Το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, δεν πρέπει να κανονίσεις τίποτα. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος, να μείνεις στον καναπέ σου και στις 22:00 να συνδεθείς στα Novacinema, όπου κάνει πρεμιέρα το Τρούμαν, ένα συγκλονιστικό δράμα που υμνεί τη φιλία.

Στο Τρούμαν, ο ήρωας της ταινίας (Χουλιάν) δέχεται ανέλπιστα μια επίσκεψη από τον παλιό του φίλο (Τομάς), όμως η εκ νέου συνάντησή τους μετά από πολλά χρόνια, θα είναι και η τελευταία τους, καθώς ο Χουλιάν (υπέροχος στο ρόλο του ο Ρικάρντο Ντάριν) έχει διαγνωστεί με καρκίνο και είναι κοντά στο θάνατο. Ο Χουλιάν έχει αποφασίσει να μην συνεχίσει τις χημειοθεραπείες και να επενδύσει το χρόνο του στον σκύλο του και σε όσα τον ευχαριστούν. Αντί να ταλαιπωρηθεί σωματικά και ψυχικά, σε πείσμα όλων επιλέγει να μην παλέψει για μια μικρή παράταση ζωής αλλά για διευθετήσει τη μεγαλύτερή του αγωνία: να βρει ιδανικά χέρια για να αφήσει τον σκύλο του. Οι δυο φίλοι θα περάσουν λίγες μέρες μαζί και σε χαλαρούς ρυθμούς θα αναπτύξουν ξανά ένα ισχυρό αρσενικό bonding.

Το προδιαγεγραμμένο τέλος αντιμετωπίζεται χωρίς βαρύγδουπο δράμα και δακρύβρεχτα ξεστρατίσματα από τον σκηνοθέτη Σεσκ Γκάι, ο οποίος με λεπτούς χειρισμούς, με διακριτικές παραινέσεις δράματος, με σωστές δόσεις γήινου χιούμορ και δίχως εκβιαστικούς μελοδραματισμούς εμβαθύνει πραγματικά στους ήρωές του. Πρόκειται για μια τίμια σπουδή πάνω στη συμφιλίωσή μας με το «τέλος» και τον αποχωρισμό με όσα μας κρατούν ζωντανούς.

truman.jpg

Οι δυο πρωταγωνιστές, ο Ρικάρντο Ντάριν και ο Χαβιέ Καμάρα, υποδύονται δυο ήρωες αληθινούς και σάρκινους, παραδομένους στο ψυχοφθόρο ρελαντί μιας ασθμαίνουσας ζωής. Ο σκηνοθέτης κατάφερε με απλά εργαλεία να ανοίξει τους κινηματογραφικούς μας ορίζοντες με ένα αέρινο δράμα και να μιλήσει με παρατεταμένες σιωπές και αμήχανες κοινωνικά στιγμές σε ένα φιλμ που ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα της φιλίας, όχι με άξονα το αμερικάνικο buddy bullshit αλλά ως μια εξελισσόμενη σχέση κατανόησης και συμβιβασμού.

Το Τρούμαν φαντάζει νοηματικά πλουσιότερο από οποιοδήποτε άλλο δράμα με αδάπανα αποφθέγματα περί «θανάτου». Στο τέλος, δε, υπάρχει μια σκηνή που όσα Rewind και να κάνεις με τη δυνατότητα που σου δίνει η Nova, το ίδιο πράγμα θα νιώσεις. Το φευγαλέο βλέμμα του σκύλου (Τρούμαν) στο φινάλε με έκοψε στα δυο – είναι μια σκηνή που θα κρατήσω για πάντα.

Για τέτοιες ταινίες, τα Novacinema είναι μονόδρομος. Χωρίς καμία επιπλέον χρέωση η Nova πρoσφέρει την υπηρεσία Nova On Demand σε όλους τους Nova3play συνδρομητές! Ο συνδρομητής το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει τον αποκωδικοποιητή του με το internet για να αποκτήσει πρόσβαση στο Nova On Demand (plug & play) και να απολαμβάνει όποτε θέλει εκείνος, πρεμιέρες αντίστοιχων υπέροχων ταινιών αλλά και ταινίες για όλα τα γούστα. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured