Η Emma Shapplin είναι πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό. Στο παρελθόν μάλιστα έχει τιμήσει τη χώρα μας, κυκλοφορώντας ένα live DVD βιντεοσκοπημένο στην Αθήνα, επιστρέφοντας έτσι την αγάπη που έχει εισπράξει από εμάς ήδη από την αρχή της καριέρας της. Μας επισκέπτεται δε εδώ και πάνω από 10 χρόνια, σε κάθε της περιοδεία, και μας έχει χαρίσει πολλές εξαιρετικές εμφανίσεις. Παρ' όλα αυτά, στην προχθεσινή της συναυλία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της μεγάλης φήμης που την ακολουθεί.

Eshapp_2.jpg

Τη βραδιά στη μισογεμάτη Ιερά Οδό άνοιξαν οι Nefeli Walking Undercover, το σχήμα δηλαδή που αποτελείται από ακουστική/ηλεκτρική κιθάρα, κλαρίνο, τύμπανα, πλήκτρα και βιολιά και καθοδηγείται από τη νεαρή τραγουδοποιό Νεφέλη Λιούτα. Η μουσική τους ήταν ταιριαστή με εκείνη της Shapplin και τη μισή ώρα που είχαν στη διάθεσή τους, την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.  Οι μινιμάλ ενορχηστρώσεις, ο ελληνικός στίχος, η αξιοπρέπεια με την οποία στάθηκαν επί σκηνής, θεωρώ πως κέρδισαν αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Δεν κατάλαβα βέβαια γιατί έχουν επιλέξει να παίζουν χωρίς μπάσο, αφήνοντας έτσι μεγάλο κενό στις –τόσο σημαντικές– χαμηλές συχνότητες. Ένιωσα ότι παρακολούθησα ένα σχήμα που ακόμα ψάχνει τον ήχο του, οπότε (από τη στιγμή που το κάνει με συνέπεια) δεν μένει παρά να περιμένω τα επόμενα βήματά του.

Eshapp_3.jpg

Το σόου της Emma Shapplin ήταν τέλεια σχεδιασμένο σε κάθε του λεπτομέρεια. Οι καταπληκτικοί μουσικοί με τον κρυστάλλινο ήχο εμφανίστηκαν πλαισιωμένοι από υπέροχα φώτα και προβολές στον προτζέκτορα και τα πρώτα 20 λεπτά όλα κυλούσαν τόσο ρολόι, ώστε πίστεψα ότι θα βιώσω ένα απίστευτο live. Η συναυλία ξεκίνησε με ελάχιστο φωτισμό, σε ένα ήρεμο μελωδικό περιβάλλον, με την πρωταγωνίστρια να στέκεται στη μέση της σκηνής casual ντυμένη για την περίσταση. Καθώς τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο, «ζωήρευε» η μουσική και η χρωματική ποικιλία των φώτων σε ένα πρόγραμμα με τέλεια ροή και προοπτικές. Όμως δεν ήταν αυτό το θέμα.

Δεν άργησε η Emma Shapplin να χάσει αυτό που έχει κάνει το ελληνικό κοινό να τη θαυμάζει τόσα χρόνια. Στην αρχή δεν πάταγε καλά τις νότες, κάτι βέβαια αρκετά συνηθισμένο στο ξεκίνημα μιας συναυλίας –καθώς πολλές φορές δεν επαρκεί στους ηχολήπτες ο διαθέσιμος χρόνος του soundcheck. Τους έβλεπα λοιπόν να δουλεύουν και θεώρησα πως θα λυθεί το θέμα άμεσα. Αλλά δεν λύθηκε. Η αδυναμία της Shapplin να ξεδιπλώσει το γνωστό φωνητικό της εύρος της ενώπιόν μας, έφερε σύντομα τους θεατές σε δύσκολη θέση. Κι έτσι, από τα μέσα της συναυλίας κι έπειτα, άλλαξαν όλα. Η ορχήστρα, χάνοντας τη Γαλλίδα σοπράνο, συνέχισε χωρίς ψυχή, με διεκπεραιωτική διάθεση. Και το χειροκρότημα του κόσμου μετατράπηκε από αυθόρμητο σε αμήχανο, χωρίς πολλοί να αντιλαμβάνονται το γιατί.

Eshapp_4.jpg

Κανένα τέχνασμα δεν στάθηκε αρκετό να σώσει την κατάσταση. Τι κι αν την είδαμε γυμνή στο βίντεο (για πολύ ώρα μάλιστα) ή να αλλάζει τρεις φορές ρούχα και να εναλλάσσει το μικρόφωνο με χειλόφωνο πολλάκις... Τη ντροπή της τη διέκρινα στην αδυναμία να μας απευθύνει τον λόγο στα ίσα. Όσες φορές μας μίλησε δηλαδή εν μέσω των τραγουδιών, ήταν σαν παιδάκι που σου λέει ένα είδους ψέμα: χαμηλόφωνη, διστακτική και με το βλέμμα κάτω από το ύψος των ματιών. Το «I hope you enjoy, 'cause I do» που μας είπε σε κάποιο σημείο, φανερώνει από μόνο του πολλά. Μόνο το "Blue Butterflies" του encore ακούμπησε την ατμόσφαιρα που έπρεπε να έχει η βραδιά από την αρχή της.

Αν η ίδια είχε αποδώσει λοιπόν τα αναμενόμενα, θα συζητάγαμε πιστεύω για ένα από τα καλύτερα live του έτους (και ας είμαστε ακόμα στην αρχή του), αφού όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συναυλίας –απόδοση μπάντας, ήχος, φώτα και προηχογραφημένα σημεία– στάθηκαν πολύ πάνω των προσδοκιών. (Φωνητικής) απουσίας όμως της «αρχηγού», το ηθικό έπεσε στα Τάρταρα. Και δυστυχώς τράβηξε μαζί του τις προσπάθειες και τον κόπο όλων των υπόλοιπων συντελεστών.

Eshapp_5.jpg

Setlist:

Exsilium

Maddy's In Pain

The Lovers

Cuor Senza Sangue

Ira Di Dio

Wolfgate

Intro Piano

The Hours On The Fields

Miserere Venere

Reptile

Touchable Sorrow

Mai Piu Serena

Nell' Aria Bruna

Spente Le Stelle

Blue Butterflies

White Sail

Jealously Yours

Encore:

La Notte Etterna

Blue Butterflies

{youtube}TYUtwtIcqno{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured