Έχοντας κερδίσει προ πολλού μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους hip hop παραγωγούς του σήμερα –και ενώ το δημιουργικό του σερί από εμπνευσμένες δισκογραφικές καταθέσεις καλά κρατεί– ο Apollo Brown επέστρεψε στην Αθήνα, για 3η φορά από το 2014. Ο συναυλιακός πάλι συνοδοιπόρος του στην παρούσα χρονική φάση, αν και με πολλά γαλόνια και props στον στίβο του underground hip hop τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, πάταγε για πρώτη φορά το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Ο λόγος για τον Skyzoo, άξιο εκφραστή του σύγχρονου νεοϋορκέζικου ραπ και σεβαστή φιγούρα στους κύκλους της εν λόγω μουσικής. Αφορμή για την επίσκεψη, η περσινή κυκλοφορία του κοινού τους δίσκου The Easy Truth, αλλά και η δεδομένη αγάπη των Ελλήνων μουσικόφιλων για τις μελωδίες του Απόλλωνα.

64aaApollo_2.jpg

Το ζέσταμα των θεατών, που στην αρχή πάντως ήταν απογοητευτικά λίγοι, ανέλαβε ο DJ Sunny (κατά κόσμον Ηλίας Ζαμπουνίδης), ο οποίος με ευχάριστες και κλασικές επιλογές κατάφερε να επενδύσει ηχητικά τη βραδιά, όσο πύκνωνε το κοινό. Το οποίο τελικά έφθασε σε ικανοποιητικό νούμερο, αν και σε καμία περίπτωση δεν γέμισε ο χώρος του Tramp, όπως είχε γίνει π.χ. πριν 5 μήνες, με τον Alchemist. Γύρω στις 23:30, πάντως, ο συντοπίτης μας έδωσε τη θέση του πίσω από την κονσόλα στον Apollo Brown, ο οποίος ανέβηκε επί σκηνής για να προλογίσει κατά κάποιον τρόπο τον ερχομό του Skyzoo, με μερικά από τα γνωστότερά του beats. Γεγονός που σκόρπισε ενθουσιασμό και χαμόγελα στους θαυμαστές του, ειδικά όταν από τα ηχεία ακούγονταν στη διαπασών εξαιρετικής έμπνευσης instrumentals, όπως το “The Melody” του συγκροτήματός του The Left. Τούτη την ευεξία, μάλιστα, δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει ούτε εκείνη η ασφάλεια που παρέδωσε πνεύμα κατά την εμφάνισή του, σταματώντας για μικρό χρονικό διάστημα τη μουσική, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει μετέπειτα τον ήχο ή τη διάθεση.

64aaApollo_3.jpg

Όλα αυτά βέβαια ξεχάστηκαν λίαν συντόμως όταν βρέθηκε επί σκηνής ο Skyzoo, ο οποίος έφερε μαζί του έναν νεοϋορκέζικο αέρα, με το συνολικό του στήσιμο, ντύσιμο και την κινησιολογία του επάνω στο σανίδι. Και οι ανατριχίλες δεν άργησαν να έρθουν: τέταρτο στη setlist εμφανίστηκε το “A Couple Dollars” και, από τη στιγμή που ήχησαν τα έγχορδα της εκκίνησής του, ξεκίνησε ένα συγχρονισμένο head nodding στην αίθουσα, που κορυφώθηκε όταν έσκασαν τα κρουστά από τα ηχεία. Ακριβώς όπως αξίζει σε ένα από τα ομορφότερα τραγούδια στον μακρύ κατάλογο συνθέσεων του Apollo Brown, αλλά και στο μελωδικό, στιβαρό, βελούδινο και ταυτόχρονα ωμά ρεαλιστικό ραπ του Skyzoo. Δυο κομμάτια πριν, μάλιστα, είχαν φροντίσει οι δυο τους να θερμάνουν τον κόσμο ρίχνοντας στην αρένα το “Jordans & Α Gold Chain”. Αλλά και η συνέχεια, με την a capella επίδειξη των ικανοτήτων του MC από το Μπρούκλιν στο μικρόφωνο και με freestyle σε ρυθμούς μυδραλιοβόλου, ήταν εξίσου εντυπωσιακή.

64aaApollo_4.jpg

Κάπου εκεί ο Apollo Brown μοιράστηκε μαζί μας πως είναι άρρωστος εδώ και μερικές ημέρες, το οποίο αντικατοπτριζόταν μερικώς στη νωχελικότητά του, όχι όμως και στην απόδοσή του. Πριν την έναρξη του “Visionary Riches”, ο εκ Ντιτρόιτ προερχόμενος beatmaker εξιστόρησε τον διάλογό του με τον Skyzoo, όταν του έλεγε πως το συγκεκριμένο beat θα γινόταν το αγαπημένο των Ευρωπαίων ακροατών. Όταν τον ρώτησε πού το ήξερε, εκείνος απάντησε αποφασιστικά «because they're my people and I know my people». Και η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι θεατές στο Tramp, επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του. Βοηθούσαν βέβαια στις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού και εκείνα τα απανωτά «κάντε λίγο φασαρίααα» του Skyzoo, ο οποίος ξεσήκωνε το κοινό σε απρόσμενα καλο-εκφωνημένα Ελληνικά. Όταν μάλιστα είπε προς το συγκεντρωμένο πλήθος πως η υποδοχή τους ήταν ό,τι περίμενε και ακόμα περισσότερα, κέρδισε και εμφατικά τη συμπάθειά του.

64aaApollo_5.jpg

Μετά το “Payout” διακόπηκε για λίγο η συνεχής ροή κομματιών μέσα από το Easy Truth, για να ακουστούν τραγούδια από την υπόλοιπη δισκογραφία του ράπερ, όπως τα “Got It From Here”, “Vibes” και “Luxury”, έστω κι αν μπήκε ως εμβόλιμη σφήνα μεταξύ τους το “Care Packages”. Το “Nodding Off”, πάλι, έμοιαζε να είναι το αποχαιρετιστήριο άσμα τους για τη βραδιά, το οποίο έγινε πιο πειστικό όταν ο Skyzoo έκανε ένα μικρό tribute στον μακαρίτη (και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό) Sean Price, στο οποίο συμμετείχαν και οι θεατές με το ηχηρό «Sean P».

Λίγο μετά, όμως, το ντουέτο μας διέψευσε και προχώρησε σε ένα encore, στο οποίο ακούστηκε το “Finesse Εverything”, μέσα από τη 2η δουλειά του Skyzoo για το 2017, το ΕΡ Peddler Themes. Στιγμή όπου ο Αμερικανός κατέβηκε και ράπαρε τους στίχους του μεταξύ του κόσμου, αποδεικνύοντας εμπράκτως γιατί διαθέτει τόσο αφοσιωμένους θαυμαστές ανά τον πλανήτη. Κάπως έτσι –και ενώ το ρολόι έδειχνε περίπου 01:15– οι δυο τους κάλεσαν τους θεατές σε έναν μικρό χώρο, όπου παρέμειναν για γνωριμία, συζήτηση, φωτογραφίες, merchandising και υπογραφή σε βινύλια και CD, επιβεβαιώνοντας πως η αξία τους ως οντότητες δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

{youtube}Je3rnyHAWaM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured