Διαβάζω την περσινή ανταπόκριση από το live των Candlemass, που είχε γίνει πάλι στο Piraeus Academy (εδώ). Θα μπορούσα να έγραφα μόνο μία παράγραφο για το support group, να άλλαζα 2-3 πράγματα για τα τραγούδια που έπαιξαν αυτή τη φορά οι Σουηδοί, και η ανταπόκριση να ήταν έτοιμη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι οι Candlemass θα κάνουν ελάχιστες συναυλίες παίζοντας ολόκληρο το Nightfall του 1987. Λόγω δε της «ιδιαίτερης» σχέσης που έχουν με το εγχώριο κοινό, η Ελλάδα θα ήταν μία από τις χώρες στις οποίες θα εμφανίζονταν. Από εκείνο το σημείο άρχισε και πάλι η γκρίνια: κατά πόσο έπρεπε να κάνουν αυτά τα ειδικά σόου δίχως τον ηγέτη τους και μπασίστα Leif Edling (θυμίζουμε ότι απέχει από τις συναυλιακές υποχρεώσεις λόγω υγείας); Και, δευτερευόντως, πώς θα γινόταν κάτι τέτοιο δίχως τον τραγουδιστή εκείνου του άλμπουμ, Messiah Marcolin;

Σε διάφορες μάλιστα συνεντεύξεις όπου ρωτήθηκε γι' αυτά τα επετειακά live, ο Edling δήλωσε εμμέσως ότι κανονίστηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή του, ότι έγινε παρανόηση και διάφορα άλλα διπλωματικά –καθώς και ότι είναι περίεργο που δεν θα τραγουδήσει ο Marcolin. Θυμίζουμε ότι το 2011 οι Candlemass έπαιξαν ολόκληρο το Epicus Doomicus Metallicus (1986) με τον αρχικό τους τραγουδιστή Johan Langqvist, ενώ στα υπόλοιπα κομμάτια είχαν τον Robert Lowe, που ύστερα από λίγο καιρό πήρε πόδι γιατί κρίθηκε «λίγος».

97bCandl_2.jpg

Φτάνοντας στο Piraeus Academy, την ώρα που ετοιμάζονταν να βγουν οι Sorrows Path, διαπίστωσα ότι το τυράκι «οι Candlemass θα παίξουν όλο το Nightfall» δεν είχε ανταπόκριση ως προς την προσέλευση του κόσμου. Όσοι ήταν και το 2016, δηλαδή, ήταν και τώρα: 600-700 άνθρωποι, σε ένα ιδιαίτερο διήμερο, στο οποίο εμφανίζονταν, σε ξεχωριστές συναυλίες, οι Sκyclad, ο Timo Tolkki (ex-Stratovarius) και οι Candlemass. Όλοι τους, στα ντουζένια τους στα 1990s, είχαν κάνει sold-out στο Ρόδον.

Οι Sorrows Path, τώρα, δεν είναι χθεσινοί στην ελληνική metal σκήνη, καθώς έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια παρουσίας στα συναυλιακά δρώμενα. Μία μάλιστα από τις βασικές τους επιρροές είναι οι Candlemass, οπότε ήταν από τα πλέον ταιριαστά γκρουπ για να παίξουν μαζί τους. Βλέποντάς τους στο Piraeus Academy, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο παθιασμένα έπαιξε ο ντράμερ τους Φώτης Μουντούρης. Στο τέλος της εμφάνισης, ο frontman Άγγελος Ιωαννίδης μας ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση μαζί τους, καθώς μετακομίζει μόνιμα στην Κύπρο. Κατά τα λοιπά, στα 35 λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους, οι Sorrows Path μας έπαιξαν τραγούδια από τα άλμπουμ The Rough Path Of Nihilism (2010) και Doom Philosophy (2014), ενώ για το τέλος κράτησαν τα “Epoasis” και “Empty Eyes And Blackened Hearts”.

Setlist:

1. Tragedy
2. A Dance with the Dead
3. All Love is Lost
4. Queen of Doom
5. Brother of Life
6. Epoasis
7. Empty Eyes and Blackened Hearts

97bCandl_3.jpg

Με τoυς Candlemass πια επί σκηνής και με την εισαγωγή του "Gothic Stone", φάνηκε ότι το κοινό μπορεί να ήταν λίγο, αλλά ήταν ιδιαίτερα φανατισμένο. Με το που άρχισε μάλιστα το “The Well Οf Souls” ξεκίνησε αμέσως και το ομαδικό τραγούδι, με τον Mats Leven να αντιμετωπίζει αυτήν την ενθουσιώδη αντιμετώπιση με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του.

97bCandl_4.jpg

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για τα επόμενα 45 λεπτά ακούσαμε ολόκληρο το Nightfall, με τους Σουηδούς να αποδίδουν άριστα τα τραγούδια του. Στο μπάσο βρέθηκε ο έμπειρος Jörgen Sandström, ενώ ο Mats Leven αποδείχθηκε κατάλληλος τραγουδιστής για να συνεχίσει το όραμα του Leif Edling. Όσο έπαιζαν το Nightfall, το συγκρότημα επικεντρώθηκε μόνο στη μουσική, δίχως δηλαδή ο Leven να μας μιλήσει καθόλου –πράγμα άλλωστε που δεν χρειαζόταν, εφόσον ακούγαμε ύμνους σαν το “Bewitched”. Και μετά, άρχισε το πάρτυ.

97bCandl_5.jpg

Ο Leven μας μίλησε για πρώτη φορά, απευθύνοντας τις κλασικές ευχαριστίες, ενώ μας ανακοινώσε ότι στην Ευρώπη θα παίξουν 6 μόλις συναυλίες με το Nightfall, προσθέτοντας –μεταξύ σοβαρού και αστείου– ότι θα ακούσουμε μόνο υλικό πριν από το 1999. Έτσι, για τα επόμενα 45 λεπτά, άρχισαν με το κλασικό "Mirror Mirror", ενώ έπαιξαν και το "A Cry From The Crypt" πριν αποχωρήσουν για λίγο από τη σκηνή. Φυσικά η συναυλία συνεχίστηκε με το  “Crystal Ball” και, όπως το συνηθίζουν, ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους με το “Solitude”, μετά από 90 λεπτά.

97bCandl_6.jpg

Βλέποντας σερί τους Candlemass το 2016 και το 2017, διαπιστώνεις ότι συναυλιακά είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με τον Mats Leven να δίνει τη σιγουριά και την αξιοπιστία ότι με αυτόν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να βρίσκονται για αρκετά χρόνια στο προσκήνιο. Στο τέλος μας είπαν χαριτολογώντας(;) ότι θα έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οπότε, ξέρετε, οι 600-700 που δώσαμε κι αυτή τη φορά το παρών στο Piraeus Academy, θα είμαστε και πάλι εδώ για να τους δούμε.

97bCandl_7.jpg

Setlist:

1. Gothic Stone (intro)
2. The Well of Souls
3. Codex Gigas
4. At the Gallows End
5. Samarithan
6. Marche Funebre
7. Dark are the Veils of Death
8. Mourner’s Lament
9. Bewitched
10. Black Candles (outro)
11. Mirror, Mirror
12. Dark Reflections
13. A Cry from the Crypt
14. Crystal Ball
15. Solitude

{youtube}rqF0QCMfHJ8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured