Δημήτρης Λιλής

Το 2008 έψαχνα διακαώς τις παραγωγές του και προσπαθούσα μέσω κοινών μας φίλων bloggers (Fluokids) να τον κλείσω σαν DJ στα events του Yoga Bala. Ακριβώς 10 χρόνια αργότερα, σε ένα γύρισμα της τύχης, βρέθηκα να ανταλλάσσω μαζί του DM στο Instagram και να κανονίζουμε το set του στο 48 Urban Garden, αύριο Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στην πρώτη από τις Feelgood Nights αυτής της νέας σαιζόν.

Προηγήθηκαν ασφαλώς (2016) οι ηχογραφήσεις των εξαιρετικών nu disco κομματιών “Don’t Break My Heart” και “Make It Easy” με τη Μόνικα –στο διάστημα που είχα την τύχη να τη συνοδεύω στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις– οι οποίες κι έβαλαν το νερό της μουσικής μας φιλίας με τον Pierre Busson από τo Reims της Γαλλίας στο αυλάκι, μετά από σχεδόν 10 ταξίδια με το εξαιρετικό crew του.

Φέτος το καλοκαίρι, ανταλλάσσοντας tips καλοφαγίας στην Πελοπόννησο και ψάχνοντας ο ένας τον άλλο ετεροχρονισμένα στην Κέρκυρα, αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η ώρα για να κανονιστεί ένα από τα περίφημα set του.

98Yuks_2.jpg

Περίεργο μου φαίνεται, ακόμα και τώρα: τον έχω δει στη σκηνή να ερμηνεύει τη μουσική του για χιλιάδες κόσμου, αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ σαν DJ –κι ας χρειάστηκε να σπάσω τον πάγο των πρώτων ημερών μας στο στούντιο με όλο το DJ κουτσομπολιό της Ευρώπης. Πρώτα έμαθα όλη την αλήθεια από τους συνεργάτες του για το remix (και καλά) του Magician στo “I Follow Rivers” της Lykke Li και μετά κατάλαβα πόσο ταπεινός και λιγομίλητος είναι σαν παρέα και σαν άνθρωπος ο Yuksek. Πρώτη του έννοια, είναι η παραγωγή και η αναζήτηση της καλής μουσικής.

Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, αναλογιστείτε ότι αναφέρομαι σε έναν παραγωγό και DJ ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της γαλλικής σκηνής και ταξίδεψε τον κόσμο δίπλα στους Metronomy, Βrodinsky, Kavinsky, Justice και Breakbot. Δέκα χρόνια μετά την έκρηξη της εν λόγω σκηνής, συνεχίζει να διατηρεί σαν βάση το μέρος όπου γεννήθηκε (βέβαια λίγο πιο κάτω θα δείτε το στούντιό του και θα καταλάβετε γιατί) και συνεχίζει να ενθουσιάζει κοινό και media, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από το αρχικό παρεάκι του French Touch version 2.0 επαναπαύτηκαν ή δυσκολεύτηκαν να ακολουθήσουν το αρχικό hype.

Η παρακάτω συνέντευξη ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι με αστείες ερωτήσεις παρά μια συζήτηση ουσίας. Αλλά ακόμα και μια τέτοια χαλαρή επικοινωνία αρκεί για να σας συστήσει τον άνθρωπο που θα αναλάβει τα decks της 1ης Feelgood Night, αύριο Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στο 48 Urban Garden...

98Yuks_3.jpg

Πώς και διάλεξες τη Μόνικα για να τραγουδήσει τα “Don’t Break My Heart” και “Make It Easy”;

Έτυχε να ακούσω τον δίσκο που είχε κάνει στη Νέα Υόρκη, το Secret In The Dark (2015). Ειδικά το ομώνυμο κομμάτι, είχε φοβερό disco groove. H φωνή της, επίσης, είναι τόσο μοναδική: βγαλμένη θαρρείς κατευθείαν από τα 1970s, είχε ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν για τον πρόσφατο δίσκο μου.

Παίζοντας με τη γνωστή αγγλική μουσική φράση «Where were you in 1992?», εσύ πού ήσουν το 1992;

Ήμουν έφηβος στο Reims της Γαλλίας, άκουγα ασταμάτητα Nirvana και αμερικάνικα hip hop συγκροτήματα και όλη μέρα έκανα skate.

Δώσε μας λοιπόν τα 3 καλύτερα χιπ χοπ άλμπουμ των 1990s!

De La Soul - 3 Feet High And Rising
NWA - Straight Outta Compton
Public Enemy - Fear Of A Black Planet

Και τα τρία rave κομμάτια των 1990s;

Laurent Garnier - Crispy Bacon
Paperclip People - Throw
808 State - Cubik

98Yuks_4.jpg

Σε ποιο μέρος των φετινών σου διακοπών έκανες τα καλύτερα γεύματα;

Φέτος το καλοκαίρι ταξιδέψαμε με την οικογένειά μου στη Μάνη και γενικά στην Πελοπόννησο, για 2 γεμάτες εβδομάδες. Και κάθε μέρα τρώγαμε το καλύτερο φαγητό που έχουμε φάει ποτέ.

Τι μουσική ακούς σπίτι, που δεν θα περίμενε ο μέσος disco house ακροατής;

Άπειρη βραζιλιάνικη μουσική. Αλλά και Frank Sinatra, και κυρίως μη ηλεκτρονικούς δίσκους.

Νομίζω το στούντιό σου πρέπει να είναι από τα αξιοθέατα της Reims. Σε βοήθησε αλήθεια η γαλλική κυβέρνηση; Πόσο βοηθάει τη μουσική το κράτος στην πατρίδα σου;

Το κράτος δεν είχε σχέση με το στούντιο –όχι άμεση τουλάχιστον άμεση. Αλλά είναι αλήθεια ότι η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει οικονομικά όλα τα μεγάλα μας φεστιβάλ, όλους τους μεγάλους συναυλιακούς χώρους, ενώ μερικές φορές υποστηρίζει και τη δημιουργία νέων δίσκων, ειδικά βέβαια στα πιο μεγάλα ονόματα. Είμαστε τυχεροί, χρόνια τώρα η Γαλλία επενδύει πολύ στην κουλτούρα της.

98Yuks_5.jpg

Μέσα στο 2017 έκανες και το soundtrack της ταινίας Marguerite & Julien. Ποια ήταν η διαδικασία;

Από την αρχή στο σενάριο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και στη φάση μετά την παραγωγή, εμπνεόμουν και έντυνα μουσικά την ταινία. Ήμουν πολύ κοντά με τον σκηνοθέτη και ήταν η πιο ενδιαφέρουσα πρόσφατη μουσική εμπειρία μου.

Θα κάνεις δηλαδή κι άλλη μουσική για ταινίες;

Έχω μουσική για μία ακόμη ταινία, ναι. Βγαίνει σύντομα, ενώ τώρα δουλεύω πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για το Netflix.

Για το τέλος, δώσε τα 3 αγαπημένα σου disco edits που έχουν κάνει Γάλλοι παραγωγοί...

Serge Gainsbourg - Sea Sex And Sun (Guido edit)
Frankie Valli - Beggin (Pilooski edit)
Spectral Display - It Take A Muscle (Getaroom edit)

{youtube}GkJOvBHXlNg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured