Η ανακοίνωση του διαγωνιστικού προγράμματος του 69ου φεστιβάλ Καννών έγινε δεκτή με σχετικό ενθουσιασμό από τον κινηματογραφικό κόσμο. Το φετινό μενού περιέχει σίγουρες επιλογές από συνήθεις υπόπτους της Κρουαζέτ και σχετικά απρόσμενες προτάσεις. Το μεγάλο φεστιβάλ θα ανοίξει η 45η ταινία του Γούντι Άλεν με τίτλο Café Society που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 30. Είναι η τρίτη φορά που ο Γούντι ανοίγει το φεστιβάλ των Κανών και αποτελεί μια όχι ακριβώς πρωτότυπη αλλά σίγουρα ρομαντική επιλογή. Δεν θα δώσει το παρόν τελικά το Silence του Μάρτιν Σκορσέζε, ούτε το Weightless του Τέρενς Μάλικ που μάλλον θα κάνουν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Βενετίας ή του Τορόντο το φθινόπωρο.

Από την κλίκα των μεγάλων δημιουργών, θα τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η παρουσία του Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος θα δώσει το παρόν με την ταινία Patterson. Τις ίδιες μέρες, εκτός συναγωνισμού ο Τζάρμους θα παρουσιάσει και το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Stooges, με τίτλο Gimme Danger. Επίσης ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με την Julietta με την οποία φιλοδοξεί να ξαναφτάσει τις δόξες του παρελθόντος. Οι πολυβραβευμένοι Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, έχουν έτοιμη τη νέα τους ταινία με τίτλο Το Άγνωστο Κορίτσι και ο Κεν Λόουτς δίνει ξανά παρόν με το ανθρωποκεντρικό δράμα Ι Daniel Blake.

cafe society.jpeg

Σε μόνιμος επισκέπτη και protégé του φεστιβάλ εξελίσσεται ο νεότατος Ξαβιέ Ντολάν. Ο πιο επιθετικός auteur της γενιάς του, αν και προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις για το έργο του, έχει έτοιμο το It's Only the End of the World, ταινία που έχει την τύχη να κοσμείται με την παρουσία της μούσας του Ευρωπαϊκού σινεμά, την Μαριόν Κοτιγιάρ.

Ο Σων Πεν θα βρίσκεται εκεί με την κοινωνική περιπέτεια The Last Face και θα μονοπωλήσει το gossip στοιχείο του φεστιβάλ καθότι όλοι θα σχολιάσουν την κοινή παρουσία του στο κόκκινο χαλί και στη συνέντευξη τύπου με την πρωταγωνίστρια Σαρλίζ Θερόν, με την οποία χώρισε μετά από θυελλώδη σύντομο δεσμό.

its only the end of the world.jpg

Παρόν θα είναι και ο Πωλ Βερχόφεν, που αφήνει επιτέλους τα ανιαρά blockbuster και υπογράφει το γαλλόφωνο Elle. Ο επίσης εικονοκλάστης Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, της φήμης του Drive και του Bronson, έχει ολοκληρώσει το The Neon Demon που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δοξάζει το νυχτερινό Λος Άντζελες. H Αμερική εκπροσωπείται από τον Τζεφ Νίκολς που ετοίμασε το Loving ενώ η προηγούμενη ταινία του, το Midnight Special, δεν έχει καν ολοκληρώσει την πορεία του.

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς έχει έτοιμη τη Γαλλική παραγωγή Personal Shopper ενώ ο Κορεάτης Παρκ Τσαν Γου υπογράφει το ρομαντικό The Handmaiden. Η παραγωγή της Ρουμανίας εκπροσωπείται από τον Κριστιάν Μουνγκίου (είχε κάνει το υπέροχο 4 Months, 3 Weeks and 2 Days) με το Baccalaureut και τον Κρίστι Πίουι με το Sierra Nevada.

neon demon.jpg

Το εγχώριο σινεμά της Γαλλίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και ο Αλέν Γκιροντί με το Staying Vertical και ο Μπρούνο Ντιμόν με το Slack Ban αλλά και η Νικόλ Γκαρσία με το From the Land of the Moon (πάλι πρωταγωνίστρια η Μαριόν Κοτιγιάρ κι εδώ). Και οι τρεις έρχονται με αξιώσεις για τα μεγάλα βραβεία του διαγωνιστικού.

H Βρετανίδα Άντρεα Άρνολντ (της φήμης του Red Road) έχει έτοιμη την ιστορία ενηλικίωσης American Honey και η Γερμανίδα Μάρεν Άντε με το Toni Erdman, μια εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης, είναι οι γυναίκες που θα απασχολήσουν το σύνολο της παγκόσμιας κριτικής που εκείνο το δεκαήμερο θα κατοικοεδρεύει στη Γαλλία.

Σοβαρές προτάσεις θα υπάρχουν φυσικά και στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και θόρυβο αναμένεται να προκαλέσουν προβολές εκτός συναγωνισμού όπως το Money Monster της Τζόντι Φόστερ με την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Τζόρτζ Κλούνει που αναμένεται να φέρει κάμποσο γκλάμουρ τη μέρα της πρεμιέρας του, αλλά και η παιδική φαντασία του BFG που υπογράφει ο Στήβεν Σπίλμπεργκ.

Πρόεδρος της κριτική επιτροπής είναι ο Τζόρτζ Μίλερ, καυτός από την καλλιτεχνική επιτυχία του Mad Max.

Για περισσότερς πληροφορίες, μελετήστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: www.festival-cannes.fr/en.html

Paterson.jpg



 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured