Yπό το moniker των Xiu Xiu, καλύπτει τις ανήσυχες συνθέσεις του ο πολυγραφότατος πολυ-οργανίστας Jamie Stewart, επιστρατεύοντας ένα σερί από ικανότατους συνεργάτες για να μας κάνει θεατές ενός «φάλτσου» θεατρικού, το οποίο πραγματεύεται και επεξεργάζεται ένα πρωτοφανώς ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, οι Xiu Xiu έχουν περάσει μέσα από διάφορα μουσικά χωράφια, άλλοτε τόσο απαλά ώστε δεν έμεινε σχεδόν κανένα ίχνος κι άλλοτε σαν σίφουνας, αφήνοντας πίσω τους καμμένη γη. Τελευταία, τα εγχειρήματα με τα οποία καταπιάστηκαν περιλαμβάνουν παραλλαγές στο θέμα της «μπανταλεμαντικής» μουσικής του Twin Peaks, επανεξερεύνηση του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ, καθώς και την πρόσφατη κυκλοφορία του εξαιρετικού Forget. Σε αυτόν λοιπόν τον καταιγισμό του καινούριου υλικού, ο Stewart, συνοδευόμενος από τη Shayne Dunkelman, επέλεξε την Αθήνα και το Temple για να κυρήξει το μουσικό του ευαγγέλιο.

60bbxiu_2.jpg

Τη βραδιά άνοιξε ο Άγγελος Κυρίου με τον συνειρμικό του λόγο και τις μικρές του ιστορίες αστικής τρέλας (ως ανάφορο κάπου θα υπάρχει κι ο Βακαλόπουλος). Οι μεταφορές και τα λογοπαίγνια του καλλιτέχνη κρύβουν μέσα στο χιούμορ τους σκέψη και ανασκαφή κι αυτό φάνηκε να προκαλεί πρόδηλη αμηχανία στο κοινό, πράγμα στο οποίο είναι μάλλον συνηθισμένος ο μουσικός. Μονήρης και (φαινομενικά) ασυνάρτητος, σαν άλλος άγγελος Κυρίου, μουρμουρίζει ακατάληπτες αλήθειες για τις διαπροσωπικές σχέσεις στην πόλη, περιγράφοντάς μας τις σχισμές που βλέπει στο αστικό ύφασμα.

60bbxiu_3.jpg

Με τον Άγγελο Κυρίου να αποτελεί τέλεια εισαγωγή για τα εύθρυπτα και συνάμα οξύληκτα φωνητικά του Stewart, οι Xiu Xiu ανέβηκαν στη σκηνή άνευ περιστροφών και ξεκίνησαν τη συναυλία σε απαλούς τόνους, προκαλώντας το κοινό να ζητήσει «λίγη κιθάρα». Το αφήγημα που χτίζει το σχήμα μπορεί να θεωρηθεί ιδιότυπο και στρυφνό άκουσμα και η σκηνική εμφάνισή τους δεν κάνει κάτι για να το μετατρέψει σε πιο φιλικό προς τον ακροατή. Οι μεγάλες παύσεις μεταξύ των τραγουδιών, η ήρεμη και παγετώδης εναλλαγή των οργάνων, τα τεταμένα χορευτικά και οι κραυγές του Stewart, οι οποίες σκίζουν τις μελωδίες που χτίζει, είναι όλα στοιχεία που σου λένε με τόλμη πως τους Xiu Xiu δεν τους αφορά να κάνουν εύπεπτη μουσική.

60bbxiu_4.jpg

Ως ήταν αναμενόμενο, η setlist περιείχε πολλά τραγούδια από το καινούριο Forget, με το ομώνυμο να δίνει θόρυβο και παλμό στη συναυλία, βάζοντας τους ακροατές στο νόημα. Ακούστηκαν όμως και παλιά αγαπημένα, όπως τα "I Luv Abortion" και "I Luv the Valley OH!", τα οποία και εκτιμήθηκαν δεόντως από τον κόσμο. Παρόλαυτα, κατά τη διάρκεια του set, το αθηναϊκό κοινό φάνηκε απρόθυμο να αφεθεί στη μουσική των Αμερικανών: πολλά ήταν τα ασυντόνιστα αυτιά στην αίθουσα του Temple και ακόμα περισσότερα τα αμήχανα γέλια στις παύσεις.

60bbxiu_5.jpg

Κάπως έτσι, ισορροπώντας μεταξύ θέωσης (για τους μυημένους) και αμηχανίας (για τους αποστασιοποιημένους), έφτασε η ώρα να σπάσει τη σιωπή του ο Stewart και να ευχαριστήσει τους παρευρισκόμενους, ανακοινώνοντας το τελευταίο τραγούδι και οδηγώντας μας σε δύο encore: εκεί, η Dunkelman τραγούσησε το "Stupid Ιn Τhe Dark" κι εκείνος, μόνος του, το "Teenager Ιn Love", με μία κραυγή-εκδήλωση αγάπης κάπου στη μέση.

60bbxiu_6.jpg

Φύγαμε λοιπόν από το Temple υπό τους ήχους του Μαγικού Αυλού, ελπίζοντας να έρθει σύντομα η στιγμή που θα ακούσουμε και πάλι τους τυπάδες με το παράδοξο όνομα και την ακόμα πιο παράδοξη, πλην μαγευτική, μουσική.

{youtube}IDYn0Zhy4Wo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured