Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η ιδανική συναυλία για κάθε μία ημέρα της εβδομάδας –ας πούμε κάτι δυναμικό για το Σαββατόβραδο, ένα jazz τρίο για το απόγευμα της Κυριακής, μια ήρεμη δύναμη για τη δύσκολη μέση του εργάσιμου πενθημέρου– τότε η χθεσινή Τετάρτη σίγουρα βρήκε τη δική της στη σκιά των κόκκινων φουγάρων της Τεχνόπολης και στις εκκεντρικές συχνότητες της ερμαφρόδιτης φωνής ενός animator από το Τελ Αβίβ.

Avidan_2.JPG

Το 2006, ο Asaf Avidan παράτησε τη δουλειά του ως σχεδιαστής animation και στράφηκε στη μουσική, όπως χιλιάδες άλλοι πριν (και σίγουρα άλλοι τόσοι μετά από αυτόν), ορμώμενος από μια ερωτική απογοήτευση. Ήταν ωστόσο από εκείνους που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν στο πλήθος όσων ερωτοχτυπημένων κυκλοφορούν με μια κιθάρα στο χέρι: με βάση έτσι τα 6 τραγούδια που έγραψε για τον χωρισμό του, παρουσίασε μια ανεξάρτητη κυκλοφορία, η οποία έμελλε να του ανοίξει τον δρόμο για τα παγκόσμια μουσικά σαλόνια. 

Avidan_3.JPG

Εννιά χρόνια, πέντε άλμπουμ και δύο μπάντες μετά, ο Asaf Avidan βρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, δηλώνοντας όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά μισή ντουζίνα φορές κατενθουσιασμένος με αυτήν. Μαγεμένος από την ομοιότητα των στενών του ιστορικού κέντρου με εκείνα των Ιεροσολύμων, συνδεδεμένος με την κοινή μυρωδιά της πατρίδας του και της πατρίδας μας.

Avidan_4.JPG

Ανήκα σε όσους νόμιζαν ότι οι παρευρισκόμενοι στην Τεχνόπολη θα αποτελούνταν από ευκαιριακούς ακροατές του ραδιοφώνου, όπου το περίφημο “One Day/Reckoning Song” –στο remix του Γερμανού DJ Wankelmut– έχει κάνει θραύση τα τελευταία 3 χρόνια, κατακτώντας από ψαγμένες house και EDM συχνότητες μέχρι χαζοbeat/μπουζουκλερί FM. Έκανα λάθος. 

Avidan_5.JPG

Ναι, η συντριπτική πλειονότητα του κοινού ήταν γυναίκες που ίσως και να μην έχουν μπει σε δισκάδικο στη ζωή τους. Ναι, η συντριπτική πλειονότητα των αντρών ήταν φίλοι και έτερα ήμισυ, που τους είχαν κουβαλήσει οι ως άνω γυναίκες. Παράλληλα, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και αντρών ήξερε πολύ καλά τι άκουγε: γνώριζε απ’ έξω όλους τους στίχους του Ισραηλινού τραγουδοποιού και αλάλαζε από ευχαρίστηση καθώς τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο. 

Avidan_6.JPG

Με ένα δυναμικό ξεκίνημα από την ύστερη φάση των Mojos και το “Hoist Up The Colors”, o Avidan απέδειξε την ικανότητά του στη ροκ φόρμα, για να περάσει ύστερα στο κυρίως σώμα του set, το οποίο αποτελείτο από τις γλυκόπικρες, ερωτικές ως επί το πλείστον, πλην αξιόλογης μουσικής ωριμότητας συνθέσεις του. Με ναυαρχίδες, βέβαια, τα αγαπημένα του ελληνικού κοινού “Love It Or Leave it”, “Over My Head” και “Different Pulses”, παρουσιάζοντας παράλληλα και τον τελευταίο –και ίσως καλύτερο μέχρι στιγμής– δίσκο του, Gold Shadow. Από αυτόν προήλθε και η μάλλον κορυφαία στιγμή της βραδιάς, στιγμή μυρωμένη με το πνεύμα του Leonard Cohen, αφού η εκτέλεση του “Labyrinth Song” (τραγουδιού εμπνευσμένου από τον μύθο του Μίτου της Αριάδνης) μόνο με μία κιθάρα, μοίρασε απλόχερα την αίσθηση μιας καλλιτεχνικής μετενσάρκωσης των πρώιμων στιγμών του Καναδού ποιητή. Κι ας θέλει ο Avidan εαυτόν περισσότερο πνευματικό παιδί του Bob Dylan και της Janis Joplin

Avidan_7.JPG

Για το τέλος, επίσης μέσα από το τελευταίο άλμπουμ, ακούσαμε το ήδη ξεπεταγμένο μπλουζ “Bang Bang” και το ομώνυμο “Gold Shadow”, τραγούδια που επιβεβαιώνουν τη μουσική, αισθητική και στιχουργική εξέλιξη του Ισραηλινού καλλιτέχνη. Αν και θα ήταν ιεροσυλία να συγκρίνουμε την ιδιαίτερη φωνή του με εκείνη της Nina Simone, πρέπει να της αναγνωρίσουμε τη γοητεία του διφυούς που διατίθεται άφθονη, ιδίως στις υψηλές της νότες.

Avidan_8.JPG

Όποιος έχει και την ελάχιστη συναυλιακή εμπειρία, θα ήταν προετοιμασμένος για το “Reckoning Song/One Day” ως μουσικό επιδόρπιο στο encore. Γι' αυτό που δεν θα ήταν ίσως προετοιμασμένος μετά από ένα κατά κύριο λόγο ευαίσθητο live, ήταν μια πρόσκληση σε απελευθερωτική έκλυση ενέργειας, με χοροπηδητά και χέρια ψηλά, με υπόκρουση το τζαμαριστό “Growing Tall”. Με το οποίο ο Avidan έβαλε και την υπογραφή του στη χθεσινή βραδιά, προσκαλώντας μας να ψηλώσουμε. Στην τελική, σε ελεύθερη μετάφραση «(..) κάποια μέρα μωρό μου θα έχουμε γεράσει»· ας έχουμε λοιπόν μέχρι τότε προσπαθήσει να φτάσουμε τις ιστορίες που θέλουμε να έχουμε να διηγηθούμε. 

{youtube}8gBiSBhHSWI{/youtube} 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured