search

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Ένα τιγκαρισμένο Gagarin έκανε σαν τρελό επί μιάμιση ώρα, στήνοντας απίστευτη κερκίδα, τόσο για τη μπάντα, που επέστρεψε στη χώρα μας μετά από 10 χρόνια, όσο και για τον frontman Tommy Karevik, για τον οποίον ήταν η πρώτη φορά εδώ...

Χώρος | Gagarin, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής | 10/11/2017
Φωτογράφος | Θάνος Λαΐνας

Δεν είχε καμία σημασία.

Δεν είχε καμία σημασία αν οι Kamelot είχαν 10 χρόνια να έρθουν στην Ελλάδα, αν διάφοροι μεταλλοπιουρίστες τους θεωρούν «ποπ», αν το εισιτήριο έκανε 30 ευρώ ή αν τη θέση του Roy Khan πίσω από το μικρόφωνο κατέχει πλέον ο Tommy Karevik. Το Gagarin γέμισε πάνω και κάτω ήδη από τις 21.00 και ο κόσμος τους υποδέχθηκε με μια εκκωφαντική έκρηξη χαράς, κάνοντας σαν τρελός, όσο τραγουδούσε με τα χέρια σηκωμένα ψηλά τους στίχους του "Veil Of Elysium". Στήνοντας με λίγα λόγια μια απίστευτη κερκίδα, την πιο θεαματική που έχω προσωπικά δει σε εγχώρια συναυλία εδώ και χρόνια· η οποία δεν κόπασε σε παλμό και συμμετοχή ούτε στιγμή μέχρι να έρθει το τέλος της βραδιάς.

61yKamlt_2.png

Από την πλευρά τους, οι Kamelot τη ρούφηξαν όλη αυτήν την ενέργεια εξίσου ενθουσιωδώς και μάσησαν πραγματικά σίδερα με την επί σκηνής τους παρουσία, πείθοντας και τον πιο επιφυλαχτικό ότι πίσω από αυτό το άρτια στημένο σόου και τον τετραγωνισμένο επαγγελματισμό υπάρχει μια μπάντα που πραγματικά το ευχαριστιέται. Όσο καλογυαλισμένος κι αν έγινε με τα χρόνια ο ήχος τους υπό τη μπαγκέτα του Sascha Paeth, όση ροπή κι αν εμφανίζουν τα πλήκτρα του Oliver Palotai προς την ψευδοεπικότητα και το «δεύτερο», ενίοτε, μελό, οι κιθαριές του ηγέτη Thomas Youngblood φτάνουν και περισσεύουν για να διατηρούν τη heavy metal συνισταμένη, μαζί με τη δουλειά που ρίχνουν οι Sean Tibbetts & Casey Grillo σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα. Δεν υπήρχε λοιπόν καμία έκπληξη στο πόσο αποτελεσματικοί αποτυπώθηκαν και οι τρεις τους στη σκηνή του Gagarin, με τον Youngblood ειδικότερα να αποθεώνεται συχνά από τον κόσμο για τη φρενιασμένη του απόδοση. Κι εκείνος, όμως, φρόντισε να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα αργήσουμε να τους ξαναδούμε με την υποδοχή που τους επιφυλάξαμε.

61yKamlt_3.png

Τα υπόλοιπα, τώρα, τα ανέλαβε όλα ο Karevik. Και τα πέρα/δώθε στη σκηνή, και το πώς θα έμενε η «φωτιά» που είχε πάρει ο κόσμος διαρκώς αναμμένη, και την επικοινωνία μαζί του και βέβαια το να κουβαλήσει με τη φωνή του το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι συνθέσεις των Kamelot: τις μελωδίες εκείνες που σε ωθούν να τραγουδήσεις κι εσύ μαζί τους, ακόμα και με συνοδευτικά επιφωνήματα. Σε όλα του υπήρξε αλάνθαστος ο Σουηδός τραγουδιστής, με αποτέλεσμα να μη λείψει εν τέλει ούτε στους παλιούς fans ο προκάτοχός του. Ικανός για λαμπερές ερμηνείες οι οποίες δεν σκεπάζονταν από την ένταση των οργάνων και με σύμμαχο τον εξαιρετικό ήχο –αλλά και τους εύστοχους φωτισμούς– ο Karevik έγινε πραγματικά η ψυχή του σόου των Kamelot. Και φάνηκε να συγκινείται από τη θέρμη με την οποία τον δέχτηκε ο κόσμος σε αυτήν την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, εξού και μας διηγήθηκε και για την παιδική επίσκεψή του στη Ρόδο, ένα καλοκαίρι που ήρθε με την οικογένειά του για τουρισμό, όταν έμαθε να παραγγέλνει παγωτό στα ελληνικά· φράση την οποία ακόμα θυμόταν μια χαρά.

61yKamlt_4.png

Ένα ακόμα στιγμιότυπο που πρόσφερε γέλιο στο κοινό, ήταν όταν ο Youngblood μας προέτρεψε να τραγουδήσουμε ένα «happy birthday» στον Tibbetts για τα πρόσφατά γενέθλιά του, φέρνοντας έναν γύρο σφηνάκια ...ούζου στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του –εννοείται νομίζω ότι όλο το Gagarin ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα από καρδιάς. Από άποψη setlist, τώρα, υπήρξε η αναμενόμενη εστίαση στο Haven του 2015 (γι' αυτό και περιοδεύουν, άλλωστε), ακούστηκαν όμως και αγαπημένα κομμάτια σαν το "Center Of The Universe" και το "The Great Pandemonium", ενώ το encore είχε "Sacrimony (Angel Οf Afterlife)" και "March Of Mephisto".

61yKamlt_7.png

Αν αστόχησαν κάπου οι Kamelot, ήταν στην επιμονή τους να υπάρχει drum αλλά και keyboard solo, μια τακτική πολύ παρωχημένη πια, απόηχος των arena hard rock προτιμήσεων του αμερικάνικου κοινού της δεκαετίας του 1980. Οφείλω ωστόσο να καταγράψω ότι αμφότερα ήταν σύντομα, οπότε δεν διέκοψαν ιδιαίτερα τη ροή, αλλά και ότι ο κόσμος στο Gagarin φάνηκε να τα απολαμβάνει. Ένα επιπλέον προβληματάκι σημειώθηκε και στην απόδοση του "Liar Liar (Wasteland Monarchy)", που δεν στάθηκε νομίζω αντίστοιχη του άλμπουμ, ίσως γιατί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, η Kobra Paige (των Kobra And The Lotus) και η Hel Pyre που ανέλαβαν τα γυναικεία φωνητικά της βραδιάς, δεν κατάφεραν να παραβγούν με την Alissa White-Gluz των Arch Enemy, η οποία συμμετέχει στη στούντιο εκτέλεση. Δεν είναι κι εύκολο, εδώ που τα λέμε...


Τίποτα πάντως από αυτά δεν αμαύρωσε ούτε στο ελάχιστο τις εντυπώσεις από μια πραγματικά εκρηκτική βραδιά, η οποία στάθηκε διαφήμιση της συναυλιακής εμπειρίας, πέρα από γούστα και προτιμήσεις. Ορισμένοι που διαρκώς γκρινιάζουν για το πού πάει το εγχώριο κοινό (και κυρίως πού δεν πάει), θα πρέπει να κάνουν δώρο στους εαυτούς τους μια τέτοια βραδιά. Θα κατανοήσουν πολλά.

61yKamlt_6.png

Πριν τους Kamelot είδαμε τους Λαρισαίους Sunburst, ένα power metal σχήμα το οποίο στάθηκε πολύ καλά και εισέπραξε κάμποσα χειροκροτήματα, έστω κι αν το κοινό ανυπομονούσε για τους πρωταγωνιστές. Αν και το υλικό που μας έπαιξαν –κυρίως από το περσινό τους ντεμπούτο Fragments Of Creation– έμεινε πολύ στην πεπατημένη του είδους και δεν διέθετε εκπλήξεις, με αποτέλεσμα κάπως να κουράσει από ένα σημείο κι έπειτα, έδειξαν ότι είναι μια σφιχτοδεμένη μπάντα, με γερό κιθαρίστα (Gus Drax) κι έναν τραγουδιστή  (Βασίλης Γρηγορίου) ταμάμ για όσα αγαπάνε, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε φωνητικές δυνατότητες.

61yKamlt_5.png

Setlist

Veil of Elysium
Ghost Opera
The Great Pandemonium
Center of the Universe
Karma
Here's to the Fall
Rule the World
Torn
Insomnia
Liar Liar (Wasteland Monarchy)
Forever

Encore:
Sacrimony (Angel of Afterlife)
March of Mephisto

 

×