Λίγο πριν η στήλη του Movieworld σας αφήσει για τις διακοπές της, σας αφήνει μια καλοκαιρινή λίστα ταινιών που έγινε συνειρμικά, χωρίς ακαδημαϊκή σοβαρότητα, χωρίς σειρά αξιολόγησης και συγκεκριμένη διάθεση. Αυτό που συνδέει τις παρακάτω 10 ταινίες είναι ότι διαδραματίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες και όλες τους προσφέρονται για βραδινές, ιδιωτικές προβολές, κάτω απ’τον ουρανό του Αυγούστου. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

76w-1.jpg

Dazed and Confused (1993)

School’s out for Summer. Κάποτε, το καλοκαίρι ξεκινούσε ακριβώς τη μέρα που έκλειναν τα σχολεία. Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ δανείζεται τον τίτλο του τραγουδιού των Led Zeppelin για να αναπολήσει με αφοπλιστική τρυφερότητα τη δεκαετία του 70 και τα νεανικά hangover στο κατώφλι του κολεγίου. Ένα αλησμόνητο 24ωρο που χαράσσεται τη μνήμη σαν κατευόδιο στην εποχή της αθωότητας. Τα πάρτι θα πάψουν να είναι αθώα, οι παρέες θα αλλάξουν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές ζωής θα αρχίσουν να χτυπάνε με μανία την πόρτα. 

76w-2.jpg

My Summer of Love (2004)

Μια παράξενη φιλία και έλξη στην Αγγλική εξοχή από τον Πάουελ Παβλικόφσκι (“Ida”). Μια τρυφερή ιστορία κοριτσίστικης φιλίας μετασχηματίζεται σε ιστορία εμμονής και εξαπάτησης. Στις κλεφτές ματιές και τις υποσχέσεις της Έμιλι Μπλαντ κρύβεται μια μάχη ανάμεσα στην πίστη και την αγάπη. Απρόσμενα συγκλονιστικό φιλμ που εξερευνά τη σχέση ενός καλλιεργημένου και κακομαθημένου πλουσιοκόριτσου και ενός κοριτσιού από την επαρχία που λαχταρά να γεμίσει το κενό του δυσλειτουργικού και θρησκόληπτου περιβάλλοντός της.

76w-3.jpg

Knife of Water (1962)
Ένα φονικό παιχνίδι από ανθρώπους - πιόνια στη σκακιέρα. Ένα παντρεμένο ζευγάρι παίρνει στο αυτοκίνητό του έναν νεαρό φοιτητή που κάνει ωτοστόπ και τον προσκαλεί σε μια διήμερη κρουαζιέρα με το γιοτ τους. Μεταξύ των δύο ανδρών ξεσπάει ένας ψυχολογικός πόλεμος και έντονος ανταγωνισμός, με επίκεντρο τη γυναίκα. Το εξαιρετικό ντεμπούτο του Ρομάν Πολάνσκι διαθέτει μερικούς από τους πιο καλογραμμένους διαλόγους που είδαμε ποτέ στο σινεμά.

76w-4.jpg

Point Break (1991)
Αγαπημένη ταινία για όσους παθιάζονται με τα θαλάσσια σπορ και ειδικότερα το surf. Η περιπέτεια της Κάθριν Μπίγκελοου με τον νεοσσό Κιάνου Ριβς είχε την ατυχία να γνωρίσει πρόσφατα ένα ανεκδιήγητο ριμέικ. Όμως μετά από τόσα χρόνια, παραμένει απολαυστική και δροσερή. Μια εξασφαλισμένη διασκέδαση, παρά την παρωχημένη δράση σε κάποια σημεία και το βιντεοκλιπάτο στιλιζάρισμα.

76w-5.jpg

Vicky Cristina Barcelona (2008)
Η σεξουαλικά απελευθερωμένη Χριστίνα και η έξυπνη αλλά συνεσταλμένη φίλη της Βίκυ, κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη Βαρκελώνη. Εκεί θα γνωρίσουν έναν ερωτύλο ζωγράφο. Το ελεύθερο πνεύμα του και το καλλιτεχνικό φούμαρο που σερβίρει με σαγηνευτική προφορά θα ξεμυαλίσει την Χριστίνα, μέχρι που η υστερική πρώην σύζυγος του ζωγράφου θα μπει δυναμικά στο προσκήνιο. Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν ήταν ποτέ πιο χυμώδης, ο Χαβιέ Μπαρδέμ δεν ήταν ποτέ πιο πραγματικά γοητευτικός και η υπερεκτιμημένη Πενέλοπε Κρουθ ποτέ δεν ήταν πιο σέξι και πειστική. Ένας από τους καλύτερους Γούντι Άλεν και σίγουρα ο πιο καλοκαιρινός.

76w-6.jpg

Summer with Monika (1953)

Όταν ένας 19χρονος γνωρίζει την ρομαντική, τολμηρή Μόνικα, την ερωτεύεται αμέσως. Η επαναστατική της φύση τους ωθεί να εγκαταλείψουν τα πάντα και να ζήσουν μόνοι τους το καλοκαίρι σε ένα νησί.  Εκεί η γοητευτική Μόνικα θα μείνει έγκυος και τα προβλήματα θα αρχίσουν για τον νεαρό. Η Μόνικα θέλει απλώς να περνάει καλά και να σκέφτεται το σήμερα. Τρυφερή αλλά και λεπτομερής σπουδή χαρακτήρων από τον μαέστρο Ίγκμαρ Μπέργκμαν.

76w-7.jpg

Summer of Sam (1999)

Το καλοκαίρι του 1969 κυλίστηκε στο αίμα από τον ψυχοπαθή serial killer με το όνομα Sam. O Σπάικ Λι δεν θέλει να κάνει ένα Zodiac ούτε ένα θρίλερ για να τρομάξει τον κόσμο. Προτιμά να ρίξει το βάρος στην παράνοια της εποχής, στα ιδρωμένα κορμιά, στις πύρινες ντίσκο, στη soul και (αλίμονο) στις φυλετικές διακρίσεις στο γκέτο. Σίγουρα άνισο το τελικό αποτέλεσμα, όμως αν δεχθείς τη σχιζοφρενική φύση του Summer Of Sam, σου ασκεί μια εθιστική γοητεία που μάλιστα αντέχει σε επαναληπτικές θεάσεις. 

76w-8.jpg

Plein soleil (1960)

H ταινία «Γυμνοί στον Ήλιο» του Ρενέ Κλεμέντ, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, το οποίο διασκεύασε εξίσου καλά ο Άντονι Μιγκέλα το 1999 με τίτλο «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλει». Το αριστοτεχνικό φιλμ του Κλεμέντ με τον Αλέν Ντελόν στα καλύτερά του, αφηγείται την ιστορία του playboy Φελίπε τον οποίο ο Τομ Ρίπλει πρέπει να προσεγγίσει κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας του πρώτου στη Ευρώπη και να τον επαναφέρει στην Αμερική έναντι αμοιβής. Εξαιρετική φωτογραφία και καλοκαιρινά πλάνα που γοητεύουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ταινία που δεν επιτρέπεται να μην έχει δει όποιος αγαπάει τον κινηματογράφο.

76w-9.jpg

Suntan (2016)

Το αγαπημένο και πολύπαθο Ελληνικό καλοκαίρι όπως δεν έχει κινηματογραφηθεί ποτέ. Απόλυτα ρεαλιστικό σε αίσθηση, τρυφερό σε προσέγγιση μα αιχμηρό σαν μαχαίρι, το Suntan έχει στο επίκεντρο μια σκοτεινή ιστορία εμμονής, με φόντο το κάμπινγκ στην Αντίπαρο. Η μοναξιά του Χειμώνα στο νησί, ο μικρόκοσμος της ντόπιας κοινωνίας, οι κραιπάλες στη La Luna, τα νεανικά κορμιά στον ήλιο, το αντηλιακό στα γυμνά στήθη, το σεξ τις πρώτες πρωινές ώρες, η απελπισία, η σκατίλα των κρετίνων, το πάθος, η φρίκη. Εξαιρετική ταινία σε κάθε επίπεδο και άκρως κινηματογραφική δουλειά.

76w-10.jpg

Friday the 13th (1980)

Οφείλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Αυτό το φτηνό slasher movie, που έγινε μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί το ρεύμα το οποίο δημιούργησε 2 χρόνια νωρίτερα το Halloween του Κάρπεντερ, είναι ένα από τα ορόσημα του «φιλμ καλοκαιριού». Νεαροί σφαγιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα-ένα τα πτώματα πέφτουν κάτω από το ματωμένο μαχαίρι του παράφρονα με τη μάσκα στο καλοκαιρινό κάμπινγκ. Φτηνιάρικο και προχειροφτιαγμένο φιλμ, που όμως απέκτησε τεράστια φήμη και γέννησε πολλά σίκουελ, τα οποία κρατάνε γερά μέχρι σήμερα.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured