Όταν τέσσερις γενιές της οικογένειας των Κούπερ μαζεύονται για να τηρήσουν την ετήσια παράδοσή τους να γιορτάζουν μαζί την παραμονή Χριστουγέννων, μια σειρά απρόσμενων καλεσμένων και απρόσμενων καταστάσεων θα φέρουν τα πάνω κάτω σε μια βραδιά που έμελλε να κυλήσει ήρεμα. Όμως στην πορεία θα ανακαλύψουν, εκτός από μυστικά για τους οικογενειακούς δεσμούς τους, μερικές αλήθειες για την ουσία του πνεύματος των Χριστουγέννων.

Οι εποχικές κομεντί που βασίζονται σε ένα μωσαϊκό χαρακτήρων και σπονδυλωτές ιστορίες που μπλέκονται σε χρονιάρες μέρες, δεν είναι από τα ατού του σύγχρονου σινεμά. Οι ταινίες είναι πολύ πετυχημένες εμπορικά αλλά τα αποτελέσματα είναι συχνά πολύ μέτρια (Valentine’s Day, Mother’s Day), με ελάχιστα δείγματα καλού κινηματογράφου (The Holiday). Με έναν παράξενο αλλά αποτελεσματικό τρόπο, η ταινία Love the Coopers που προβάλεται ανήμερα των Χριστουγέννων στα Novacinema, αποφεύγει τεχνηέντως τα πολυφορεμένα κλισέ και τις στερεοτυπικές συμπεριφορές που βιάζονται να μας στείλουν σε αβίαστα happy end. Αυτή η ταινία διαθέτει αρετές ως προς την παρατήρηση στην ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ήρωές της δεν είναι χάρτινα σύμβολα στην υπηρεσία της ψυχαγωγίας αλλά είναι σάρκινοι και αληθινοί.

lovethecoopon.jpg

Η ιστορία μιλάει για τα μέλη μιας οικογένειας καθώς ετοιμάζονται για ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο δείπνο. Η μητριαρχική περσόνα της Σάρλοτ (η αγέραστη Diane Keaton την υποδύεται) κυριαρχεί, καθώς διακατέχεται από μικροαστική τελειομανία, την οποία βγάζει στη διαδικασία στολισμού του σπιτιού. Η τελειομανία της, δυστυχώς για την ίδια, δεν εκτείνεται στη σχέση της με τον άντρα της (απολαυστικός ξανά στο ρόλο του ο John Goodman), καθώς ο γάμος τους καταρρέει βουβά και σταθερά. Οι δυο τους σκοπεύουν να ανακοινώσουν στους παρευρισκόμενους τον χωρισμό τους, αμέσως μετά το δείπνο. Ο γιος τους είναι χωρισμένος πατέρας με τρία παιδιά και κρύβει το γεγονός ότι έχει χάσει τη δουλειά του – ήταν φωτογράφος. Η κόρη τους δουλεύει σε ένα αεροδρόμιο και, λίγο πριν το δείπνο, γνωρίζει έναν στρατιώτη που επιστρέφει σπίτι. Ο πατέρας της Σάρλοτ (Alan Arkin) προτιμάει να περάσει τον χρόνο του στο αγαπημένο του εστιατόριο και να πιάσει κουβέντα με μια γοητευτική σερβιτόρο (η Amanda Seyfried είναι κι εδώ γλυκύτατη). Η μικρότερη αδερφή της Σάρλοτ, η Έμα (την ενσαρκώνει η πάντα sexy Marisa Tomei), που έχει συνηθίσει να ζει κάτω από τη σκιά της μεγάλης της αδερφής, συλλαμβάνεται όταν αποπειράται να κάνει μια μικροκλοπή για ένα δώρο που ήθελε να φέρει στο σπίτι.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις παράλληλες λεπτομέρειες της αφήγησης προκύπτουν σαφή και αφοπλιστικά μηνύματα, ευτυχώς όχι με χειριστικές μεθόδους και χωρίς δημαγωγίες. Η ανάγκη να εκτιμάμε τα μικρά πράγματα στη ζωή τη στιγμή που συμβαίνουν, η αναγκαιότητα του να επιτρέπεται να είμαστε δυστυχισμένοι σε κάποιες περιόδους της ζωής μας ώστε να ανακάμψουμε ηθικά από μόνοι μας και η παραδοχή πως η οικογενειακή εστία μερικές φορές παράγει προβλήματα παρά λύνει, μπορεί να μοιάζουν με γλυκερές ή επίπεδες ιδέες, αλλά εδώ αναδεικνύονται με την γνησιότητα του πνεύματος του Frank Capra και δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς με τους Κούπερ. Άφησε τους να μπουν στο σπίτι σου, πατώντας το play όποτε εσύ θες. Η ταινία είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία Nova on Demand, για να τη δείτε οικογενειακώς όποτε θέλετε, απλά συνδέοντας τον αποκωδικοποιητή σου με το ίντερνετ, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

lovethein1.jpg

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι δημιουργοί της ταινίας (έχουν υπογράψει το Hope Floats και το P.S. I Love You), ξέρουν να προκαλούν συναίσθημα και να τηρούν τις feel-good ανάγκες μιας γνήσιας ρομαντικής κομεντί με γλυκόπικρο πνεύμα και αγνή καρδιά.

Η πιο ωραία στιγμή είναι όταν ο Goodman απευθύνεται στην Keaton και με τον νατουραλισμό που τον χαρακτηρίζει της λέει: “We had a good run, Charlotte. Nobody can say we didn’t try” κάνοντας και τον πιο κυνικό θεατή να βουρκώσει. Πολύ άνετα θα έβλεπα μια spin off ταινία με αυτό το ζευγάρι σε άλλη φάση της ζωής τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορείς να πεις για μια οικογενειακή, Χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί.

Αν έχεις όρεξη και για άλλες πρεμιέρες, τα Novacinema είναι μονόδρομος. Εκεί θα δεις όχι μόνο Χριστουγεννιάτικες ταινίες, αλλά σε αποκλειστικότητα και 1 χρόνο πριν από τα άλλα κανάλια, πρεμιέρες των πιο δημοφιλών, συζητημένων και μεγάλων blockbuster ταινιών.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured