Το 1973 είναι η χρονιά που διαδραματίζονται τα πρώτα γεγονότα της τηλεοπτικής σειράς Vinyl, της μεγάλης παραγωγής του HBO που ξεκίνησε να προβάλλεται αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους.

Αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο δημιουργός της σειράς, Martin Scorsese μαζί με τον επίτιμο εμπνευστή Mick Jagger και τον σεναριογράφο Terrence Winter, γνωρίζουν καλά ότι αυτή ήταν μια κομβική χρονιά για τη δισκογραφία και την ιστορία της μουσικής. Το Vinyl διαδραματίζεται στις παρυφές της βιομηχανίας της δισκογραφίας, πριν αυτή βέβαια καταρρεύσει οριστικά μετά το millennium, και το νήμα της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγεται την εποχή ακριβώς που η μουσική παραγωγή και η ροκ μυθολογία ήταν πιο γάργαρη από ποτέ.  

vinylmain.jpg

Από το κλασικό ροκ στο ξεκίνημα του punk

Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε την ζωντανή εμφάνιση των New York Dolls, ένας μικρός αναχρονισμός αλλά με καίριο αφηγηματικό ενδιαφέρον, και τους Led Zeppelin στα παρασκήνια των θρυλικών συναυλιών που έδωσαν στο Madison Square Garden. Στα επόμενα επεισόδια θα εμφανιστούν πολλές ακόμα μορφές της μουσικής, όπως η Karen Carpenter και ο Andy Warhol. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το χίπικο κλίμα της folk, ο πειραματισμός της ψυχεδέλειας και η ψυχαγωγική soul της Motown είχαν υποχωρήσει, σαν προϊόντα της δεκαετίας του '60. Το βαρυκόκκαλο, κλασικό ροκ, είχε το πάνω χέρι στις κατακλυσμένες αρένες και οι δεξιοτέχνες του progressive με τα δεκάλεπτα solo άρχισαν να εξάπτουν τη φαντασία των ακροατών, κυρίως των θιασωτών της αποδραστικής ακρόασης της μουσικής. Παράλληλα, το glam rock είχε ήδη αρχίσει να απογειώνεται και η μαύρη μουσική γίνονταν όλο πιο πολιτικοποιημένη και ηλεκτρονική, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα του παρελθόντος, στρώνοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη της disco, μέσα από την σχέση dj και ακροατή. Φυσικά στο επίκεντρο αυτών των δραματικών εξελίξεων, βρίσκονταν το ξεκίνημα του punk και η χειραφέτηση των ανθρώπων που θα δημιουργήσουν στα επόμενα χρόνια αυτό το επιθετικό είδος, που θα το κάνουν να θεριέψει και να τα πάρει όλα παραμάζωμα.

Αυτά τα γεγονότα εξερευνά στα επόμενα επεισόδια (και στις επόμενες σαιζόν φυσικά) ο Martin Scorsese. Καθώς η απαρχή αυτής της ιλιγγιώδους αφήγησης τοποθετείται στο 1973, ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα εκείνης της «σωτήριας» χρονιάς.

vinyl3_eltonjohn.jpg

To συγκρότημα των Aerosmith κυκλοφορεί στην Αμερική το ντεμπούτο album του που περιείχε την επιτυχία “Dream On”. Ο Elvis Presley κάνει ένα τηλεοπτικό live με τίτλο Aloha From Hawaii, το οποίο φημολογείται ότι παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Ο Alice Cooper έφτασε στο #1 του Billboard με το Dollar Babies, ενώ στη Βρετανία ο Elton John μεσουρανούσε με το "Crocodile Rock", τη χρονιά που άφησε εποχή με το Goodbye Yellow Brick Road. Οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το 8ο album τους με τίτλο Dark Side of the Moon, το οποίο θα παραμείνει στα 200 πρώτα των chart για πολλά συναπτά χρόνια. Το συγκρότημα The Stooges υπογράφει στην Columbia Records και κυκλοφορεί το album Raw Power. Με τους Beatles διαλυμένους εδώ και τρία χρόνια, όλα τα μέλη της μπάντας εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Ο Paul McCartney με τους Wings συνεχίζουν να κατακτούν την κορυφή με το "My Love". Ο George Harrison σημειώνει επιτυχία τον ίδια ακριβώς εποχή, με τον δίσκο του Living In The Material World, ενώ ο John Lennon κυκλοφορεί με απόλυτη αποδοχή τον δίσκο του με τίτλο Mind Games. Ακόμα και ο Ringo Starr κάνει θόρυβο εξαιτίας του καλού τρίτου δίσκου του, που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. Οι Led Zeppelin κυκλοφορούν μετά από αρκετή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων με τον χρωματισμό του εξωφύλλου, το πέμπτο του album με τίτλο Houses of the Holy. Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι τους τότε, οι Rolling Stones επανέρχονται στην επικαιρότητα με το Goats Head Soup, που περιείχε την επιτυχία "Angie" αλλά παραμένει ένα από τα πιο αδύναμα album τους εκείνη τη δεκαετία.

vinyl3_robertaflack2.jpg

Στον χώρο της μαύρης μουσικής, η Roberta Flack φτάνει στο No1 με το "Killing Me Softly With His Song" ενώ ο Marvin Gaye εξαπολύει την ερωτική του επίθεση με τη soul nirvana "Let's Get It On". Τον μάλλον καλύτερο soul δίσκο της χρονιάς όμως υπογράφει ο Stevie Wonder που φτάνει στο top 10 Αγγλίας και Αμερικής με το Innervisions. Στον χώρο της προοδευτικής rock διανόησης, οι Genesis κυκλοφορούν το πέμπτο τους album, με τίτλο Selling England by the Pound, επισκιάζοντας τους επίσης Βρετανούς Emerson, Lake & Palmer. Το 1973 είναι η χρονιά που οι Everly Brothers διέλυσαν ενώ οι Queen και ο Bruce Springsteen κυκλοφόρησαν τα πρώτα album τους. Δεν ξέρουμε πόσα από αυτά τα γεγονότα θα αναφέρει η σειρά Vinyl. Ίσως αναφερθεί στο πρώτο κονσέρτο των Kiss εκείνη τη χρονιά. Θα προσθέσω απλά ότι τις ημέρες που διαδραματίζονται τα πρώτα επεισόδια, συνέβη η εγκατάλειψη της περσόνας του Ziggy Stardust από τον David Bowie, μπροστά σε ένα σοκαρισμένο και απροετοίμαστο κοινό.

vinyl3_CBGB.jpg

Μια εποχή που έννοιες «νοσταλγία» και «ρετρό» ήταν άγνωστες

Με το punk rock να καραδοκεί στη γωνία – άλλωστε το θρυλικό club της Νέας Υόρκης, CBGB θα ξεκινούσε τη λειτουργία του τον Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς – και την μετωπική του σύγκρουση με τους ηδονιστικούς χορευτές της disco, αλλά και το hip hop που θα γεννιόταν στις γειτονιές του Brooklyn και του Harlem, η χρονιά που διαδραματίζεται το Vinyl (αναλυτικά τις εντυπώσεις μας μπορείς να τις διαβάσεις εδώ) αποτελεί μια από τις πιο καυτές και ιστορικές συγκυρίες για τη μουσική και μια εποχή που οι έννοιες «νοσταλγία» και «ρετρό» ήταν άγνωστες, και που δεν ήξερες που να κοιτάξεις για να προλάβεις τα γεγονότα και το μέλλον. Τα αυλάκια του «βινυλίου» λένε καλύτερα την ιστορία και την ατμόσφαιρα εκείνης της χρονιάς.

vinyl5.jpg

Εμείς συντονιζόμαστε στα κανάλια Novacinema, για να δούμε πρώτοι την αγαπημένη μας σειρά, σε Α' προβολή. Για όσους δεν μπορούν να ξενυχτήσουν, υπάρχει και η ευκαιρία του On Demand σε tablet, PC ή Smartphone μέσω του Nova GO (χωρίς καμία επιπλέον χρέωση φυσικά). Αν πάλι μπορείτε να ξενυχτήσετε, αλλά δεν θέλετε να ταράξετε την ησυχία του σπιτιού σας στις 4 το πρωί, μπορείτε να τα δείτε live στο tablet, το PC ή το Smartphone του μέσω πάλι του Nova GO - πάλι χωρίς επιπλέον χρέωση.

{youtube}6JpvroWfShQ{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured