Το Blastfest αποτελεί ένα (θεωρητικά) νέο γεγονός στη μεταλλική σκηνή, το οποίο όμως βασίζεται σε μια μακρά παράδοση. Το Μπέργκεν έγινε διάσημο για τις extreme metal διοργανώσεις που προσφέρει, εκ των οποίων το Hole In The Sky αποτελεί το πιο γνωστό φεστιβάλ της ιστορίας του. Θα ήθελες να μοιραστείς την άποψή σου σχετικά με τον όλη νοοτροπία του Blastfest, καθώς και το πώς αυτή συνδέεται με την τοπική σκηνή;

Είναι αλήθεια πως το Μπέργκεν έχει πολύ καλό όνομα στη metal σκηνή και είχαμε τη χαρά της διοργάνωσης του Hole In The Sky επί σειρά πολλών ετών, όπως τώρα έχουμε το αποτέλεσμά του, το Beyond The Gates. Έπειτα όμως από το Hole In The Sky δεν είχαμε κάποιο φεστιβάλ ή πλατφόρμα για να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της metal μουσικής (μέχρι ενός ορισμένου μεγέθους, βέβαια). Οπότε ήθελα να κάνω μια νέα πλατφόρμα, ικανή να προσκαλέσει τις μπάντες και τις οπαδούς τους σε μια γιορτή της πόλης μου.

Η νοοτροπία μου είναι συνήθως πολύ απλή: αν αντιληφθώ κάτι που θέλω να κάνω, ως άνθρωπος, και μοιάζει ενδεχομένως εφικτό, τότε απλά το κάνω. Φυσικά, το γεγονός ότι διεξάγεται στο Μπέργκεν –σε συνδυασμό με όσα πρόσφερε το όνομα του Hole In The Sky στην πόλη– κατέστησαν το Blastfest δυνατό με μια μορφή που δεν θα ήταν εφικτή σε διαφορετική τοποθεσία. Οι καλλιτέχνες έμοιαζαν δηλαδή πρόθυμοι να έρθουν εδώ, όπως και ο ίδιος ο κόσμος. Η «μακροπρόθεσμη» πρόκλησή μας είναι να προβάλλουμε το όνομά του σε μεγαλύτερα ακροατήρια, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν.

Blastfest_2.jpg

Το φετινό Blastfest αποτελεί μια γιορτή της νορβηγικής σκηνής. Αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια, δεδομένου ότι πολλοί συχνά παραβλέπουν τις τοπικές μπάντες. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα οι αφοσιωμένοι die-hard οπαδοί, οι οποίοι υποστηρίζουν την υψηλότερη ποιότητα που η χώρα τους δύναται να προσφέρει. Τι είχες κατά νου όταν αποφάσισες να διοργανώσεις ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, αλλά και πόσο προσεκτικά εξέτασες τις φετινές επιλεχθείσες μπάντες;

Η αλήθεια είναι πως έχω γίνει πολύ γρήγορα φίλος με μέλη συγκροτημάτων από όλη τη Νορβηγία. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλές πόρτες, ενώ παράλληλα με παρέπεμψαν σε τόσους ανθρώπους –είναι φοβερό. Φυσικά, το ότι είμαι ο τραγουδιστής των Blood Red Throne παίζει τον δικό του ρόλο. Η εφαρμογή της όλης ιδέας ήταν να υποβάλλω τα σέβη μου με έναν διαφορετικό τρόπο σε όλους όσους κατέστησαν δυνατό για εμάς στη Νορβηγία να αντλούμε υπερηφάνεια και έμπνευση από την τοπική μας σκηνή. Στην περίπτωση που αυτή θα ήταν η τελευταία μου διοργάνωση, τότε θα μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου υπερήφανος που έδωσα κάτι στη σκηνή, αλλά και σε όλα εκείνα τα συγκροτήματα τα οποία σέβομαι και αφοσιωμένα δηλώνω οπαδός τους.

Μέχρι στιγμής, ως εγχείρημα, το Blastfest φαντάζει αρκετά επιτυχημένο διεθνώς. Στη Νορβηγία πάλι τα πράγματα κινούνται σε μικρότερη κλίμακα, μιας και (κατά τη γνώμη μου) οι περισσότεροι metal οπαδοί εδώ βρίσκονται σε μπάντες και έτσι δεν αποτελούν το πλήθος, καθαυτό. Το οποίο παραμένει ως γεγονός εξαιρετικό, από την άποψη πως μπορούμε να εξάγουμε μουσική, αλλά όχι να εισάγουμε στα ίδια σταθμά. Βέβαια, αν μιλούσαμε για το 10ο έτος διεξαγωγής του φεστιβάλ, θα είχαμε αρκετούς οπαδούς να πουλήσουμε όλα τα εισιτήρια σε λίγους μήνες· αλλά μέχρι στιγμής έχει απαιτηθεί σκληρή δουλειά για να διαδώσουμε το όνομά του προς τα έξω. Ακόμη και σήμερα, δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του, υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν ακούνε το όνομα Blastfest για πρώτη φορά και αγοράζουν τα εισιτήριά τους. Μεγαλώσαμε γρήγορα σε πρώτη φάση, έχουμε όμως όλη την υπομονή που απαιτείται, αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους της προβλεπόμενης επιτυχίας μας.

Blastfest_3.jpg

Αντιμετώπισες τυχόν δυσκολίες στην επιλογή του line-up του τρέχοντος έτους; Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψιν πόσο λατρεύω την παλιά νορβηγική avant-garde, το σύνολό του αποτελεί ένα ονειρικό (στην κυριολεξία) φεστιβάλ. Εκπλήσσομαι, όμως: πώς δεν συμπεριλήφθηκαν οι Mysticum, καθώς και οι Manii; Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι Manes, πώς δεν κατέστη δυνατόν να βιώναμε και τη black metal πλευρά τους;

Ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι ένα φεστιβάλ με το οποίο ασχολούμαι εγώ, και όχι το επίσημο συμβούλιο του νορβηγικού black metal –αν αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ... Χαίρομαι δηλαδή που κατάφερα να κλείσω τα περισσότερα από τα συγκροτήματα τα οποία ήθελα, τη στιγμή που μερικά ασφαλώς δεν μπορούσαν λόγω άλλων σχεδίων. Μερικές μπάντες βέβαια που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να δουν –όπως οι Emperor και οι Darkthrone– δεν αλλάζουν τη γνώμη τους μόνο και μόνο επειδή ένας metal οπαδός του Μπέργκεν αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα νορβηγικό φεστιβάλ.

Άλλες μπάντες, πάλι, απλά απαιτούν πάρα πολλά χρήματα για τον προϋπολογισμό μας. Και τότε, αναγκαστικά, υποχρεούμαι να απορρίψω τις προτάσεις τους ευγενικά, μιας και στο τέλος της μέρας πρέπει να φτάνουμε σε ένα σημείο που να βγαίνουν τα έξοδα. Θα μπορούσα λοιπόν κι εγώ να αναφέρω πολλά συγκροτήματα τα οποία «λείπουν», αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και ίσως, από αυτή την άποψη, θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι για τη νορβηγική metal σκηνή μας. Από την στιγμή που πάντα θα υπάρχουν ελλείψεις, είναι δύσκολο να κάνουμε τον αναγκαίο χώρο για αρκετά από τα αξιόλογα συγκροτήματά μας.

Blastfest_4.jpg

Το Μπέργκεν είναι μια πανέμορφη πόλη, γνωστή ως μία από τις πιο μαγευτικές στον κόσμο. Νομίζετε ότι αυτό είναι επίσης λόγος που η σκηνή είναι τόσο ισχυρή; Οι ξένοι μπορούν εύκολα δηλαδή να συνδυάσουν τη μουσική με κάποιο είδος διακοπών...

Ναι, ασφαλώς! Το Μπέργκεν είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη –κριτήριο σημαντικό για ανθρώπους που ταξιδεύουν τόσο συχνά, όσο εγώ. Είναι επομένως το τέλειο μέρος για τη φιλοξενία του Blastfest, ενώ βρίσκεται κοντά και σε άλλες εμβληματικές πόλεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς εδώ, από τη σκοπιά του ταξιδιού, μιας και συχνά συνδέονται με τη metal μουσική. Συστήνω ανεπιφύλακτα στους εκδρομείς μας να ταξιδέψουν στο Όσλο, καθώς έτσι δύνανται να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα από τις πτήσεις, ώστε εν συνεχεία να πάρουν το τρένο πάνω από τα βουνά προς το Μπέργκεν, για να έρθουν στο Blastfest. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν ένα πλήρες πακέτο από πράγματα να δουν, ξεκινώντας από τον πολιτισμό των Βίκινγκ, τα φιόρδ και τα βουνά, μα και θρυλικές τοποθεσίες της black metal μουσικής, όπως και της μεσαιωνικής ιστορίας.

(στη φωτογραφία, η δήμαρχος του Μπέργκεν Trude Drevland υποδέχεται τους δικούς μας Rotting Christ)

Οι Green Carnation σκοπεύουν να παρουσιάσουν μία ειδική setlist φέτος και το Blastfest είναι ο πρώτος θεσμός που θα τη φιλοξενήσει. Πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες εκπλήξεις; Πόσο πιθανές είναι επίσης τυχόν προσθήκες της τελευταίας στιγμής;

Πραγματικά, αυτό είναι από τα σόου για τα οποία είμαι και προσωπικά πιο ανυπόμονος! Είμαι πολύ χαρούμενος που τους συμπεριλάβαμε στο line-up, το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με πολλές ακόμη μπάντες, χάριν της συνεννόησης που προηγήθηκε και κράτησε για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για να υλοποιηθεί, σε συνδυασμό με καλλιτέχνες όπως οι Green Carnation, o Abbath, οι Red Harvest, οι Manes, οι Ancient, αλλά και οι Funeral... Ήταν η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθεί! Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προσθήκες της τελευταίας στιγμής.

Blastfest_5.jpg

Πρόσφατα έκανα μια συνέντευξη με τον Vicotnik των Dødheimsgard, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι εμφανίσεις τους στην Ελλάδα αποτελούσαν τις σημαντικότερες για το 2015, καθώς αισθάνονται τη χώρα μας ως το «φυσικό τους σπίτι». Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας; Προσωπικά, ας πούμε, θεωρώ ότι οι Έλληνες είναι οι πιο αφοσιωμένοι οπαδοί του avant-garde φάσματος που έχω έως τώρα γνωρίσει...

Ναι, ίσως να υπάρχει. Εγώ ο ίδιος έχω επίσης συνεργαστεί με ορισμένες ελληνικές μπάντες, και ειλικρινά ελπίζω να φέρω και τη δική μου –τους Blood Red Throne– να παίξουμε εκεί κάποια μέρα. Δεν έχω επισκεφθεί επίσης ποτέ την Ελλάδα, οπότε βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιτήτων μου. Επίσης, να αναφέρω πως, από τις περισσότερες από 40 χώρες στις οποίες έχουμε πουλήσει εισιτήρια φέτος, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 10 που στήριξαν περισσότερο το Blastfest. Αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για εμάς και πραγματικά απίστευτο. Να είστε βέβαιοι πως ανυπομονούμε να σας υποδεχθούμε, και ελπίζουμε να απολαύσετε τη διαμονή σας στην όμορφη πόλη του Μπέργκεν.

{youtube}n5HL4XmBDVo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured