Αυτά που αξίζουν να ειπωθούν για το Rock in Dio, δεν είναι εύκολο να χωρέσουν σε ένα άρθρο. Το 2011, οι 5 φοβεροί μουσικοί και ξεχωριστοί άνθρωποι που αποτελούν τους Rock 'N' Roll Children είχαν την ιδέα να τιμήσουν επί σκηνής τη μνήμη του μέγιστου Ronnie James Dio –και μαζί να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους βαλλόμενους συνανθρώπους μας. Και η ιδέα αυτή πραγματώθηκε, αγκαλιάστηκε μαζικά από το κοινό, επαναλήφθηκε και μεγάλωσε. Έγινε ο σημαντικότερος θεσμός της ελληνικής hard rock/metal σκηνής, που ήδη στα 6 χρόνια της παρουσίας του έχει τιμηθεί από 250 διαφορετικούς μουσικούς και έχει συμβάλλει στο έργο σημαντικού αριθμού οργανώσεων με κοινωνική προσφορά.

Dio6_2.JPG

Έκτο Rock in Dio, λοιπόν, και το πάντα φιλόξενο Κύτταρο –διατίθεται δωρεάν κάθε χρόνο για την εκδήλωση– γέμισε ασφυκτικά για να τιμήσει τον μεγάλο κοντό και μαζί να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στις «Παιδικές καρδιές Β. Ελλάδος» και στον «Εθελοντικό Σύλλογο Ιεράπετρας», που βοηθούν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και ΑΜΕΑ, αντίστοιχα. Κανονικά το άρθρο θα μπορούσε να κλείσει εδώ, μιας και όλα τα σημαντικά έχουν ήδη ειπωθεί. Ωστόσο θα ήταν κρίμα να μην πούμε κάτι και για τη μουσική, δηλαδή για τη συγκολλητική ουσία όλων των παραπάνω. Πόσο μάλλον που από τη σκηνή παρέλασε απαστράπτουσα η ελληνική κοινότητα της σκληρής μουσικής, παρατάσσοντας βετεράνους, νυν πρωταγωνιστές αλλά και τα ανερχόμενα αστέρια της.

Dio6_3.JPG

Η αρχή έγινε από τους οικοδεσπότες Rock 'Ν' Roll Children, οι οποίοι έπαιξαν αυτούσιο ολόκληρο το Rising των Rainbow με αφορμή την 40η επέτειο από την έκδοσή του, αποδίδοντας τα 6 διαμάντια του με μεγάλο σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά και με μεγάλο οπαδικό πάθος, το οποίο μεταδόθηκε και στο κοινό ήδη από την εισαγωγή του “Tarot Woman”. Η φωνάρα και η εκφραστικότητα του Γιάννη Παπανικολάου τον βοήθησαν να αφηγηθεί με καθηλωτικό τρόπο τις ιστορίες των στίχων, όσο ο βιρτουόζος Μανώλης Τσίγκος κένταγε με …χειρουργική ακρίβεια (για να μην ξεχνάμε και τη λαμπρή επιστημονική υπόστασή του) τις μοναδικές μελωδίες των συνθέσεων, σολάροντας μανιασμένα. Ο Luna Tsimas με το μπάσο του και ο Νίκος Αναστασιάδης με τα τύμπανά του, πάλι, κράταγαν μαεστρικά τον ρυθμό, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου γέμιζε και ομόρφαινε τα κομμάτια με τα πλήκτρα του. Η συμμετοχή και των 700 παρευρισκόμενων ήταν καθολική ενώ το sing-along session που στήθηκε στο “Stargazer” αξίζει να καταχωρηθεί στις κορυφαίες της εγχώριας συναυλιακής ιστορίας.

Dio6_4.JPG

Δίκαιη αποθέωση στους πρωταγωνιστές και έναρξη της επί σκηνής παρέλασης πρεσβευτών από όλα τα είδη και τις γενιές της ντόπιας σκηνής. Στο set των 31(!) τραγουδιών που ακολούθησαν συνέβησαν σπάνιες και απρόσμενες συμπράξεις από τους 60 συνολικά μουσικούς που ένωσαν για φέτος τις δυνάμεις τους για τον ιερό σκοπό και υπήρξαν άφθονες στιγμές χαράς, με αποτέλεσμα οι 4 περίπου ώρες της εκδήλωσης να κυλήσουν σαν νερό. Θα άξιζε να αναφερθεί ο καθένας ξεχωριστά τόσο για την πορεία του, όσο και για τα πεπραγμένα του επί σκηνής. Και μαζί να ανθολογηθούν οι …θεϊκές ατάκες του πάτερ Γιάννη Παπανικολάου!

Dio6_5.JPG

Μεταξύ ίσων, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερη στάθηκε η παρουσία του Γιώργου Κόλλια, ενός εκ των κορυφαίων ντράμερ παγκοσμίως, ο οποίος τίμησε τη βραδιά με το ασύλληπτο παίξιμό του στο “Straight Through The Heart” και ταυτόχρονα μας εξέπληξε με την απλότητα και τη σεμνότητά του. Ομοίως εντυπωσιακός και σεμνός αποδείχθηκε ο πολύπειρος μάγος των πλήκτρων Μάκης Τσελέντης, ο οποίος, για χάρη του “Gates Οf Babylon”, μας παρουσίασε εκ του προχείρου ένα μικρό συμφωνικό κονσέρτο. Επίσης, ξεχωριστή στάθηκε η εμφάνιση του μπασίστα των Nightstalker Ανδρέα Λάγιου, που με το γεμάτο ενέργεια παίξιμό του έδωσε επιπλέον ώθηση, σε μία έτσι κι αλλιώς τσιτωμένη βραδιά.

Dio6_6.JPG

Κι αν οι παλιότεροι επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω τα παράσημά τους, τι να πούμε για τους νεότερους, όσους με θάρρος και θράσος μπήκαν για λίγες στιγμές στο απαιτητικό κοστούμι του μεγάλου Dio, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το παρόν και το μέλλον της σκηνής. Δεν ξέρω για παράδειγμα αν σας λένε κάτι τα ονόματα του Γιώργου Μάνθου των Bandemonic ή της Ρεβέκκας Γεωργιάδη των Divine Dissection, αλλά (πιστέψτε με) η καλλιτεχνική αρτιότητά τους και το ταλέντο τους έγιναν παραπάνω από εμφανή. Από την άλλη, ο Τάσος Λάζαρης των Re-Maiden μπορεί να μη μας γέμισε το μάτι στην αρχή, δεν χρειάστηκε όμως παραπάνω από λίγα λεπτά για να αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες παρουσίες της βραδιάς –κι είναι ακόμα μόλις 20 χρονών!

Dio6_7.JPG

Πέραν των «δικών» μας παιδιών, μία αναφορά αξίζει και στις τρεις φιλοξενούμενες κυρίες της βραδιάς: την Κατερίνα Βαΐτση, τη Μαρία Μόρρις και τη Χρυσώ Σταματίου, που ακομπλεξάριστα και με πολύ εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μας χάρισαν συγκλονιστικές ερμηνείες, μα και μια διαφορετική οπτική τριών πολύ αγαπημένων τραγουδιών.

Dio6_8.JPG

Αυτό λοιπόν ήταν και για φέτος. Κι αν κρίνουμε από τη διάθεση των μουσικών όταν στο σύνολό τους ανέβηκαν στη σκηνή για το φινάλε με το “Heaven Αnd Hell”, μα και από τα χαμόγελα των παρευρισκόμενων που τραγούδησαν και αποθέωσαν με την ψυχή τους, όλα πήγαν καλά. Σε μια βραδιά ούτως ή άλλως πετυχημένη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το sold-out στο Κύτταρο. Μπράβο στους Rock 'Ν' Roll Children και σε όσους ακόμα συμμετείχαν, μα μπράβο και σε όσους έδωσαν για ακόμα μία φορά το παρών, βοηθώντας να επιτευχθούν οι πέραν της μουσικής στόχοι.

Ραντεβού στο Rock in Dio Vol. 7 για ακόμα πιο όμορφες στιγμές! Μέχρι τότε, μην ξεχνάτε όσους έχουν την ανάγκη σας και να στηρίζετε την πολύ αξιόλογη ελληνική σκηνή.    

Dio6_9.JPG

Setlist

Rainbow: Rising (όλο το άλμπουμ)
Mob Rules
Holy Diver
Egypt
Gates of Babylon
Last in Line
Dream Evil
Straight through the heart
Nevermore
Voodoo
TV Crimes
Lock up the wolves
Self Portrait
Rock n Roll children
Lady of the lake
Catch the rainbow
One night in the city
Temple of the king
Man on the silver mountain
Dream on
Shame on the night
Falling off the edge of the world
Die Young
We rock
Kill the king
Children of the sea
Don’t talk to strangers
All the fools sailed away
Long live Rock n Roll
Rainbow in the dark
Stars
Heaven and Hell

Dio6_10.JPG

Συμμετέχοντες

ΦΩΝΗ

1. ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΑΚΗΣ (MetalRise / Split-ScreenTheater)
2. ΠΑΥΛΟΣ ΡΕΜΠΗΣ (Γυάλινος Κόσμος)
3. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (SoloArtist)
4. ΧΡΥΣΩ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (SoloArtist)
5. ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ (PersonaNonGrata / SoloArtist)
6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ (Poem)
7. ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ (Doomocracy)
8. BOB ΜΑΥΡΙΔΗΣ (BlackHatBones)
9. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (The Good Fellas Band)
10. ΤΑΣΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ (Re-Maiden)
11. ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ (Bad Case)
12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΘΟΣ (Bandemonic)
13. ΦΩΤΗΣ ΖΕΛΕΛΙΔΗΣ (Solo Artist)
14. ANTREAS DENWAR (Chthonian Alchemy)
15. XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΠΑΣ (Achelous)
16. ΝΟΝΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Rusty Bones)
17. ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Mantle Bone)
18. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (Resistance / Steel Scythe)
19. ΝΙΚΟΣ ΜΥΓΑΣ (Marauder)
20. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Desert Near The End)
21. ΡΕΒΕΚΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (Divine Dessection)
22. ΜΑΡΙΑ MORRIS (Solo Artist)
23. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΗΣ (Forbidden Seed)
24. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΪΤΣΗ (Solo Artist)

ΚΙΘΑΡΑ

1. ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ (Lightfold)
2. TΑΣΟΣ ΠΑΝΑΝΟΥΔΑΚΗΣ (Wardance)
3. ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΟΣ (Silent Rage)
4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΕΖΟΣ (SixforNine)
5. ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΙΟΝΟΣ (Danger Angel)
6. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Soundtruck)
7. ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ (Keepers of Jericho, Feelharmonix, NoColorRainbow)
8. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (Erase)
9. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ (Βacktrackin', Sweet Emotion)
10. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΚΑΣ (ΧάοςΕγένετο)
11. ΝΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ (MidWinterFlame)
12. ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΑΠΗΣ (Sorrowful Winds, Maidenance)
13. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Ledition Divine, Solo Artist)
14. ΣΠΥΡΟΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ (Flying Mercury)
15. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ (Enemy of reality)

ΜΠΑΣΟ

1. ΜΑΚΗΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ (Εx - Wisdom)
2. ANTHONY FXF (Elysion, White Circle, S:Tepp)
3. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ (Fragile Vastness)
4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΓΙΟΣ (Nightstalker)
5. JIM RAMSES (Keepers Of Jericho - Helloween Tribute band)
6. ΣΤΑΥΡΟΣ AΙΒΑΛΙΩΤΗΣ (Battleroar)
7. ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΖΕΑΣ (Foray Between Ocean, ex - Sorrowful Angels)
8. ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΡΑΛΗΣ (Marauder)

ΤΥΜΠΑΝΑ

1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Tsopana Rave, Transistor)
2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (Lava, The Ultimate Sin)
3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Power Crue)
4. ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ (Danger Angel)
5. ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΑΣΤΣΙΔΗΣ (Mistful, Basstards The Band)
6. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ (Flying Mercury)
7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ (Kingdragon, BaDdKharma, Saints&Sinners)
8. GEORGE KOLLIAS (Nile / solo artist)

ΠΛΗΚΤΡΑ

1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΑΣ (Εx - Wisdom)
2. ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ (Karma - Crush)
3. ΜΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ (2002GR, Saints&sinners)
4. ΜΑΙΡΗ ΤΑΣΟΥΛΗ (DarkNova - IronEnsemble)

{youtube}E6XSfYtEICU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured