Ο μικρός χώρος του Tiki λειτούργησε ευεργετικά για την καταπραϋντική americana του  Dan Stuart. Αδόκιμος βέβαια ο όρος americana, και ο ίδιος θα τον απέφευγε μετά βδελυγμίας: «Γιατί λέτε americana και όχι απλά blues; Ακόμα και rock ’n’ roll; Είμαι μια χαρά με το rock ’n’ roll», δήλωσε ο frontman των σχετικά δοξασμένων Green On Red.

Dan_2.jpg

Dan_3.jpg

Τη βραδιά άνοιξαν με θέρμη και εντιμότητα πρώτα οι εγχώριοι «ήρωες» The Dark Rags και ύστερα ο Αργεντίνος τροβαδούρος Fernando Viciconte, ο οποίος χάρη στο ύφος του μα και τη γνώση του υλικού του, ζέστανε κατάλληλα τον χώρο και έθεσε τα θεμέλια για μια βραδιά που προμηνυόταν ασυνήθιστη και ξεχωριστή. Ο Dan Stuart τον διαδέχτηκε, σχεδόν ανεβαίνοντας στη σκηνή για να αναλάβει το επόμενο τραγούδι, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Όντας έμπειρος και κουβαλώντας τη blues αυθεντικότητα από τα βάθη της Αριζόνα, ο κύριος Stuart έπαιξε τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο Marlowe's Revenge, μαζί με κάποιες απρόσμενες διασκευές –όπως το "Vicious" του Lou Reed.

Dan_4.jpg

Μετά από χρόνια συνέπειας, δουλειάς και αξιοπρέπειας, η χροιά της φωνής του ακούγεται ελαφρώς «σταφιδιασμένη», αποφεύγει όμως απαρέγκλιτα την αστεία macho μανιέρα των ομοίων του, χωρίς να πλατειάζει στις εισαγωγές και χωρίς να υπερθεματίζει. Μαζί με τους δύο μουσικούς του στην ηλεκτρική κιθάρα και στα ντραμς, ο Dan Stuart κατάφερε να «σηκώσει σκόνη ερήμου» στο Tiki, μεταφέροντας νοερά τους θαμώνες του αθηναϊκού μπαρ στη γενέτειρά του, σε μια παράσταση μικρή σε φιλοδοξία, μα καθόλα γενναία σε στυλ και άποψη. Κομμάτια όπως το "Little Things In Life", το "Home After Dark", το "Sixteen Ways", το "Keep On Moving" και το "Jimmy Boy" δεν επέτρεπαν στον κόσμο να χάσει τίποτα από όσα συνέβαιναν στη σκηνή.

Dan_5.JPG

Ευχάριστη έκπληξη λοιπόν η εμφάνιση ενός μουσικού ο οποίος σου απευθυνόταν μετωπικά, παρόλη τη χαλαρότητα της ατμόσφαιρας: ενός καλλιτέχνη που δεν ένιωθε την ανάγκη να ποζάρει. Ο Dan Stuart περιοδεύει μεν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς ότι βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.

Όπως μας είπε ο ίδιος, πρώτη φορά βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πόλη οι κάτοικοι της οποίας λένε «στην Ευρώπη» σαν να μιλάνε για ένα μέρος που βρίσκεται κάπου αλλού. Και αναρωτήθηκε γιατί. Κρίσιμα ερωτήματα, για κρίσιμες απαντήσεις…

{youtube}mnSJGA4Upfg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured