Μετά την υπερεπιτυχημένη καλοκαιρινή εκδοχή του Ruck 'N' Roll, οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένες για τη χειμερινή βερσιόν του φεστιβάλ, η οποία φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου χιπ χοπ. Τη μερίδα του λέοντος στους αστέρες του ντόπιου ραπ κατείχε αναμφίβολα το σαββατιάτικο line-up, που από τη στιγμή κιόλας που ανακοινώθηκε, έμοιαζε καταδικασμένο να καταλήξει σε ηχηρό sold-out. Όπερ και εγένετο: με το που έφθανε κανείς στο Gagarin, συναντούσε την επιγραφή που επιβεβαίωνε του λόγου το αληθές. Μόνο όμως όταν έκανες την είσοδο σου στον χώρο συνειδητοποιούσες πόσος ακριβώς κόσμος είχε δώσει το παρών, δημιουργώντας το αδιαχώρητο.

043bRuck17_2.png

043bRuck17_3.png

Κατά την άφιξή μας, είχαν ήδη τελειώσει τις εμφανίσεις τους ο Soulnek και οι Twinsanity και ανέβαινε επί σκηνής ο Anser μαζί με τον Eversor, με καλεσμένο τον Andri J από την ομάδα των Univers. Η δυναμική παρουσία και το σφιχτό δέσιμο μεταξύ του μέλους των Flowjob και του καταξιωμένου παραγωγού από τον Βύρωνα δημιούργησε άμεσα και αβίαστα έντονο παλμό, με παλαμάκια, sing-along σκηνικά και γροθιές στον αέρα. To “Οπαδός” αναδείχθηκε αναμενόμενα σε highlight, όπως και το ομώνυμο κομμάτι από τον κοινό δίσκο Anser και Eversor, το "Flowroyal". Η εξέλιξη μάλιστα της συναυλίας έκανε τον ράπερ να παραδεχθεί από μικροφώνου πως «αυτό είναι μέχρι στιγμής από τα καλύτερα λάιβ που έχουμε παίξει». Όταν δε ανέβηκε στο σανίδι και ο Xplicit των Στίχοιμα για να πουν με τον Anser το “Παρτυ” μέσα από το Κλειστό Κύκλωμα του Eversor, έγινε ο απόλυτος χαμός.

043bRuck17_4.png

Στη συνέχεια, το μενού είχε από κοινού εμφάνιση Μικρού Κλέφτη και Hatemost, ένα μουσικό πάντρεμα που έβαλε στην πρίζα αρκετούς από τους παρευρισκόμενους στο Gagarin, με τους δύο ραπερ να ρίχνουν στην αρένα προσωπικές τους επιτυχίες εναλλάξ. Ο Μικρός Κλέφτης έθεσε σε κίνηση τους θεατές πρώτα με τη “Mecca”, αλλά και με το “Air Force” λίγο μετά, ενώ τα freestyle που έχωνε συχνά-πυκνά μεταξύ των κομματιών έβαλαν φωτιά στην performance, προκαλώντας μαζικές επευφημίες. Ο Hatemost έφτυσε αρκετά ακυκλοφόρητα κουπλέ του, όπως το “Διέξοδος Ή Έξοδος” ή εκείνο όπου αναφώνησε «Σε προκαλώ Έλληνα, βρες μου έναν Σύριο και τράβα πες του η αυγή ειναι χρυσή εδώ», με τον κόσμο να αντιδρά ενθουσιωδώς. Όπως έγινε και με το “Πέστε Κάτω Με Στύλ”, σαφώς πιο γνώριμο ως άκουσμα.

043bRuck17_5.png

Το beat του “Μαύρο Αυτοκίνητο” του Μικρού Κλέφτη δημιούργησε έκρηξη στις πρώτες σειρές, όπως και το “Μπουκάλι Στο Κεφάλι”. Λίγο μάλιστα πριν το τέλος, τα δύο μέλη των Βήτα Πεις και των Βόρειων Αστεριών τραγούδησαν μαζί τη δική τους εκδοχή του “All Τhe Way Up” του Fat Joe και της Remy Ma, με ρεφρέν που έλεγε «το πάμε ψηλά», ολοκληρώνοντας μια εμφάνιση η οποία είχε παλμό, όμως δεν ικανοποίησε στον βαθμό που θα περίμενε κάποιος από μια σύμπραξη τόσο σημαντικών ονομάτων.

043bRuck17_6.png

Ο Άγνωστος Χειμώνας, πάλι, ξεκίνησε με το πετάλι στο πάτωμα και δεν άφησε κανένα περιθώριο για πτώση μήτε του ρυθμού, μήτε της διάθεσης. Η αρχή έγινε με πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις του, όπως το "Έχω Μάθει" και τη "Μετάβαση", προτού μας ανακοινώσει πως ο επόμενος δίσκος των Ψυχόδραμα βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία, φέρνοντας χαμόγελα στα στόματα των φίλων τους, μαζί και τις γνωστές ιαχές «Ψύχο-Δράμα».

043bRuck17_7.png

Όταν όμως μετά βγήκαν από τα ηχεία γνωστές underground επιτυχίες όπως το "Σανατόριο", ο "Καιρός Της Σιωπής", το "Μια Γεύση Χειμώνα" ή το "Έλα Μια Βόλτα", το κοινό πήρε φωτιά, με σκηνές πανικού και οπαδικών καταστάσεων. Τα “Άρρωστης Εικόνας” και “Η Ψυχή Των Ψυχό” δημιούργησαν εκ νέου έκρηξη στις τάξεις των παρευρισκομένων, ενώ στην "Όμορφη Πόλη" ο Άγνωστος Χειμώνας κάλεσε το κοινό να δημιουργήσει κύκλο για mosh pit, όπως και έγινε. Βάζοντας έτσι το κερασάκι στην εξαιρετική του παρουσία, η οποία έβγαζε ατμόσφαιρα παλαιότερων Ψυχόδραμα live και ας μην υπήρχε κανένα άλλο μέλος του συγκροτήματος επάνω στο σανίδι.

043bRuck17_8.png

Η Μαρίνα από τους Στίχοιμα ανεβαίνει έπειτα στη σκηνή και μας πετάει χωρίς καμία προειδοποίηση ένα νέο, ακυκλοφόρητο beat που βγάζει φλόγες, ενώ μετά από λίγο βγαίνει και ο Xplicit (παρέα με τον Σίφουνα) για να ξεκινήσει η εμφάνιση που για πολλούς ήταν και η πιο αναμενόμενη της βραδιάς. Η Συμμορία των Δέκα θέτει το κοινό σε θερμοκρασία βρασμού, όταν και ανάβει ένα καπνογόνο, οδηγώντας έναν από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Gagarin να φτάσει από την πόρτα μέχρι τον χώρο μπροστά στη σκηνή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, παρά το ασφυκτικά γεμάτο μαγαζί. Κάτι που θα επαναλαμβανόταν λίγα λεπτά μετά στις "Μηχανές", όταν και δεύτερο καπνογόνο φώτισε τον χώρο.

043bRuck17_9.png

Τα γνωστότερα κομμάτια μέσα από τον τελευταίο δίσκο των Στίχοιμα κυριαρχούν εντωμεταξύ στη setlist, με τους πιτσιρικάδες στις πρώτες σειρές να μην σταματούν στιγμή τις εκδηλώσεις λατρείας και χαράς στο άκουσμά τους. Ένα μάλιστα ακυκλοφόρητο κουπλέ του Βαλάντη –το οποίο έφτυσε a capella– δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για το επερχόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος. "Νιώσε Μας", "Βία", "Στην Αγκαλιά Του Μάρκου" και "Εδώ Αθήνα" διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ όταν σκάει το "Είμαι Χαμένος", καταφθάνει επί σκηνής και ο Marginal για να τους συνοδεύσει. Η παρέλαση πρόσφατων τραγουδιών συνεχίστηκε με το "Γρανάζι" και το "Τα Όνειρά Μου", για να σπάσει μόλις για λίγα λεπτά με το "Ταξιδεύω" (από το Γεράκι Στο Χώμα), όπου βγήκαν κατά τη συνήθη τακτική των θαυμαστών του γκρουπ αναπτήρες, φτιάχνοντας μαγική ατμόσφαιρα. Το τέλος στην απολαυστική αυτή εμφάνιση των Στίχοιμα ήρθε με το ..."Τέλος", κλείνοντας ιδανικά το set.

043bRuck17_10.png

Η ώρα είχε φτάσει περασμένες 01:30 όταν ανέλαβε ο Εισβολέας, με μια μερίδα του κόσμου να αποχωρεί παράλληλα από το Gagarin, ώστε να προλάβει τον τελευταίο συρμό του Μετρό. Όσοι πάντως έμειναν (που σημειωτέον δεν ήταν καθόλου λίγοι) παρακολούθησαν μία ακόμη χορταστική και δυναμική performance του Είσβο, με μίξη νέων και παλαιότερων ακουσμάτων, που έφταναν μέχρι και την Άλφα Γάμα περίοδο. Το "Καμικάζι" προετοίμασε ιδανικά το έδαφος για το "Έχω Το Θέμα Μου (Είμαι Στο Σήμα Μου)", ενώ το "Ο Μύθος Καταρρέει" δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για όσα θα ακολουθούσαν. Τα "Κάνε Πίσω" και "Αναμνήσεις" (από τον δίσκο των Σκοτεινή Πλευρά) έστησαν πάρτι μπροστά στη σκηνή, ενώ στα "Παιδικά Μου Όνειρα" ο Εισβολέας θυμήθηκε ότι το είχε παίξει για πρώτη φορά ζωντανά στο Gagarin, προσθέτοντας έτσι στον νοσταλγικό τόνο του τραγουδιού.

043bRuck17_11.png

Στη συνέχεια, το "Νεοέλληνα Άκου" οδήγησε σε ενθουσιώδεις αντιδράσεις, καθώς ολόκληρη η αίθουσα το τραγούδησε με μια φωνή, ενώ το "Νόμιμο Και Το Παράνομο" συνέχισε με '00s αναμνήσεις. Κάπου στη μέση του "Τα Μάτια Χαμηλά", όμως, και ενώ το ρολόι πλησίαζε πια τις 02:30, είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσουμε κι εμείς, έστω κι αν ο Εισβολέας συνέχιζε ακάθεκτος. Κλείνοντας έτσι ιδανικά το φεστιβάλ, που όχι μόνο παρουσίασε ένα από τα πιο γεμάτα line-ups για το εγχώριο χιπ χοπ τα τελευταία χρόνια, αλλά οδήγησε και σε ένα Gagarin που λίγες φορές έχουμε δει τόσο ασφυκτικά γεμάτο. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού για το καλοκαιρινό Ruck 'N' Roll Festival, το διήμερο 1 & 2 Ιουλίου.

{youtube}EF5E0z0mh6A{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured