+ -

search

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Κοινωνούν τη σκληρή τους ψυχεδέλεια σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό και εκπέμπουν προσωπικό στίγμα σε έναν χώρο που συχνά κατηγορείται για κορεσμό. Ενόψει μίας ακόμα έλευσής τους στην Ελλάδα (Σάββατο 14/10, Gagarin) μιλήσαμε με τον ντράμερ τους Robby Staebler για τον νέο τους δίσκο, μα και για τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα των Η.Π.Α.

Συχνά, οι μουσικοκριτικοί προσπαθούν να σας τσουβαλιάσουν σε ένα (συνήθως σύνθετο) μουσικό είδος. Αισθάνεστε να σας περιορίζει αυτό;

Οι μουσικοκριτικοί γνωρίζουν την ύπαρξή μας; Το κοινό μπορεί να περιγράψει τη μουσική μας με τους όρους του. Αυτό το μέρος του «χορού» δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Δεν μας περιορίζει τίποτα απ’ όσα γράφονται, γιατί δεν μας επηρεάζει.


Από τις ψυχεδελικές κηλίδες μελάνης του φετινού σας άλμπουμ Sleeping Through Τhe War, μέχρι την πανταχού παρούσα αναφορά στον μυστικισμό στα εξώφυλλα των δίσκων σας, έχετε αναπτύξει μία συνοχική αισθητική γλώσσα, που χαρακτηρίζει την οπτική πλευρά της μουσικής σας. Είναι μία συνειδητή προσπάθεια;

Η συνοχική γλώσσα της τέχνης μας είναι απλά η διαρκής διαμόρφωση της συναισθηματικής κατάστασής μας, καθώς και η σύνδεση με το μέσο που δουλεύουμε. Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι συγκεκριμένο. Φτιάχνουμε πράγματα υποσυνείδητα, τα οποία μένουν. Αλλιώς, τα πετάμε σε ένα συρτάρι και δεν τα βλέπει ποτέ κανείς.

67kAllthem_2.jpg

Η τελευταία κυκλοφορία σας βρήκε σε μία προσέγγιση πιο επικεντρωμένη στα τραγούδια. Ποια ήταν η διαδικασία πίσω από τη σύλληψη του δίσκου;

Ήταν πολύ βασική σαν διαδικασία. Βρήκαμε μία εβδομάδα μεταξύ των εμφανίσεών μας για να γράψουμε τραγούδια και έτσι φτιάξαμε τον δίσκο. Θέλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τη δουλειά μας με τον Dave Cobb, να μην μπούμε δηλαδή στο στούντιο και να πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο δίσκο. Είχαμε ένα παράθυρο χρόνου στο οποίο θέλαμε να τελειώσει το γράψιμο.

Στο άλμπουμ εξερευνάτε διαφορετικές διάρκειες και πολλά ηχητικά τοπία. Τι καθορίζει την κατεύθυνση του τραγουδιού κατά τη σύλληψη;

Οι κατευθύνσεις των τραγουδιών καθορίζονται από τη στιγμή σύλληψής τους. Τα περισσότερα δημιουργήθηκαν όταν παίζαμε μαζί, οπότε όλοι έχουμε προσθέσει κάτι στο μείγμα. Δεν υπήρχαν χαρτιά και διαγράμματα. Μόνο παίξιμο και συνεννόηση.

67kAllthem_3.jpg

Υπάρχει ένα σαφές πολιτικό υπόγειο ρεύμα στο Sleeping Through The War. Ακόμα κι ο ίδιος ο τίτλος μπορεί να ειδωθεί μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα. Πώς ερμηνεύετε την τωρινή κατάσταση στην Αμερική;

Είναι περισσότερο προσωπική επιλογή, απ’ ό,τι πολιτική. Παρόλαυτα, η κατάσταση της χώρας μας και του κόσμου, μας επηρεάζει. Τα πράγματα είναι γαμημένα σε όλη την υφήλιο, οι επικεφαλής του κόσμου παίρνουν κακές αποφάσεις, συχνά εγωιστικά. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις κάτι τόσο μεγάλο, διαστρεβλωμένο και συγκαλυμμένο, όσο είναι οι επιλογές των κυβερνήσεων.

Αν πάντως το προσπαθήσουμε, θα πούμε απλά ότι η κατάσταση στις Η.Π.Α. είναι σε σημείο καμπής. Ο κόσμος έχει αρχίσει να τρελαίνεται. Τα Μέσα και οι χοντροί καρεκλοκένταυροι της κορυφής κάνουν τα πάντα να φαίνονται χειρότερα από ό,τι είναι. Αλλά η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, είναι καλής πάστας. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να πολεμήσουν. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μισούν. Μα μερικοί θέλουν. Είναι δύσκολο να δεις καθαρά.

67kAllthem_4.jpg

Κάνετε πολλές περιοδείες. Πώς επηρεάζει κάτι τέτοιο τη δυναμική της μπάντας;

Η διαβίωση σε στενά πλαίσια, η εξουθένωση, τα μεθύσια και η συνύπαρξη για τόσο καιρό, μας έχουν κάνει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα καλύτερα. Είναι πραγματική πρόκληση και δοκιμασία για την υπομονή και την κατανόησή μας.

Παίζετε στην Αθήνα για 3η φορά, σε διάστημα μικρότερο των 3 χρόνων. Η σχέση σας με το ελληνικό κοινό είναι λοιπόν αυτή της αφοσίωσης. Πώς είναι η δική σας εμπειρία από τη χώρα μας;

Η Ελλάδα είναι υπέροχη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε εκεί για 3η φορά και ελπίζουμε να είναι μια sold-out συναυλία.

 

×