search

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Μόλις 40 εκλεκτοί έδωσαν το παρών στο Temple, αποζημιώθηκαν όμως με μια μυσταγωγική συναυλία, η οποία κοινώνησε το πνεύμα της (αυτο)συγχώρεσης και της ελευθερίας...

Χώρος | Temple, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής | 19/5/2018
Φωτογράφος | Δημήτρης Καπάνταης (Drako Gigant της Ιωάννας Κίτρου)

Περίπου 40 εκλεκτοί παραβρεθήκαμε στο κατανυκτικό live των Wrekmeister Harmonies στο Temple. Το οποίο, μέσα στη σχεδόν 1 ώρα διάρκειάς του, επιτέλεσε ένα ψυχαναλυτικό λειτούργημα.

32dWrkm_2.jpg

Το συναυλιακό λάκτισμα πραγματοποιήθηκε στις 21:30 με την εγχώρια post-black metal τριάδα των Drako Gigant, η οποία έπαιξε μπροστά σε 10-15 άτομα. Αρχικά ο ήχος ήταν κάκιστος, αδικώντας τις πολύπλευρες συνθέσεις τους, αλλά σταδιακά διορθώθηκε και ανέδειξε τις αρετές τους. Αυτές αφορούν τον ευφάνταστο συνδυασμό επιρροών μεταξύ Wolves In The Throne Room, Deafheaven και Godspeed You! Black Emperor, με διάθεση εξερευνητική, μα και τη μεθοδική δόμηση των κομματιών. Στη μισάωρη, χορταστική εμφάνισή τους, οι Drako Gigant κατασκεύασαν τον δικό τους κόσμο και απέδειξαν πόσο καλοδουλεμένο σχήμα είναι.

32dWrkm_3.jpg

Δεύτεροι στη σειρά εμφανίστηκαν οι επίσης γηγενείς doom sludgers Amniac, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Τα φωνητικά αποδείχθηκαν ελαφρώς ανεπαρκή για τις απαιτήσεις του είδους που υπηρετούν, οι συνθέσεις δεν διέθεταν κάποια ειδοποιό διαφορά –τόσο μεταξύ τους, όσο και με την πλειονότητα των τραγουδιών του συγκεκριμένου ήχου– ενώ γενικότερα έλειψαν οι στιγμές που θα ξεχώριζαν το γκρουπ από το οποιοδήποτε ανάλογο της «διπλανής πόρτας». Προσαρμόζοντας πάντως ορισμένες λεπτομέρειες, έχουν τα εφόδια να αναδειχθούν.

32dWrkm_4.jpg

«Things change, just like life»

Με αυτήν τη ρήση ολοκλήρωσε τον εναρκτήριο λόγο του o J.R. Robinson, αυτή η τόσο ευγενής και συνάμα υπερβατική φυσιογνωμία, στην προσπάθειά του να μας εξηγήσει το μέλλει γενέσθαι της εμφάνισής τους στο Temple. Στην υπόλοιπη 1 ώρα που ακολούθησε, η κολεκτίβα των Wrekmeister Harmonies, εκπροσωπούμενη τη βραδιά αυτή από τα 3 βασικά της μέλη, μας βύθισε βαθιά στην άβυσσό της, μέσα από ένα ιδιαίτερα μελετημένο και μυσταγωγικό live.

32dWrkm_5.jpg

Στην ιερατική doom metal βάση των Αμερικανών συγκατοικεί μία post κοσμοθεωρία δόμησης συνθέσεων, αλλά και ένα μακάβριο, θρησκευτικό στοιχείο, με τον συνδυασμό να ευλογείται από τη larger-than-life παρουσία του γκριζογέννη frontman, ο οποίος στις κορυφώσεις διπλώνει το σώμα του και γρυλίζει για να εξορκίσει το δικό του «κακό». Ο ρόλος της Esther Saw είναι επίσης καταλυτικός: τα σαν στοιχειωμένα πλήκτρα πλάθουν απειλητική ατμόσφαιρα, ενώ οι επικές δοξαριές της στο βιολί προσδίδουν κάτι το ποιητικό στο τελικό συνονθύλευμα. Ο συναισθηματικός χείμαρρος που προκύπτει, είναι ικανός να παρασύρει στο διάβα του κάθε συμμέτοχο.

32dWrkm_6.jpg

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως το set δομήθηκε γύρω από το τραγούδι "Forgive Yourself And Let Go", το οποίο θυμήθηκε ο J.R. Robinson ενώ θαύμαζε τα μνημεία της Αθήνας στο παρόν καλοκαιρινό σκηνικό. H μουσική των Wrekmeister Harmonies κοινωνεί το πνεύμα της (αυτο)συγχώρεσης και της ελευθερίας. Η κάθαρση έρχεται έτσι στο τέλος, σαν επιβράβευση μίας επίπονης διαδικασίας και μίας καταπληκτικής συναυλίας. 

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Σκότωσε το διαδίκτυο τις μεγάλες μπάντες; Ή απλά δεν βγαίνουν πια;

Στο σημερινό περιβάλλον, οφείλεις να σκάψεις βαθιά. Και να έχεις πλέον κατά νου, ότι η «καθαρότητα»…

Boy Harsher: Στην Ευρώπη ο κόσμος αγαπάει τους Depeche Mode πολύ περισσότερο, συγκριτικά με την Αμερική...

Η σκοτεινή τους μουσική έχει αγκαλιαστεί με θέρμη, δονώντας αποτελεσματικά κάμποσα clubs στην…

Ο Σωκράτης Μάλαμας διασκευάζει το περίφημο "Αργοσβήνεις Μόνη" του Βασίλη Τσιτσάνη

Το ορίτζιναλ τραγούδι του 1947 παρέμεινε αγαπητό και σε νεότερα χρόνια, πρώτα χάρη στο τηλεοπτικό…

Alice Cooper και Johnny Depp μαζί σε νέο τραγούδι

Ακούστε το "The Boogieman Surprise" των Hollywood Vampires, αλλά δείτε τους και να το παίζουν live,…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

The KVB - 10 αγαπημένοι δίσκοι

Συνδυάζοντας την αγάπη τους για το post-punk των 1980s και τα ηλεκτρονικά των 1990s, το λονδρέζικο…

10 αγαπημένα άλμπουμ για τους The BitterSweet

Τέλη του 2018, κυκλοφόρησαν ψηφιακά το νέο τους άλμπουμ The Age Of New Delirium –σύντομα δε θα…

40 χρόνια από το Lodger του David Bowie

Ξεκομμένο από την περίφημη «Τριλογία του Βερολίνου», υπήρξε ένα από τα πιο περιφρονημένα του…

Σκότωσε το διαδίκτυο τις μεγάλες μπάντες; Ή απλά δεν βγαίνουν πια;

Στο σημερινό περιβάλλον, οφείλεις να σκάψεις βαθιά. Και να έχεις πλέον κατά νου, ότι η «καθαρότητα»…

«Ανεξάρτητη» μουσική, για «ανεξάρτητο» σινεμά

Aς μη γελιόμαστε: όσο υπάρχει ανεξάρτητο σινεμά, τόσο υπάρχει και ανεξάρτητη μουσική. Τα πράγματα…