Μετά την pop φαντασμαγορία του Tim Burton, την ανοησία του Joel Schumacher (Batman και την απογείωση του Christopher Nolan, ο Batman παραμένει ο πιο πετυχημένος κινηματογραφικός super ήρωας όλων των εποχών.


Από τις χάρτινες περιπέτειες του Richard Donner με τον Christopher Reeve (του 1978) και το αγέλαστο ψυχόδραμα του Bryan Singer (το Superman Returns του 2006) ο ιπτάμενος υπεράνθρωπος δεν έτυχε τόσο καλής μεταχείρισης από το σινεμά. 


Το αδηφάγο κινηματογραφικό στερέωμα του Χόλυγουντ επιχειρεί τη συγχώνευση των δυο υπολογίσιμων εμπορικά δυνάμεων, σε ένα απροκάλυπτα φιλοχρήματο reboot με τον Μπεν Άφλεκ στο ρόλο του Batman και τον Henry Cavill στο ρόλο του Superman. Το job description για το “Yes man” πρωτοπαλίκαρο των major Studio ανέλαβε περήφανα ο Zack Snyder – ο άνθρωπος που κατακρεούργησε το Watchmen και μας χάρισε την αρχαιοελληνική φούσκα των 300. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης (και όχι απλά τεχνίτης) δεν θα μπορούσε να αποδώσει απέναντι στις δυσβάσταχτες ανάγκες του marketing που σέρνει πίσω του αυτό το project. Το ταλέντο θα έμπαινε στη μέση με κάποιο τρόπο… Ο Zack Snyder και οι χρηματοδότες του δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα…


Το Batman VS Superman έρχεται επιθετικά στις οθόνες μας σε λίγες βδομάδες και θα κάνω μια αφηρημένη απόπειρα να φανταστώ πως θα κινηματογραφούσαν αυτό το εγχείρημα μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες/auteurs που είναι ενεργοί σήμερα.

David-Lynch.jpg

Σκηνοθέτης : David Lynch
Στο καστ: Ο Kylie Mc Lachlan σαν Superman,  o Bill Pulman σαν Batman και η Laura Dern για Catwoman.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Γυρισμένο εξ’ ολοκλήρου σε ψηφιακή κάμερα, η ταινία θα περιγράφει την ιστορία ενός ηθοποιού στο Los Angeles ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο να υποδυθεί τον Joker. Μετά την οντισιόν, θα επιστρέψει σπίτι του για να βρει ένα μπλε μεταλλικό κουτί που του ήρθε με το ταχυδρομείο. Ανοίγοντας το θα βρεθεί σε ένα δωμάτιο με κόκκινες  κουρτίνες, ασπρόμαυρο μωσαϊκό και μια ηλεκτρική λάμπα φθορίου να τρεμοπαίζει πάνω του. Εκεί θα δει την βασανισμένη Cat Woman να του ψιθυρίζει δακρυσμένη και σε κατάσταση κινδύνου, αλλά χωρίς να βγαίνει ήχος από το στόμα της. Ξαφνικά θα την δει να αποκτά την διαβολική μορφή του παραμορφωμένου Joker στο πρόσωπο της και να γελάει σατανικά. Τρέχοντας πανικόβλητος έξω από το δωμάτιο, θα συναντήσει ένα νάνο που θα σκοτώνει μια ανθρωπόμορφη νυχτερίδα. Βλέποντας τον ο νάνος θα του δώσει μια φωτογραφία ενός προσώπου πριν τη στιγμή που μια εκτυφλωτική λάμψη από το ταβάνι θα τον μεταφέρει ξανά στην οντισιόν. Εκεί θα ΕΙΝΑΙ ήδη ο Batman στη στολή του, κρατώντας το μπλε κουτί στα χέρια του αλλά στο βάθος θα βλέπει έναν άλλο ηθοποιό – αυτόν της φωτογραφίας - να κάνει οντισιόν για το ρόλο του Superman κρατώντας το ίδιο κουτί. Οι δυο τους θα χαθούν σε ένα κουβάρι από μυστικά και αρχέγονους μύθους όπου τα νήματα κινούν ανθρωπόμορφα κουνέλια και μοιραίες γυναίκες και ένας σαδιστής γκάνγκστερ με εμμονή στις γάτες, πριν εξαφανιστούν εντελώς στην κατάρα των ηρώων που θέλουν να υποδυθούν.

coen brothers.jpg

Σκηνοθέτης : Οι αδερφοί Coen
Στο καστ: Ο Steve Buscemi για Batman, ο John Torturo για Superman, o John Goodman για Penguin, και ο George Clooney για επιθεωρητής Gordon.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Ο Penguin έχει βάλει δυο ρεμάλια κακοποιούς να κρύψουν τη βαλίτσα με τα λεφτά της ληστείας. Όμως όλα θα πάνε στραβά… Τα ρεμάλια θα την χάσουν στο κυνηγητό κάποιον τοκογλύφων, οι οποίοι είναι επικηρυγμένοι από έναν αιμοβόρο έμπορο όπλων του οποίου η γυναίκα έχει το κατάστημα που έγινε η ληστεία. Έλα όμως που αυτή η γυναίκα με τον εραστή της είχαν σκοπό να κλέψουν το ίδιο της το κατάστημα σε βάρος του συζύγου της. H κόρη της θα ψυλλιαστεί τη δουλειά και θα βάλει στο κόλπο ένα μανικό serial killer μικρών ζώων με τον οποίο είναι ερωτευμένη και τον τοπικό σερίφη που είναι εντελώς ελαφρόμυαλος  και ατζαμής. Ο Batman θα αναγκάσει τον εραστή της να ζητήσει αμοιβή από τον Superman για να του επιστρέψει τα κλοπιμαία -που δεν έχει- επειδή αυτοί νομίζουν πως τα έχασαν. Στην  τελευταία σκηνή το Bat Mobile μετά από μια σύγκρουση θα πεταχτεί στον αέρα για να περάσει πετώντας ο Superman μέσα από ένα τεράστιο μηδενικό που σχηματίζουν τα χαρτονομίσματα στον ανεμοστρόβιλο.

terry-gilliam.jpg

Σκηνοθέτης : Terry Gilliam
Στο καστ: Batman ο Τζονι Ντεπ, Superman o Τζεφ Μπρίτζες, υπηρέτης Alfred o John Cleese και στο ρόλο του Τζόκερ ο Tom Waits.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: O Batman θα ήταν ένας αθεράπευτος παραμυθάς που θα διηγούνταν σε πανηγύρια τις ένδοξες ιστορίες της νιότης του, με ακροατήριο τους άστεγους και τους τρελούς. Ο Μπρους Γουέιν θα είχε χάσει όλα του τα λεφτά όταν θα είχε επενδύσει σε ένα τεράστιο  αερόστατο για να κάνει ένα ταξίδι στη Σελήνη. Το σύγχρονο και χωρίς καμία φαντασία Γκόθαμ Σίτυ δεν είχε χώρο για φαντασιόπληκτους τρελούς. Ο Superman, αδύναος να πετάξει πλέον, θα είναι ένας αλκοολικός στις Pub, εθισμένος σε ένα καινούριο ναρκωτικό από Κρυπτονίτη και θα κάνει κραιπάλες με γυναίκες του δρόμου. Τα νέα θα έσκαγαν γρήγορα: o Τζόκερ γύρισε από το ψυχιατρείο, καθώς έμαθε ότι κάτω από το Δημαρχείο του Γκόθαμ βρίσκεται βαθειά θαμμένο το ιερό δισκοπότηρο, το οποίο φυλάσσεται από ένα δαιμόνιο δράκο που κοιμάται. Δυστυχώς μόνο το ντοκιμαντέρ του making of θα καταφέρουμε να δούμε γιατί τα σκηνικά θα καούν δυο φορές. Η  χρηματοδότηση θα καταρρεύσει γιατί θα  πρέπει να ξαναγυρίσουν όλες οι σκηνές από την αρχή. Η ιδέα του Gilliam να τελειώσει την ταινία με animation θα απορριφθεί και ο ίδιος θα εγκαταλείψει το σχέδιο για να αφοσιωθεί ξανά στην πραγματοποίηση του Δον Κιχώτη.

spike lee.jpg

Σκηνοθέτης : Spike Lee
Στο καστ: Ο Denzel Washington σαν Batman, o Chris Rock στο ρόλο του Joker και o Welsey Snipes σαν Superman. Πολλά cameo από r’n’b τραγουδιστές σε μικρούς ρόλους.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Στο σκληρό γκέτο των hustlers, ο Batman κυνηγάει μια συμμορία ληστών που έχουν σχηματίσει ένα gangsta rap συγκρότημα με εμπρηστικούς στίχους. Μέσα από το cd τους θα ανακαλύψει μια καλοστημένη επιχείρηση που ακόμα και η δημοκρατική κυβέρνηση με μαύρο πρόεδρο δεν τολμά να ακουμπήσει. Ο Joker είναι ένας γνήσιος bad motherfucker που θα έχει εμμονή με τον Malcom X, και που κρύβεται πίσω από τη βιομηχανία που μαζεύει πιτσιρίκια από τη γειτονιά, και με δόλωμα την υπόσχεση να τους κάνει star, τους βάζει να πουλούν ναρκωτικά και να κάνουν και εγκληματικές ενέργειες. Όλοι τον φοβούνται λόγο της δυσμορφίας του. Η γειτονιά πάει κατά διαόλου. Ο Batman θα δώσει το positive μήνυμα του και θα εξαρθρώσει τις συμμορίες στα πιο κακόφημα στενά. Ενώ ο Superman θα κινήσει τον υγιή ακτιβισμό, μποϋκοτάροντας εκδηλώσεις και οργανώνοντας ένα στρατό από νέους Μαύρους Πάνθηρες που εκπαιδεύονται σιγά σιγά στις υπερφυσικές δυνάμεις.

David_Cronenberg.jpg

Σκηνοθέτης : David Cronemberg
Στο καστ: Ο Vigo Mortensen για Batman και ο James Spader για Superman. Στο ρόλο του Joker, Jeremy Irons
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Ο Batman θα αναπτύξει μια παθολογική εμμονή με τη στολή του. Θα την αισθάνεται προέκταση του εαυτού του και θα νιώθει άβολα όταν δεν τη φοράει. Σε μια σοκαριστικη σκηνή θα ξεσκίσει τις σάρκες του δέρματος του από τα χέρια του για να δει αν κρύβει άλλη στολή από μέσα. Ο Batman θα τον βάζει όλο και περισσότερο στη σκοτεινή φαντασίωση του για να τον καταστρέψει. Θα τον αναγκάσει μάλιστα να φτιάξει ένα ολόσωμο αποκρουστικό μαύρο τατουάζ σε όλο του το σώμα. Στο φινάλε, σε μια στιγμή κορύφωσης με ερωτικές προεκτάσεις, θα συμβεί μια ηδονιστική, μετωπική σύγκρουση του Bat Mobile με τον μετωπικά ιπτάμενο Superman. Ο Batman θα ακρωτηριαστεί και θα νιώσει απελευθερωμένος από την εμμονή του. Οι δυο τους θα παλέψουν σώμα με σώμα γυμνοί στο κέντρο του Γκοθαμ Σιτι, ενώ σε μια πράξη ύστατου συμβολισμού θα αυτοκτονήσουν ταυτόχρονα, λυτρώνοντας την πόλη από το φάντασμα της ύπαρξης τους.

tumblr_inline_mnycjp9RhS1qz4rgp.jpg

Σκηνοθέτης : Martin Scorsese
Στο καστ: O Robert De Niro σαν Batman σε μεγάλη ηλικία και ο Leonardo Di Caprio σαν Batman σε νεαρή ηλικία. O Liam Neeson σαν Superman σε μεγάλη ηλικία και ο Matt Damon σαν Superman σε νεαρή ηλικία Στο ρόλο του Penguin ο Joe Pesci.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: H άνοδος και η πτώση δυο μασκοφόρων στο δρόμο για λύτρωση. Κάτω από τους ήχους του Gimme Shelter των Stones ο παρακμασμένος και χοντρός Bruce Wayne μπαίνει σε ένα ακριβό club της Νεας Υορκης. Μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις και κατεστραμμένες σχέσεις είναι φανερή πάνω του. Ήταν βαρύ το φορτίο και οι ενοχές της στολής. Μπαίνοντας θα χαιρετήσει τους πάντες, αφήνοντας φιλοδωρήματα σε πορτιέρηδες και σερβιτόρους. Στα μπροστινά τραπέζια θα διακρίνει τον Superman να κάθεται σαν να τον περιμένει. Η μουσική θα διαδεχτεί ένα κομμάτι του PhIl Spector και θα βρεθούμε σε φλας μπακ στη δεκαετία του 50, όπου θα θυμηθεί την πρώτη τους συνάντηση σε κάτι κακόφημους δρόμους του Bronx. Ξαφνικά θα επανέλθουμε στο σήμερα. O Batman θα κατευθυνθεί προς το μέρος του. Hey, Superfuck? Where’s your red underpants you Irish faggot? ( Όλοι γελούν) Ο Superman σηκώνεται όρθιος καθώς δεν το έχει βρει αστείο. O Batman του απαντάει Hey…hey! Can’t you take a joke? (Κοιτάζει πίσω του προς το μέρος όλων) What’s up with this guy? Can’he take a joke? Hey Tony! Fix this guy a drink. What’s the matter with you? What the fuck is the matter with you? (Όλοι γελούν διατακτικά καθώς η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι). H απάντηση θα έρθει γρήγορα: «I guess you’re the only clown in here… I hope your wife knows about the black leather you wear when you’re out, you Italian fuck» (Λίγοι γελούν αυτή τη φορά). O Batman μόλις γυρίζει το βλέμμα του σε κάποιον που γελάσει, επικρατεί απόλυτη σιωπή. «You’re a piece of work myfriend…Come on, let’s take it in the back», οι δυο τους πηγαίνουν στο κρυφό γραφείο πίσω από το μαγειρείο για να τα πουν.

terrence malick.jpg

Σκηνοθέτης : Terrence Malick
Στο καστ: Ο Sean Penn σαν Batman και ο Ryan Gosling σαν Superman.
Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Ο Batman προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του, μακριά από τη σκοτείνια και το υπόγειο της πόλης, χαμένος στο απέραντο της φύσης και της επαρχίας του Τέξας. Ο αέρας θα δώσει ποιητική σχεδόν κίνηση στα θυμάρια όπου βρίσκεται ξαπλωμένος, παρακολουθώντας μια πανέμορφη κοπέλα να χορεύει αρμονικά και να κρύβει με τα χέρια της τον ήλιο. Ο Superman θα έχει βρεθεί μετά από πτήση σε ένα απομακρυσμένο νησί, ιδανικό για την αυτοεξορία του. Μια χούφτα φοβισμένοι ιθαγενείς θα τον ξυπνήσουν από τον ύπνο του ακουμπώντας διστακτικά τη μεταλλική στολή του. Όταν ξυπνήσει, θα αρχίσουν να του φορούν στεφάνια και να τραγουδούν γύρω του. Θα περπατούν αμίλητοι σε απέραντα λιβάδια, γύρω τους θα πετούν πουλιά, τα ποτάμια θα τον δροσίζουν και πολλά σπάνια ζώα θα περπατούν δίπλα από τις βαριές μπότες του. του έχει αρχίσει… θα χρειαστεί χρόνο να σκεφτεί, να βρει το Θεό στα ατέλειωτα στρέμματα Γης, χωρίς διάθεση να επιστρέψει κάποια στιγμή στο καθήκον του. Σε μια σκηνή ποιητικής αλληγορίας οι δυο ήρωες θα βρεθούν σε μια ουτοπία κάτω από το ηλιοβασίλεμα, με τις ψυχές όσων δεν κατάφεραν να σώσουν. Θα περιφέρονται μαζί, κοιτώντας την περιβάλλουσα ομορφιά υπό τους ήχους του Symphony of Sorrowful Songs του Henryk Górecki, πριν καταλήξουν να προσκυνήσουν σε έναν γκρεμισμένο καθεδρικό ναό. Η ταινία θα ολοκληρώσει τα γυρίσματά της το 2016 και σαν ημερομηνία εξόδου θα ανακοινωθεί ο Δεκέμβρης του 2021.

lars-von-trier.jpg

Σκηνοθέτης : Lars Von Trier
Στο καστ: : O Willem Daffoe για Batman, ο Stellan Skarsgard σαν Superman και αμέτρητοι Δανοί ερασιτέχνες σε μικρούς ρόλους.Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: Η μπατ-σπηλιά διακρίνεται μόνο από μια διαχωριστική γραμμή κιμωλίας στο έδαφος. Το καλό και το κακό είναι δυσδιάκριτα στη μικρή συντηρητική κοινωνία του Γκοθαμ Σίτυ. Τα εγκλήματα είναι άγρια και βάναυσα αλλά κανείς δεν δείχνει πια να νοιάζεται. Ξυλοδαρμοί, βιασμοί και κάθε λογής  βιαιότητες με μια διεστραμμένη λογική είναι μέρος μιας καθημερινότητας. Ο Batman δεν έχει λόγο ύπαρξης, το έγκλημα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί γιατί είναι μια φυσιολογική καθημερινή συνήθεια. Άδειος συναισθηματικά και χωρίς κίνητρο για ζωή, αισθάνεται πως ο μόνος τρόπος να νοιώσει ξανά ζωντανός είναι να βιάσει άγρια τη νυμφομανή Cat Woman. Αυτή από τη ντροπή της θα μπήξει τα νύχια «γάτας» στα αιδοίο της για να το τιμωρήσει για τη λαγνεία που ένιωσε όταν ατιμάστηκε και ο Batman θα αυνανιστεί στη θέα του αίματος να τρέχει στα πόδια της. Ο Superman,απελευθερωμένος από τον εθισμό του στο σεξ και αφού έχει ξαναβρεί τον Θεό, θα προσπαθήσει να επιβάλλει το νόμο και να κάνει την κοινωνία να λιντσάρει τον πρώην υπερήρωα για το απεχθές έγκλημα. Τη στιγμή του απαγχονισμού του Batman, σε παράλληλο μοντάζ με την αυτοκτονία το Superman, πάνω στις καμπάνες της τοπικής εκκλησίας θα προσγειωθεί ένα κοπάδι από νυχτερίδες.

jim-jarmusch.jpg

Σκηνοθέτης : Jim Jarmusch
Στο καστ: O Bill Murray για Batman, ο Harvey Keitel σαν Superman, η Tilda Swindon για Cat Woman, o Roberto Benigni για Ridler και ο Iggy Pop για Joker.Μια αντιπροσωπευτική σκηνή: O Batman, όταν μαθαίνει ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό για να συναντήσει τους σημαντικότερους αντιπάλους του, που κατατρόπωσε στα χρόνια της επιτυχίας του. Θα ζητήσει από τον καθένα ξεχωριστά τη συνεργασία του για να σκοτώσει τον αιώνιο αντίζηλό του, τον Superman πριν πεθάνει ο ίδιος και βγει από τη μιζέρια του. Θα περνάει την ώρα του σε παγκάκια, σε άθλια motel και σε στριπτιτζάδικα και θα διαβάζει κλασική ποίηση και θα ακούει μόνο hip hop στα ακουστικά. Στην πορεία θα συναντήσει αλλόκοτους χαρακτήρες που θα του ξεστομίζουν λόγια της γειτονιάς και παλαβούς χρησμούς. Ο Joker, o Riddler, ακόμα και ο Robin-Το παιδί θαύμα (που θα του κάνει μια ετεροχρονισμένη ερωτική εξομολόγηση σε ένα απρόσμενο outing) θα είναι απρόθυμοι και πολλοί διαφορετικοί από τα ένδοξα χρόνια τους. Η τελευταία του στάση, και τελευταία του ελπίδα θα είναι ο Τζόκερ που θα παίζει σε μια Jazz μπάντα σε ένα άθλιο υπόγειο. Θα τον βρει μετά την παράσταση στο τροχόσπιτο που έχει αποσυρθεί. Εκεί θα πιουν μέχρι το πρωί ακούγοντας βινύλια του Neil Young, θα μιλήσουν για τον κώδικα τιμής που είχαν οι υπερ-ήρωες κάποτε, για την κουλτούρα της τηλεόρασης και για την διαχρονική απόλαυση ενός καφέ και του τσιγάρου. Την στιγμή που ένας περαστικός ινδιάνος θα τραγουδάει κάπου εκεί κοντά οι δυο τους θα αλληλοεξοντωθούν πριν ξημερώσει.

{youtube}fis-9Zqu2Ro{/youtube}


 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured