Χάρης Συμβουλίδης

κεντρική φωτογραφία: Giancarlo Donatini

Τα βίντεο και οι προβολές απαρτίζουν βασικό μέρος των συναυλιών σας, παρατήρησα όμως ότι συχνά έχετε και υπέροχα φώτα, διαφόρων χρωματισμών. Ποια είναι η φιλοσοφία σας πίσω από μια ζωντανή εμφάνιση;

Η φιλοσοφία μας για το θέμα είναι ότι μια ζωντανή εμφάνιση πρέπει πάντα να φέρνει κάτι νέο και πρωτότυπο. Για μας, υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν σκεφτόμαστε με όρους παραγωγής μουσικής για CD ή βινύλιο και όταν λέμε θα παίξουμε live.

Έχει να κάνει με το χτίσιμο της κατάλληλης ατμόσφαιρας, τη μετάδοση των συναισθημάτων των τραγουδιών, με το να πεις δηλαδή την ιστορία και να αναπτύξεις σύνδεση με το ακροατήριο. Σε αυτό πιστεύουμε. Είναι μια συγκεκριμένη ζωή αυτή που αναπτύσσεται επί σκηνής. Σε εκείνο λοιπόν το αβέβαιο λεπτό, όταν πατάς το πόδι σου εκεί, δεν μπορείς βασικά να ξέρεις τι είδους αλληλεπίδραση πρόκειται να αναπτύξεις με το κοινό από κάτω.

Γι' αυτό ακριβώς και παρουσιάζουμε τα τραγούδια μας σε διαφορετικές εκδοχές, συγκριτικά με τα όσα ακούτε στα άλμπουμ. Πάντα πειραματιζόμαστε, αναζητώντας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να παίξουμε live ένα κομμάτι.

Για να επιστρέψω όμως και στην ερώτησή σου, ναι, παίζουμε διαρκώς με τα φώτα και τα χρώματα. Κάθε τι που χρησιμοποιούμε επί σκηνής αποτελεί κι ένα σημάδι, ένα σύμβολο –κάθε τι διαθέτει το δικό του νόημα κι εμείς προσπαθούμε να τα τακτοποιήσουμε: οι προβολές μας (όλες από φιλμάκια και βίντεο που φτιάχνουμε παρέα με τον Laslo), τα φώτα μας, τα χρώματά τους... Όλα αυτά έχουν ως σκοπό να μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που να μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει ως δικιά μας.

94Sixth_2.jpg

To τελευταίο σας άλμπουμ, Virgo Rising, έχει μια «νυχτερινή» κομψότητα, αλλά και ένα υπέροχο σαξόφωνο –μου άρεσε πολύ η προσθήκη του στο "Night Before". Αισθανθήκατε ότι με αυτόν τον δίσκο επεκταθήκατε κάπως σε ύφος;

Αυτή είναι μια πολύ ωραία συνέχιση της παραπάνω κουβέντας, καθώς πιστεύουμε ότι αν δεν βάλεις τον εαυτό σου σε ρίσκο, να διασχίσει άγνωστες περιοχές, δεν μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις και να αναπτύξεις. Αν επαναλαμβάνεσαι δηλαδή ξανά και ξανά, ναι μεν δεν διακινδυνεύεις τίποτα, αλλά πλέον ούτε και δημιουργείς. Για μας, κάθε άλμπουμ αντιπροσωπεύει κι ένα καινούριο κεφάλαιο, τόσο στη ζωή, όσο και στη δημιουργικότητάς μας. Η χρήση λοιπόν σαξοφώνου ήταν ένα πείραμα και για να είμαι ειλικρινής δεν νιώθαμε και πολύ σίγουροι πού μπορούσε να μας οδηγήσει. Χρειαζόμασταν όμως ένα νέο εργαλείο έκφρασης, μια νέα έμπνευση, ένα νέο επίπεδο... Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Σύντομα θα βρεθείτε στην Αθήνα για πρώτη φορά, συμμετέχοντας στο φετινό FASMA Festival. Να περιμένουμε ένα set βασισμένο στο Virgo Rising;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα εμφανιστούμε στην Αθήνα και στο FASMA 2017. To line-up του είναι καταπληκτικό και πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Ναι, το set μας θα βασιστεί στο Virgo Rising. Και θα φέρει εκείνη τη νέα ατμόσφαιρα την οποία έχει και το άλμπουμ. Όπως το περιέγραψε ένας δημοσιογράφος, «αυτή είναι μουσική για καινούρια ξεκινήματα και για να ονειρεύεσαι».

94Sixth_3.jpg

Αλήθεια, έχετε επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας στο παρελθόν, ίσως ως τουρίστες; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες;

Ναι, έχουμε έρθει στην Ελλάδα ως τουρίστες. Είναι μια όμορφη, ζεστή και γενναία χώρα. Προσπαθούμε όμως να μην έχουμε προσδοκίες, καθώς μας αρέσει να μας εκπλήσσουν.

Και λίγη ιστορία, για τους Έλληνες αναγνώστες που ίσως δεν έχουν ξανασυναντήσει το όνομά σας: πώς γνωριστήκατε; Και γιατί αποφασίσατε να ονομάσετε το κοινό σας εγχείρημα Sixth June;

Με τον Laslo γνωριζόμαστε πριν από τα φοιτητικά μας χρόνια. Κατά τα χρόνια των σπουδών μας βρεθήκαμε κατόπιν στην ίδια Ακαδημία –εκείνος για να σπουδάσει visual arts, εγώ για ηθοποιία. Τότε, λοιπόν, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε στην παραγωγή ταινιών, βίντεο και μουσικής. Και οι δυο μας συνεχίζουμε ακόμα και τώρα αυτήν την ενασχόληση, είναι άλλωστε πεδία τα οποία ανακατεύονται πολύ το ένα με το άλλο.

Όταν συνειδητοποιείς ότι είναι δυνατόν να δουλέψεις δημιουργικά χωρίς απαραίτητα να προσδιορίσεις τον εαυτό σου ως «ηθοποιός», «σκηνοθέτης», «μουσικός», αυτό φέρνει πραγματική απόλαυση. Για μας, όλα αυτά είναι απλώς διακριτά καλλιτεχνικά μέσα για να τα εξερευνήσει κανείς και για να εκφραστεί σε διαφορετικά επίπεδα, ίσως και με μια διαφορετική γλώσσα. Η πηγή, όμως, είναι κοινή!

Σχετικά τώρα με το όνομα, το να παίζουμε με τις προσωπικές μας λεπτομέρειες και να τις τοποθετούμε στο έργο μας, είναι κάτι που αρέσει και στους δυο μας. Ο ήχος ορισμένων λέξεων και φράσεων, έχει σημασία. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους όχι μόνο προσδιοριζόμαστε, αλλά και σημαδεύουμε τη δουλειά μας.

94Sixth_4.jpg

Αν και πλέον έχετε ως βάση τη Βερολίνο, ξεκινήσατε τη μπάντα στο Βελιγράδι. Επιστρέφετε συχνά στην πατρίδα σας; Πόσο εύκολο ήταν να μετακομίσετε στη Γερμανία και να αρχίσετε ένα νέο κεφάλαιο εκεί;

Όταν μετακομίσαμε στο Βερολίνο (2010), δεν επισκεπτόμασταν τη Σερβία και πολύ. Αυτό όμως άλλαξε κάποια χρόνια πριν και πλέον βρισκόμαστε συχνά στο Βελιγράδι. Είναι μια πόλη γεμάτη δυναμική και δημιουργικότητα, ειδικά αυτήν τη στιγμή. Κάτι ετοιμάζεται να αλλάξει εκεί...

Σχετικά με το Βερολίνο, ήταν εύκολο για μας να αποφασίσουμε να μετακομίσουμε εκεί μέσα σε μια βραδιά (ήμασταν νέοι και γενναίοι), αν και δεν μιλούσαμε τη γλώσσα, δεν είχαμε δουλειές –ούτε καν βίζα!– και ξέραμε μόλις 2 ανθρώπους εκεί, τον Rainer και τη Rhona από τη δισκογραφική η οποία είχε βγάλει την πρώτη μας κυκλοφορία, το Everytime. Αυτή όμως η κυκλοφορία, μας έδωσε την ώθηση να το κάνουμε.

Γνωρίζαμε ότι η Σερβία δεν είναι υποσχόμενη χώρα: μεγαλώσαμε με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που πάντα αντιμετώπιζε ο τόπος μας και με την επίγνωση ότι το περιβάλλον ήταν, με πολλούς τρόπους, περιοριστικό για μας. Χρειαζόμασταν λοιπόν μια καινούρια έμπνευση και μια πιο καθαρή οπτική. Πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η αυθόρμητη απόφασή μας να μετακομίσουμε στο Βερολίνο, ήταν μία από τις καλύτερες που έχουμε πάρει.

Όπως βέβαια ήδη ανέφερα, το να την πάρουμε ήταν εύκολο, αλλά το να μετακομίσουμε πράγματι εκεί, όχι...

Τι σας περιμένει το καλοκαίρι του 2017; Σχεδιάζετε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από τις ζωντανές σας εμφανίσεις;

Έχουμε κλείσει λίγες εμφανίσεις σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, τον Οκτώβριο όμως θα περιοδεύσουμε στη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι αυτό θα φέρει πολλά νέα επίπεδα στο έργο μας. Κάμποση έμπνευση ήδη προέρχεται από το συγκεκριμένο κομμάτι του κόσμου, οπότε το να το επισκεφθούμε και να παίξουμε εκεί, είναι κάτι για το οποίο αισθανόμαστε πολύ ανυπόμονα.

{youtube}ySJmnrG3rK8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured