Άγγελος Κλειτσίκας

Γιατί αποφάσισες να κυκλοφορήσεις το νέο σου άλμπουμ ως Liars, από τη στιγμή που πρόκειται ουσιαστικά για μία σόλο δουλειά;

Συζήτησα αυτό το θέμα με τα πρώην μέλη της μπάντας και τη δισκογραφική μου, και όλοι συμφώνησαν πως έπρεπε να συνεχίσω ως Liars, γιατί οι Liars είναι εγώ, οπότε είναι αδύνατον να διαχωρίσω τον εαυτό μου από το project. Στο πρακτικό κομμάτι, επίσης, είμαι υποχρεωμένος να παραδώσω και άλλους δίσκους ως Liars. Συνεπώς δεν είχα και πολλές επιλογές στην διάθεσή μου.

Γιατί επέλεξες να υποδυθείς έναν χαρακτήρα με νυφικό για το TFCF;

Πάντα ένιωθα πως το να βρίσκομαι σε μία μπάντα μοιάζει πολύ με το να είμαι παντρεμένος. Δεν έχω όμως πια συναδέλφους για να «παντρευτώ», οπότε νιώθω σαν μία νύφη που την παράτησαν. Είναι συναρπαστικό για εμένα να αγκαλιάζω αυτόν τον χαρακτήρα επί σκηνής: το να ντύνομαι με ένα φόρεμα, είναι σαν να αναπτύσσω ένα δεύτερο δέρμα. Μου επιτρέπει να έχω λιγότερες αναστολές και να βγάζω προς τα έξω όλα τα εσώψυχά μου.

60aaLiars_2.jpg

Γιατί επέστρεψες στην πατρίδα σου, την Αυστραλία, για να ολοκληρώσεις το άλμπουμ; Και πώς συνέβαλε αυτή η μετακίνηση στο τελικό αποτέλεσμα;

Ο πατέρας μου πέθαινε, οπότε έπρεπε να γυρίσω πίσω στην Αυστραλία για να τον φροντίσω. Ήταν μία πολύ λυπητερή περίοδος για να γράψω τον δίσκο, αλλά μερικές φορές η απώλεια, η απομόνωση και η θλίψη είναι πολύ ισχυρά συστατικά της δημιουργικότητας.

Τι ρόλο έπαιξε το φυσικό περιβάλλον στην δημιουργία του TFCF;

Μου άρεσε πολύ να ακούω τους παράφωνους ήχους του περιβάλλοντος τριγύρω μου: τα κύματα να σκάνε στην παραλία, τα τζιτζίκια να βομβίζουν, τα πουλιά να κράζουν, τον άνεμο να κουνάει τα φύλα. Όλοι αυτοί οι ήχοι μαζί συνέθεταν μία συμφωνία, η οποία άλλοτε συγχρονιζόταν και άλλοτε όχι, άλλοτε έχτιζε ρυθμολογίες και άλλοτε αντι-ρυθμολογίες. Ήθελα τη μουσική μου να λειτουργεί ακριβώς κατά αυτόν τον τρόπο.

60aaLiars_3.jpg

Τι προκλήσεις αντιμετώπισες και τι ευκαιρίες παρουσιάστηκαν, τώρα που έπρεπε να γράψεις μόνος σου τη μουσική για έναν δίσκο των Liars;

Η μοναχική σύνθεση δεν ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Πάντα έγραφα κομμάτια μόνος μου. Η μόνη πραγματική διαφορά ήταν πως δεν είχα άλλα άτομα για να στείλω τις ιδέες μου αφού τις είχα προχωρήσει κάπως. Κανέναν να μοιραστεί μαζί μου μία άποψη: «είναι μια χαρά» ή «ακούγεται απαίσιο»! Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση είχε να κάνει με το φιλτράρισμα και την τελική επεξεργασία όλου του υλικού που είχα ηχογραφήσει.

Ποια είναι τα νέα ηχητικά στοιχεία που προσπάθησες να εισάγεις στο μουσικό σου μείγμα;

Ήθελα να χρησιμοποιήσω πιο φυσικά και παραδοσιακά όργανα. Για παράδειγμα, υπάρχει πολλή ακουστική κιθάρα σε αυτόν τον δίσκο. Όσο περνάει ο καιρός, βαριέμαι όλο και περισσότερο τα ηλεκτρονικά λογισμικά που βασίζονται σε όργανα, τα οποία χρησιμοποίησα κατά κόρον στο Mess (2014). Συνεπώς, ήθελα κυρίως το άλμπουμ να ακουστεί πιο φυσικό στην υφή του.

Σκέφτεσαι ποτέ τη θέση των Liars στον σχηματισμό του σημερινού experimental pop ήχου και την επιρροή τους σε νέα συγκροτήματα;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν το σκέφτομαι πραγματικά. Δεν ξέρω πολλά για τις νέες μπάντες. Υποθέτω πως η επιρροή που θα ήθελα να έχουν οι Liars, θα είχε να κάνει με την ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου μέσα από τη δημιουργική διαδικασία. Να έχεις το θάρρος να κάνεις ό,τι σε εμπνέει, ενάντια σε ό,τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος.

60aaLiars_4.jpg

Πώς μοιάζει το μέλλον για τους Liars; Τι ηχητικό έδαφος θα προσπαθήσεις να εξερευνήσεις σε επόμενες κυκλοφορίες;

Ποτέ δεν έκανα αυτό που ο κόσμος χαρακτηρίζει ως τζαμάρισμα. Ποτέ δεν έκατσα σε ένα δωμάτιο με άλλους μουσικούς, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Αυτό νομίζω θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα για μένα ως καλλιτέχνης. Αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί και να αποδειχθεί υπερβολικά τρομαχτικό!

Έχοντας τη φήμη ως μία από τις καλύτερες live μπάντες του κόσμου, τι προσέγγιση να περιμένουμε από τους Liars στην επερχόμενη συναυλιακή εμπειρία του Winter Plisskën Festival 2017;

Παράνοια! Παίζουμε το λιγότερο ένα τραγούδι από κάθε δίσκο των Liars, οπότε είναι σκέτη τρέλα. Το γουστάρω πολύ αυτό. Οι άνθρωποι βιάζονται να σχολιάσουν πως όλοι οι δίσκοι των Liars είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά, όταν ακούσεις τα κομμάτια να παίζονται το ένα μετά το άλλο, πιστεύω φανερώνονται πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το μόνο που ελπίζω είναι να μην συλληφθούμε!

{youtube}BpP3sH5ei2Q{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured