Μιλήστε μας για τον καινούριο δίσκο, Άνθρωπος Μονάχος. Από πού τραβάει τις αναφορές του;

Ο Άνθρωπος Mονάχος είναι ο απλός, καθημερινός, λαϊκός άνθρωπος σε μιαν ηλεκτρική κοινωνία, ο οποίος κουβαλάει τον Σταυρό του μέσα στις δυσκολίες και στα πάθη του. Ανεβαίνει το ανηφόρι με μόνη του πραμάτεια όσα λεν' τα μάτια του.

Υπάρχει κάποια σχέση του τίτλου με το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Σπανού;

Το τραγούδι "Άνθρωποι Μονάχοι", σε στίχους του Γιάννη Καλαμίτση (να αναφέρουμε και τον στιχουργό, γιατί η ερώτηση που μου κάνεις σχετίζεται με τη σύμπραξη των δύο δημιουργών), λέει σ' έναν στίχο: «άνθρωποι μονάχοι, σαν ξερόκλαδα σπασμένα, σαν ξωκλήσια ερημωμένα, σαν εσένα, σαν εμένα».

Ο Άνθρωπος Μονάχος είναι λοιπόν ο «σαν εσένα» του τραγουδιού αυτού των δύο Γιάννηδων, ο οποίος ταυτίζεται με το νόημα και τον Γολγοθά κάθε ανθρώπου μονάχου, όπως και με τον στίχο «εγώ που ζούσα τη ζωή και της στεκόμουν βράχος, τώρα κλαδί σπασμένο είμαι, στη γη πεσμένο και άνθρωπος μονάχος».

71ttBlf_2.jpg

Τι πυροδοτεί για εσάς τη δημιουργική διαδικασία, συνήθως;

Η συναισθηματική φόρτιση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επικείμενη συναυλία για την παρουσίαση του νέου δίσκου (21/12); Πώς στήθηκαν τα Πουλάρια; Σκοπεύετε να υπάρχουν εκπλήξεις, μιας και είναι η πρώτη σας φορά στην ιστορική σκηνή του Κυττάρου;

Πουλάρια είναι οι Χρήστος Κυριαζής, Παντελής Πέτρου, Σπύρος Βρυώνης, Νίκος Χριστόπουλος, Κυριάκος Πέτρου & Σάκης Πυριόχος. Οικειοποιήθηκαν το όνομα χάρη στον Νίκο από την Καλαμάτα, τον αρχιπούλαρο. Νιώθω ευλογία που γνώρισα αυτά τα παιδιά, τα οποία αγαπούν, στηρίζουν και σέβονται ο ένας τον άλλον.

Το πρόγραμμα στη σκηνή του ιστορικού Κυττάρου θα χωριστεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο θα παρουσιάσουμε τον καινούριο δίσκο και στο δεύτερο παλιότερα τραγούδια, ανέκδοτα, αλλά και κάποιες διασκευές. Με διάθεση για δημιουργία μιας καλής παρέας: να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να περάσουμε όμορφα.

71ttBlf_3.jpg

Ποιες είναι οι ξένες, αλλά και εγχώριες μουσικές που σας συγκίνησαν προσφάτως;

The Lijadu Sisters από τη Νιγηρία με το "Life's Gone Down Low" (από το άλμπουμ Danger του 1976), όπως και οι Staff Benda Bilili από τη Δημοκρατία του Κονγκό με το "Je T'Aime" (από το άλμπουμ Bouger Le Monde, 2012). Δεν είναι πρόσφατες κυκλοφορίες, αλλά είναι διαχρονικές μουσικές εμπνεύσεις.

Από εγχώριες κυκλοφορίες, ο δίσκος του Κύριου Κ. 40 Μέρες (2015) και το Πρώτη Μέρα Του Χρόνου του Βασίλη Ράλλη (2018), έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Επίσης, το τραγούδι "Τα Όνειρα Χτίζονται" του Άκη Πάνου, με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη (1973). Το άκουσα προσφάτως και με τράνταξε κανονικά.

Ο δίσκος Άνθρωπος Μονάχος κυκλοφορεί από την AntArt. Πώς είναι να έχεις πλήρη δημιουργικό έλεγχο σε αυτό που παράγεις; Γιατί πήρατε την απόφαση για αποκλειστικά βινυλιακή έκδοση;

Μακάρι όλα μου τα ηχογραφήματα να ήταν χαραγμένα σε βινύλιο, να είχαν αυτό το ζεστό άκουσμα και τον ήχο ενός ξύλου που σιγοκαίγεται στο τζάκι. Είναι  πιο γλυκιά διαδικασία το κατέβασμα της βελόνας. Κάθεσαι και ακούς όλο τον δίσκο. Πρέπει να γουστάρεις πολύ για να σηκωθείς να βάλεις πάλι το ίδιο τραγούδι. Πιο αυθεντικά, πιο διαχρονικά πράματα.

Με τον Νίκο Μέρμηγκα και την AntΑrt Productions συνεργαζόμαστε χρόνια και μας δένει μια αδερφική φιλία. Βρεθήκαμε λοιπόν και αποφασίσαμε, μιας που το CD έγινε πλέον κάτι εφήμερο και σήμερα είναι, αύριο δεν είναι, κάθε έργο από 'δω και πέρα να αποτυπώνεται σε βινύλιο. Μακάρι στο μέλλον και τα προηγούμενα CD μου να επανακυκλοφορήσουν σε βινύλια. Στον Άνθρωπο Μονάχο θα εμπεριέχεται πάντως και το CD, καθώς και κωδικοί για κατέβασμα σε ψηφιακή μορφή, με ένα έξτρα bonus track.

71ttBlf_4.jpg

Πριν κάποια χρόνια (2015) κυκλοφορήσατε με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη το "Να Σταθώ Στα Πόδια Μου", τραγούδι που δημιούργησε αρκετό ντόρο. Οι αντιδράσεις υπήρξαν ωστόσο έντονες, με το κομμάτι να καταλήγει μέχρι και παντιέρα για εθνικιστές. Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, τι σας έμεινε ως απότοκο από την εμπειρία;

Δεν ξέρω αν έγινε παντιέρα και για ποιους έγινε αυτό το τραγούδι. Για να λες κάτι τέτοιο, μάλλον θα είσαι κοντύτερα σε κάποιους συγκεκριμένους κύκλους. Για μένα, πάντως, το "Να Σταθώ Στα Πόδια Μου" εκφράζει τα παράπονα της ψυχής, που αντί να μας χορέψουν πρέπει να τα χορέψουμε.

Αλλά επειδή η ερώτησή σου ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, θα σου πω έναν στίχο που έχω γράψει: «εδώ σφαγή, εκεί πληγή, μ' αίμα βαμμένη χαραυγή, ποιος είν' ο δυνατότερος, πόλεμος ο χειρότερος. Στον δρόμο για την αλλαγή ξεχάσαμε τη Μάνα Γη που ο ένας για τον άλλο ζει, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας και ονόματος».

Πώς βλέπετε το μουσικό σας μέλλον, ενόψει 2019;

Ένας δίσκος που θα ηχογραφηθεί ζωντανά με τα Πουλάρια και με το καλό, στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς, στη Λάρισα. Αυτό θα είναι το επόμενο μουσικό βήμα για το 2019.

{youtube}_d8U4CuZFHE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured