Εφτά χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας, οι Cradle Οf Filth επέστρεψαν στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας για τον περσινό τους δίσκο Cryptoriana: The Seductiveness Οf Decay. Κι έδωσαν μια φαντασμαγορική συναυλία, που θα αντηχεί για πολύ καιρό στα αυτιά και στον νου όσων βρέθηκαν στο Gagarin.

30CrdlFl_2.jpg

Η βραδιά ξεκίνησε επίσημα γύρω στις 21.20, όταν στη σκηνή βγήκαν οι W.E.B. Η εγχώρια μπάντα έχει μπολιάσει στοιχεία του ακραίου ήχου (black, death, gothic) και ως τέτοια ταίριαζε για να προλειάνει το έδαφος για τους Cradle Οf Filth, οι οποίοι επίσης παίζουν ένα κράμα ειδών του metal. Το set χαρακτηρίστηκε έτσι από σκληρούς ήχους και brutal ερμηνείες, με τα υψίσυχνα black metal φωνητικά της μπασίστριας να δημιουργούν ωραία αντίθεση με εκείνα του frontman και του κιθαρίστα, χωρίς, όμως, να αποκλείονται και σημεία με καθαρά φωνητικά. Ως μοναδική support μπάντα για το event, οι W.E.B. επιτέλεσαν τον ρόλο τους, παίζοντας σε ένα σχετικά ευάριθμο κοινό, που όλο πύκνωνε καθώς η ώρα περνούσε.

30CrdlFl_3.jpg

Μπροστά σε ένα γεμάτο Gagarin, πέντε λεπτά πριν τις 23.00, οι Cradle Of Filth έκαναν δυναμική αρχή με το επιθετικό "Gilded Cunt", θυμίζοντας εποχές Nymphetamine (2004). Και συνέχισαν με κομμάτι από το ακόμα πιο μακρινό παρελθόν ("Beneath The Howling Stars", 1998), για να περάσουν ύστερα σε δύο τραγούδια από τους δύο τελευταίους δίσκους. Με μία προσεκτική επιλογή που ενάλλασσε παρελθόν και παρόν θυμίζοντας εγκεφαλογράφημα, έπαιξαν το 11λεπτο διαμάντι "Bathory Aria", συνεχίζοντας με το βαμπιρικό "Dusk Αnd Her Embrace" του 1996.

30CrdlFl_4.jpg

Τα ντραμς δυνατά, τα κιθαριστικά riffs γρήγορα, τα πλήκτρα της Lindsay Schoolcraft αρμονικά. Έχοντας αλλάξει ως μπάντα πολλά μέλη, με τον Dani Filth να παραμένει το μόνο ιδρυτικό, θα λέγαμε ότι το παρόν line-up είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια: η σιγουριά των μουσικών πάνω στη σκηνή, ήταν παραπάνω από εμφανής. Κομμάτια δε όπως το "The Death Οf Love", αλλά και το ξακουστό "Nymphetamine", έδωσαν στη Schoolcraft την ευκαιρία να αποδείξει ότι η φωνή της ταιριάζει τέλεια και σε παλαιότερες δουλειές των Βρετανών, καθώς αποδείχθηκε ικανή να στοιχειώσει με τις νυκτωδίες της μια βραδιά σαν κι αυτή του Σαββάτου. Τα φώτα, βέβαια, αναγκαστικά έπεφταν πάνω στον Dani, ο οποίος σφυροκοπούσε με τις –κρυστάλλινες, ακόμα και μετά από 27 χρόνια– ψιλές «στριγκλιές» του το κοινό του Gagarin.

30CrdlFl_5.jpg

Αλλά και ο ενθουσιασμός του κόσμου, ήταν παραπάνω από εμφανής: το head banging πολύ, τα pits πολλά (ο Dani τα ενθάρρυνε, αποκαλώντας τα «festivities»), γενικότερα η αλληλεπίδραση σκηνής-πλατείας αποτυπώθηκε έντονη και αυθεντική. «Homeland of Gods» ονομάτισε ο Dani την Αθήνα, ο οποίος πέτυχε γνήσια και αστεία διάδραση με τους fans, αρκετές φορές απευθυνόμενος, μεταξύ των κομματιών, σε μεμονωμένα άτομα. Δεν έλειψαν φράσεις όπως «don’t jump» προς στον εξώστη, και «shut up» σε κάποιον μπροστά στο κάγκελο που προφανώς μιλούσε ταυτόχρονα με εκείνον, προκαλώντας γέλια. Η παρουσία επίσης του κιθαρίστα Richard Shaw –με το ανατριχιαστικό βλέμμα του να συνδυάζεται με επιτηδευμένα αέρινες χειρονομίες– προκαλούσε μια καλώς εννοούμενη θυμηδία, ενώ την προσοχή συγκέντρωνε και κατά τις γρήγορες περιστροφές που εκτελούσε γύρω απ’ τον εαυτό του, με την καμπαρτίνα του να ανεμίζει κάθε φορά.

30CrdlFl_6.jpg

Μελανό σημείο, που δεν κατόρθωσε ωστόσο να επισκιάσει την όλη φρενίτιδα, ήταν οι συχνοί μικροφωνισμοί κατά τη διάρκεια των τσιρίδων του Dani. Βέβαια η έντασή τους ήταν περιορισμένη, οπότε ο Dani δεν διέκοπτε τις ψιλές, ανατριχιαστικές κραυγές του, οι οποίες κατά τα άλλα ράγιζαν –εάν δε θρυμμάτιζαν–  γυαλί.

30CrdlFl_7.jpg

Με την ολοζώντανη και δυναμική τους παρουσία στο Gagarin, οι Cradle Οf Filth δικαίωσαν τον χαρακτηρισμό τους ως μία από τις σπουδαιότερες μπάντες του extreme metal. Και απέδειξαν ότι, όταν ο Dani Filth δήλωνε σε συνέντευξή του σε διεθνές μουσικό περιοδικό τον Σεπτέμβρη του ’17 «I’m really fucking good at what I do and our band’s really fucking good at what we do», ήξερε πολύ καλά τι έλεγε.

30CrdlFl_8.jpg

Setlist

01. Ave Satani (Intro)
02. Gilded Cunt
03. Beneath The Howling Stars
04. Blackest Magick In Practice
05. Heartbreak And Seance
06. Bathory Aria
07. Dusk And Her Embrace
08. The Death Of Love
09. You Will Know The Lion By His Claw
---
10. A Bruise Upon The Silent Moon (Interlude)
11. The Promise Of Fever
12. Nymphetamine (Fix)
13. Her Ghost In The Fog
14. Born In A Burial Gown
15. From the Cradle to Enslave
16. Blooding The Hounds Of Hell (Outro)

{youtube}-HFgS537P_g{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured