Σε πολύ νεαρή ηλικία κι όμως με πλούσιο ήδη δισκογραφικό παρελθόν: 6 δίσκοι και ένα cd single (οι τρεις πρώτοι συντροφιά με τους ποδηλάτες). Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους δημιουργούς όπως ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Δημητριάδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου… Παράλληλα, ενορχηστρώνει, αλλά ασχολείται και με τη μουσική παραγωγή: η αρχή έγινε με την "Κάθοδο Των Μυρίων", η συνέχεια με τα "Φώτα Που Σβήνουν" και νέα ονόματα προστίθενται… Μία λέξη που θα μπορούσε να συνοψίσει το χαρακτηριστικό της δημιουργίας του είναι η αντιφατικότητα. Πολλοί, πάρα πολλοί εαυτοί, πολλά "ανάποδα εγώ" αποτυπώνονται με τον πλέον ευρηματικό τρόπο στα τραγούδια του. 

Mοναδική συνισταμένη η μουσική και οι στίχοι του στοιχείων πολλών και πολύ διαφορετικών. Μία σύζευξη ήχου ηλεκτρικού με παραδοσιακό, ρομαντισμού με αυστηρό ρεαλισμό, σκοτεινής ατμόσφαιρας με φωτεινές ανταύγειες κι όλα αυτά συνοδευόμενα από ροκ, αλλά και ποπ ηχητικές αποχρώσεις. Μέσα από τα τραγούδια του εκφράζεται, αισθάνεται, ζει. Προσπαθεί να ενώσει τα εγώ του, αναζητά τον εαυτό που τελικά θα επικρατήσει. Μία προσωπική ψυχανάλυση είναι οι στίχοι του, οι πιο βαθιές του αλήθειες "ειπωμένες" με τρόπο μοναδικό που παίρνει αξία από την απλότητα της διατύπωσης τους. Ένας άνθρωπος που καλύπτει όλα τα επίπεδα της μουσικής έκφρασης: γράφει, παίζει, παράγει, ενορχηστρώνει, ερμηνεύει…κι όλα αυτά αναμφισβήτητα συνιστούν τις θετικότερες προδιαγραφές και καλλιεργούν προσμονή για τα επόμενα βήματά του.

Πρόκειται για το Μανώλλη Φάμελλο. Τα παραπάνω είναι λίγα λόγια που σε καμία περίπτωση δεν συνοψίζουν τη σημαντική μέχρι σήμερα πορεία του, μα που κρίνεται απαραίτητο να ειπωθούν. Κι αυτό για να καταστεί σε μερικούς σαφές ότι ο συγκεκριμένος δημιουργός έχει παρελθόν και μάλιστα αξιόλογο! Τον τελευταίο καιρό με αφορμή τον δίσκο του "Η Ευτυχία Είναι Αυτό…" πολλοί "ειδικοί" κατά τρόπο ξαφνικό τον ανακάλυψαν. Τον σύστησαν, μάλιστα και σε ένα ευρύτερο κοινό, σε άτομα δίχως γνώμη, δίχως κρίση, ανασφαλή και ετεροκατευθυνόμενα που νιώθουν την ανάγκη της καθοδήγησης, της επικύρωσης των επιλογών τους από την προστατευτική ασπίδα της μαζικότητας. Αναμφισβήτητα, είναι θετικό να "ανακαλύπτονται" δημιουργοί σαν το Φάμελλο από το ευρύ κοινό, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο γίνεται αντιληπτή η αξία τους.

Ο Μανώλης Φάμελλος λοιπόν, μετά από τη μεγάλη συναυλία του στο "Ρόδον" κάλεσε και πάλι τους φίλους του. Αυτή τη φορά σε χώρο μικρότερο -στο "Δίπλα Στο Ποτάμι"- που συντέλεσε στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας πιο γλυκιάς, πιο ζεστής. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, τόσο από "φίλους" παλιούς όσο και νεώτερους που τον άκουγαν για πρώτη φορά. Ήρεμος, σίγουρος, με το διαπεραστικό και συνάμα μελαγχολικό του βλέμμα, με την εκφραστική φωνή του ο Μανώλλης Φάμελλος άνοιξε τη "συζήτηση" και ήταν πολλά τα θέματα που έθιξε! Οδηγός σε ένα ταξίδι εικόνων, σε ένα ταξίδι συναισθημάτων. Όχημά του τα τραγούδια της τελευταίας του δουλειάς μα και παλαιότερα, αγαπημένα, τραγούδια από το παρελθόν με τη σφραγίδα του παρόντος. Πολύ δυνατά, πολύ ηλεκτρικά ανέδειξαν για άλλη μία φορά τις δυνατότητες του Φάμελλου. Ιδιαίτερα ξεχώρισα την νέα εκδοχή του "Χάνω Το Ταξίδι"

Στο πλευρό του Μανώλλη Φάμελλου, συνταξιδιώτες, ουσιαστικοί συντελεστές στη δημιουργία του αξιόλογου αποτελέσματος οι μουσικοί του: Ο Πάνος Τόλιος (τύμπανα), Ο Δημήτρης Μπασλάμ (μπάσο), ο Θανάσης Σολούκος (πλήκτρα) και ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (ηλεκτρική κιθάρα), καθώς επίσης και η συμπαθητική Βικτώρια Νικολαίδη στα φωνητικά και τη χορογραφία!

Αρνητικό στοιχείο της συναυλίας στάθηκε η "παθητικότητα" του κοινού. Ένα κοινό που έμοιαζε να μη συμμετέχει. Έπαιρνε δίχως να ανταποδίδει. Ένα κοινό υπνωτισμένο-εθισμένο στο ρόλο του ακροατή, του θεατή, του δέκτη. Κρίμα γιατί μία συναυλία είναι κυρίως επικοινωνία, είναι ανταλλαγή, σχέση αμφίδρομη…

Ο Μανώλλης Φάμελλος προσέφερε μία τρυφερή βραδιά. Μέσα από τα τραγούδια του μετέδωσε σκέψεις, αλήθειες, συναισθήματα…και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν η δημιουργία γεννιέται από ανάγκη κι έτσι αποκτά λόγο ύπαρξης, αποκτά αξία, καθίσταται ουσιαστική.

Η 10η Μαρτίου είναι πλέον παρελθόν, μα ήδη το ραντεβού ανανεώθηκε: στις 2 και 3 Απριλίου ο Μανώλλης Φάμελλος μας περιμένει στο "Σταυρό Του Νότου"…όλους εμάς που μαζί του μοιραζόμαστε κοινά μυστικά… 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured