Με το stoner rock να βρίσκεται στην εποχή της απόλυτης δόξας του εν Ελλάδι, η τρίτη επίσκεψη (σε τέσσερα χρόνια) των CLUTCH στη χώρα μας ήταν το απόλυτο συναυλιακό γεγονός για τη «μουσάτη» κοινότητα της χώρας, πάνω ακόμα και από την πρόσφατη εμφάνιση των DOWN στο Heavy By The Sea Festival. Μετά από δύο ταχύτατα sold-out (και αλλαγές χώρου) συν μία αναβολή, οι CLUTCH ήταν ξανά εδώ.

Μπαίνοντας στο εντυπωσιακό ψηλοτάβανο venue, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχα πρώτη φορά προ τριετίας (μιας και απέχω από την κουλτούρα της πίστας), όταν παραβρέθηκα στο live του Alpha Blondy στο Βοτανικό. Η Αθήνα διαθέτει καταπληκτικά venues διεθνών προδιαγραφών, απλά αυτά λειτουργούν κυρίως ως πίστες, μιας και εκεί βρίσκεται το «μαρούλι». Τεράστια συζήτηση που δεν έχει νόημα να ανοίξουμε επί του παρόντος, το αφήνω εδώ και πάμε παρακάτω.

Οι PLANET OF ZEUS είναι το πιο ζεστό όνομα στην ελληνική ροκ σκηνή. Με τους οπαδούς τους (ναι, μέρος του κοινού είχε έρθει κυρίως γι’ αυτούς) να έχουν πιάσει από νωρίς θέση στην αρένα και το (αφελές, άμα θέλετε τη ταπεινή άποψή μου) σύνθημα «Σεξ και βία στον πλανήτη Δία» ναι αντηχεί στην ατμόσφαιρα, η τετράδα ξεκίνησε με το “Vanity Suit” και έναν κακό ήχο, με θαμμένη κιθάρα και ταμπούρο που σκέπαζε τα πάντα. Όχι ότι αυτό πτόησε κανέναν: η μπάντα απέδωσε στα γνωστά στάνταρ της, οι οπαδοί της από κάτω τραγουδούσαν κάθε στίχο και άνοιγαν mosh-pits σε κάθε hit που έπαιζαν οι PoZ, ενώ εκδηλωτικότατοι ήταν και απέναντι στο νέο υλικό από το επερχόμενο άλμπουμ. Σταδιακά ο ήχος καλυτέρευσε, αν και ουδέποτε (ούτε στους headliners) ανέβηκε σε επίπεδα άνω του μετρίου.

Clt_2_Planet_Of_Zeus

Για το ελληνικό κοινό οι CLUTCH είναι θρησκεία, πάει και τέλειωσε. Το απέδειξαν οι δύο προηγούμενες εμφανίσεις-λαϊκό προσκύνημα (πάλι) μες στο κατακαλόκαιρο στη σάουνα του Gagarin το 2010/11, το απέδειξαν τα δύο απανωτά sold-out φέτος, το αποδεικνύει η επιτυχία των εγχώριων πνευματικών τους παιδιών που άνοιγαν το live. Το Entertainment Stage έχει γεμίσει για τα καλά (άψογος ο εξαερισμός του χώρου), τα φώτα σβήνουν, ξεκίνημα με το ομώνυμο από το τελευταίο Earth Rocker και το κοινό παίρνει φωτιά. Ο Neil Fallon είναι μεγάλος frontman και στάζει cool-ness είτε κρατάει κιθάρα, είτε φυσαρμόνικα, είτε (στο μεγαλύτερο μέρος) απλά το μικρόφωνο, πραγματικά αδύνατο να μείνεις ασυγκίνητος. Οι υπόλοιποι τρεις, συγκεντρωμένοι στο –άψογο– παίξιμό τους βγάζουν έναν αντι-σταρ αέρα και το συνολικό groove αυτής της μπάντας μπορεί να ταρακουνήσει τοίχους.

Clt_3

Παρά τον μέτριο ήχο (σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης) η δυνατό setlist εστίασε στο τελευταίο –επιτυχημένο– άλμπουμ και στο κλασικό Blast Tyrant του 2004, με τη μπάντα να γνωρίζει πραγματική αποθέωση από ένα κοινό το οποίο τους λατρεύει σαν θεούς. Πραγματικά, για να θυμηθώ τέτοιο πράγμα σε κλειστό χώρο στην Αθήνα, πρέπει να γυρίσω τον χρόνο πίσω σε εκείνο το διήμερο του ’99, όταν ηχογραφήθηκε το Alive In Athens των ICED EARTH στο Ρόδον.

Clt_4

Οπαδοί κρεμασμένοι από τον εξώστη σε κατάσταση παράκρουσης, μαζικά crowd surfing και mosh-pits στην αρένα, κάνα-δυο stage-dives (από μέλη του crew, τα security μπροστά δεν αστειεύονταν), ιπτάμενα άδεια μπουκάλια (μερικά έφτασαν μέχρι τη σκηνή, αλλά ευτυχώς χωρίς παρατράγουδα), και γενικά ένα πραγματικό λαϊκό προσκύνημα. Όταν δε έφτασε η ώρα του –απωθημένου όλων, μιας και τις δύο προηγούμενες φορές δεν το είχαν παίξει– “Regulator”, ο Fallon σχεδόν δεν ακουγόταν από τις φωνές του κοινού. Θα μπορούσε να ήταν το highlight, αλλά όχι, αυτό ήρθε στο encore με το απόλυτο CLUTCH hit στην Ελλάδα, το “Electric Worry”, όπου το κοινό ξέφυγε τελείως. Πραγματικά από τις στιγμές που πρέπει να τις ζήσεις για να καταλάβεις την έντασή τους.

Clt_5

Το τέλος βρήκε τους CLUTCH εν μέσω αποθέωσης, και τον Fallon να ανταποδίδει με από μικροφώνου εγκώμια για το «καλύτερο κοινό του κόσμου». Έχω την εντύπωση πως, παρότι αυτή ήταν η τρίτη (σίγουρα πάντως, όχι η τελευταία) εμφάνισή τους στην Αθήνα, είναι εκείνη που θα μνημονεύεται περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Μια ιστορική βραδιά, μια ιστορική εμφάνιση.  

 Κείμενο: Κώστας Συνατσάκης

{youtube}0sC1eoV5A2U{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured