Οι 3 πρώτοι headliners του Opener 2017 είχαν ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, υπήρχε όμως εκκρεμότητα για την 4η (και τελευταία) ημέρα με τις φήμες να οργιάζουν. Μπορεί ως βασικοί να είχαν ήδη ανακοινωθεί οι xx, αλλά μπορούσαν να σταθούν, όταν τις προηγούμενες ημέρες είχαν παίξει ονόματα σαν τους Radiohead, τους Foo Fighters και τον Weeknd;

75gOpenr_2.jpg

Τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε λοιπόν ότι θα παίξει και η Lorde, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του co-headliner της 4ης μέρας. Σημαντική μαγκιά του φεστιβάλ να έχει 2 νέα ονόματα σε αυτόν τον ρόλο, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε εύκολα να προσελκύσει έναν ακόμα «μεγάλο». Πιστό όμως στο δόγμα του να προτείνει και νέο αίμα, έδωσε την ευκαιρία στους xx και στη Lorde. Το συνολικό line-up του 2016 μου είχε φανεί καλύτερο, αλλά φέτος το Open'er είχε πιο πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, ήταν πιτσιρίκια, τα οποία ήρθαν για το φεστιβάλ και όχι για τους καλλιτέχνες: εάν τους ρωτούσες, δηλαδή, μπορεί να μην ήξεραν ποιοι παίζουν, ήξεραν πάντως ότι πήγαιναν στο Kosakowo για να διασκεδάσουν επί 4 ημέρες.

Όσο για μένα, η κούραση των προηγούμενων ημερών, καθώς και η βροχή που συνεχιζόταν και την τελευταία ημέρα, με οδήγησαν να παρακολουθήσω μόνο τους 2 headliners.

75gOpenr_3.jpg

Για τους xx, ήταν η 2η φορά τους στο Open'er. Θα το φαντάζονταν άραγε το 2012 –όταν έπαιξαν για 1η φορά– ότι η επόμενή τους εμφάνιση θα ήταν ως headliners; Το “Intro” μας οδήγησε στο “Crystalised” και μετά στο “Say Something Loving”. Και ενώ το πιο νεανικό κοινό ένιωθε ότι μπροστά του έβλεπε ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του σήμερα, ένας γερο-παράξενος σκεφτόταν ότι έβλεπε ένα γκρουπ κλινικά αποστειρωμένο, με τις σαν ρομπότ χορογραφημένες κινήσεις του μπασίστα Oliver Sim και τη Romy Madley Croft (φωνητικά/κιθάρα) να είναι απόλυτα σωστή στον ρόλο της, μα να της λείπει το «κάτι».

Όσο λοιπόν κι αν παραδέχομαι ότι αρκετός κόσμος αντιμετώπισε το set τους σαν το καλύτερο που είχε δει στο φετινό Open'er, προσωπικά δεν μπορώ να κρύψω ότι περίμενα πολλά περισσότερα, με βάση τα όσα είχα ακούσει για το βρετανικό σχήμα. Αντ' αυτού, είδα ένα γκρουπ το οποίο σίγουρα μελέτησε τη setlist του –βάζοντας 6 τραγούδια από το ντεμπούτο του (2009), 3 από το Coexist του 2012 και 6 από το φετινό I See You– μα σε καμία περίπτωση δεν ξέφυγε από την πεπατημένη: έπαιξαν απλά τα κομμάτια τους και έφυγαν, δίχως να με κάνουν να νιώσω ότι παρακολούθησα μία σημαντική indie μπάντα.

75gOpenr_4.jpg

Setlist

Intro
Crystalised
Say Something Loving
Islands
Chained
Dangerous
I Dare You
Performance
Infinity
A Violent Noise
VCR
Fiction
Shelter
Loud Places (Jamie xx cover)
On Hold (with Orbital 'Belfast' intro)
Angels

75gOpenr_5.jpg

Είναι ωραίο σε ένα site να διαβάζονται διαφορετικές απόψεις. Τη μία ημέρα δημοσιεύσαμε τη στήλη του Άρη Καζακόπουλου με μια ανασκόπηση του πρώτου μισού του 2017, όπου το άλμπουμ της Lorde βρισκόταν στην κορυφή (δείτε εδώ). Και λίγες μέρες μετά, την κριτική του Μιχάλη Τσαντίλα (εδώ), που έλεγε ότι το Melodrama δεν είναι το άλμπουμ της χρονιάς!

Εκείνο πάντως το «κάτι» που μου έλειψε στην εμφάνιση των xx, το είδα στη Lorde. Είχε attitude, είδα το μάτι της να γυαλίζει, είδα να έχει ενέργεια, να διαθέτει τσαμπουκά, καθώς και κάτι άλλο –δεν το γράφω, γιατί θα το κόψει η λογοκρισία! Δεν με απασχολεί λοιπόν εάν το Melodrama είναι ή όχι το καλύτερο άλμπουμ του 2017, όχι από τη στιγμή που μπροστά μου είδα ένα αγρίμι έτοιμο να κατακτήσει το Open'er Festival.

75gOpenr_6.jpg

Μου άρεσε τόσο η εμφάνιση της Lorde, ώστε η κούραση των 4 ημερών εξαφανίστηκε –ακόμα και η βροχή σταμάτησε να με πτοεί. Η σύγκριση με τους xx είναι σίγουρα περιττή, σκέφτηκα καθώς ολοκλήρωνε το δικό της set με το “Green Light”, μέσα σε πυροτεχνήματα. Εάν μάλιστα με ρωτήσει κάποιος ποιος καλλιτέχνης μου άρεσε περισσότερο από όσους είδα στο Open'er 2017, θα του έλεγα δίχως σειρά Lorde, Radiohead και Foo Fighters. Ή μήπως αυτή είναι τελικά η σειρά;;;

75gOpenr_7.jpg

Setlist

Tennis Court
Magnets
400 Lux
Buzzcut Season
Homemade Dynamite
Ribs
Sober
Liability
Supercut
Royals
Perfect Places
Team
Green Light

{youtube}qc4eWTuXJmM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured