Οι επισκέψεις των New Model Army δεν φαντάζουν φαινόμενο ξένο στα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας. Για την ακρίβεια, ο ίδιος ο Justin Sullivan δήλωσε επί σκηνής Gagarin ότι κάθε ερχομός τους μοιάζει με ζεστή επιστροφή στο σπιτικό του. Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά έτη, η τελευταία τους επίσκεψη προσέλκυσε επιπρόσθετο πλήθος ακροατών, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι πρότινος επαρκή εμπειρία με την περίπτωση του βρετανικού γκρουπ. Μοιάζει αλήθεια παράδοξο για μια μπάντα με πορεία 38 χρόνων, όμως πράγματι κατορθώνουν και ανανεώνουν την οπαδική τους δεξαμενή.

11aaNmdl_2.jpg

11aaNmdl_3.jpg

Τη βραδιά άνοιξαν οι Coyote's Arrow, προσφέροντας ένα ιδιόμορφα πικάντικο είδος λεπτοραμμένων μελωδιών. Κουβαλώντας σωρεία πιασάρικου υλικού, κι έχοντας τους Σταύρο X & Δημήτρη Μάνθο των Deus Ex Machina στις τάξεις τους, κατάφεραν με ευκολία να κερδίσουν τις εντυπώσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά της εμφάνισης. Καθώς τα τύμπανα της Εύας Κολόμβου κατέλαβαν σημαντικό μέρος της σκηνής, περιορίζοντας το εξαμελές σχήμα σε λιγοστά τετραγωνικά χώρου, το πεδίο στο οποίο όφειλαν να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους αποδείχθηκε περιορισμένο, κάτι όμως που δεν επισκίασε το αμέριστα σπινθιρίζον κέφι,. Αντιθέτως, τα μέλη του γκρουπ επέδειξαν τέτοια άνεση και εκτελεστική δεινότητα, ώστε μόνο αμέτρητες ώρες προβών δύνανται να τα προσαρτήσουν στα αντίστοιχα σκηνικά χαρακτηριστικά τους.

11aaNmdl_4.jpg

Ο δείκτης του ρολογιού μόλις άγγιζε τις 23.20 όταν ανέβηκε επί σκηνής το πενταμελές σχήμα των New Model Army. Όπως υπαγορεύουν οι ρητές επιταγές του πολυμορφικού τους χαρακτήρα, συχνά-πυκνά τα ίδια μέλη επιφορτίζονταν με αναθέσεις ποικίλων ρόλων: ο Justin Sullivan ανέλαβε έτσι καθήκοντα κιθάρας και κυρίως φωνητικών, ο Ceri Monger επιδόθηκε σε μπάσο, επιπρόσθετες τυμπανοκρουσίες και δεύτερα φωνητικά, ενώ ο κιθαρίστας Marshall Gill συμπλήρωνε επάξια τον υποστηρικτικό φωνητικό τομέα. Το θέμα είναι πως η μουσική των New Model Army ενδέχεται να ηχεί άμεση, αλλά αποκρύπτει πολλά στρώματα από διαφορετικά όργανα και χρωματισμούς. Έτσι, η σκηνική τους αναπαράσταση τείνει πολλάκις να εφάπτεται σε μία λεπτά οριοθετημένη κλίμακα δυσκολίας.

11aaNmdl_5.jpg

Παρόλα αυτά, οι Βρετανοί δεν έδειξαν σημάδια δυσανασχέτησης στη μεταξύ τους λίαν απαιτητική συνεργασία. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Sullivan στη συνέντευξη που μας παραχώρησε (την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ), η τρέχουσα εκδοχή της μπάντας είναι και η αγαπημένη του στα διαδραστικά τους χρονικά. Πράγματι, τα μέλη ενάλλασσαν με περισσή μαεστρία τους προκαθορισμένους τους ρόλους, οικοδομώντας ένα σύνολο τόσο ζωηρό, σε βαθμό που φωσφορίζουσες εικόνες μιας οδοιπορικής διαδρομής αντιστοιχούσαν στο κάθε φύλλο ενός νοερά προσωπικού ημερολογίου. Οι επιδέξιες αρετές έμοιαζαν ολοένα πιο εσώψυχες, μα συνάμα διαχρονικές: εκεί που η ζηλευτή φαντασία συναντά τον σκληρό ρεαλισμό, μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να εκφράζουν κάθε εκπρόσωπο ενός εκστασιασμένου ακροατηρίου.

11aaNmdl_6.jpg

Φυσικά, εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η εκφραστικότητα του Sullivan, εφόσον οι στίχοι της μπάντας μοιάζουν το ίδιο σημαντικοί με τη μουσική. Τα δείγματα γραφής είναι καλογραμμένα, ευθυβόλως στοχευμένα, αλλά και ανέλπιστα ευρηματικά στο να αγγίζουν ευαίσθητες χορδές ανθρώπων με διαφορετικό μεταξύ τους υπόβαθρο. Λες και η αστική κατάθλιψη χόρευε με τη μελαγχολία μιας γκρίζας υπαίθρου, τη στιγμή που οι πολιτικές ανησυχίες, η αγρυπνούσα ανησυχία, αλλά και η ερωτική απογοήτευση σκιαγραφούσαν την ψυχοσύνθεση ενός ταλαιπωρημένου μουσικού ταξιδευτή. Οι New Model Army ήσαν, είναι και θα παραμείνουν ικανοί να παρακινούν τις αντιδράσεις του οιοδήποτε ακροατή ανοιχτού σε εμπειρίες και ακούσματα: άλλωστε, κρίνοντας από αυτές ακριβώς τις αντιδράσεις, δεν ήσαν λίγα τα στιγμιότυπα στο Gagarin όπου το κοινό εξύψωνε την ένταση σε επίπεδα sing-along, σαν μία και μοναδική φωνή.

11aaNmdl_7.jpg

Υπήρξαν πάντως και κάποια αρνητικά σημεία. Σε ελάχιστα στιγμιότυπα, είδαμε για πρώτη φορά τον Sullivan να ζορίζεται –αγγίζει πια το 62ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία στα νεότερα άσματα του γκρουπ, καθώς εύκολα φερ' ειπείν θα άλλαζα το "Stormclouds" με το "Wired" ή το "Guessing" με το "States Radio". Αλλά αυτά παραμένουν λεπτομέρειες εφόσον η μπάντα ξετύλιξε την πλήρη συγκινησιακή της δυναμική, επιβεβαιώνοντας πως εξακολουθούν να εμφυσούν άκρατα νεανική πνοή. Είναι κρίμα δηλαδή νεότεροι οδοιπόροι να φανερώνουν ίχνη εσωστρεφούς κορεσμού, τη στιγμή που παρουσίες αντίστοιχες των New Model Army μοιάζουν ανήσυχες, ανυπόμονες, μα και καθόλα άφθαρτες από μια σειρά αμυχών, προκαλούμενων από τις κακουχίες ενός σκιερά συννεφιασμένου κόσμου.

11aaNmdl_8.jpg

Setlist:

Stormclouds
March in September
Winter
Devil's Bargain
Guessing
Angry Planet
Believe It
Born Feral
No Rest
Summer Moors
Strogoula
Purity
Wonderful Way to Go
Poison Street
I Love the World

encore:

51st State
Green and Grey

encore 2:

Get Me Out

{youtube}J6-c8TSkTuU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured