Ανδρέας Κύρκος

Είστε ένα από τα πιο ασυνήθιστα γκρουπ στην Ελλάδα. Η πρωτοτυπία της μουσικής σας, πώς προήλθε; Ήταν βάση σχεδίου; Θέλατε δηλαδή να καλύψετε ένα κενό που υπήρχε στην εγχώρια σκηνή ή ήταν πιο αυθόρμητη απόφαση;

Το σχήμα είχε μία αυθόρμητη και θα λέγαμε φυσική εξέλιξη. Θα μπορούσαμε ακόμα και σήμερα να συνεχίζουμε να παίζουμε αποκλειστικά παραδοσιακή μουσική. Όμως ως πιτσιρικάδες της νέας χιλιετίας και με την ευκολία της πληροφορίας, ταυτόχρονα, στριφογύριζαν γύρω μας και πλήθος άλλων ακουσμάτων. Ο τρόπος της ζωής μας, τα γούστα μας, τα μέρη που συχνάζαμε ούτως η άλλως δεν ήταν νορμάλ, συγκριτικά με τον σύγχρονο συντηρητισμό στον οποίο μεγαλώσαμε! Με την πάροδο του χρόνου και με όλα αυτά, αρχίσαμε να βλέπουμε την «παραδοσιακή κουλτούρα» με άλλο μάτι.

Είναι τελικά η Θράκη η μητέρα του punk; Τι δεν γνωρίζουμε ή τι δεν μας λένε;

Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές καταγραφές που κάνουν λόγο για αρχαίους Θράκες με μοϊκάνες και καρφιά!! :) Εάν παρατηρήσει κανείς τους στίχους παραδοσιακών κομματιών, θα δει ότι περιγράφουν συνήθως απλές, καθημερινές ιστορίες, βγαλμένες από τις ζωές των ανθρώπων, για τις διάφορες χαρές και λύπες, που πολλές φορές είναι χιουμοριστικές, άλλες πάλι σουρεαλιστικές, ακόμα και ψυχεδελικές. Συνήθως ξεγυμνώνονται αθώα και με ανάλαφρο ύφος τα βιώματα των ανθρώπων! Μαζί με αυτό και δεδομένου ότι οι θρακιώτικοι χοροί είναι πολύ ζωηροί και εκφραστικοί, δεν θέλει και πολλά για να χαρακτηριστεί punk!

009eTharx_2.jpg

Τι φιλοδοξούν να προσφέρουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC στον κόσμο που τους ακούει και τους ακολουθεί;

Στις συναυλίες μας ταξιδεύουμε γλεντώντας μαζί με το κοινό ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, μέσα από μία δική μας οπτική γωνία, η οποία επαναπροσδιορίζεται από τις νεότερες γενιές. Η παράδοση είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και η απόδειξη ότι η μουσική ομορφαίνει και εξελίσσεται, όταν δεν μπαίνει σε καλούπια.

Τι είναι τελικά αυτή η «Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια»; Μπορείτε να την περιγράψετε για όσους δεν σας γνωρίζουν;

Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια είναι μία προσπάθεια χαρακτηρισμού της μουσικής που παίζουμε και δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε. Εάν πάλι καταφέρουμε να την περιγράψουμε κάποια στιγμή, ίσως κάτι δεν πάει καλά!

009eTharx_3.jpg

Εκτιμάτε πως οι Ramones θα εκτιμούσαν τις γκάιντες, τις λύρες και τα νταούλια;

Τα μουσικά αυτά όργανα είναι απλά εργαλεία. Εκείνο που διαφοροποιεί το πώς θα ακουστούν, είναι οι ανάγκες του μουσικού που τα χρησιμοποιεί. Οι Ramones βρήκαν μπροστά τους κιθάρες, μπάσα, τύμπανα. Εμείς είχαμε την τύχη ή την ατυχία να βρούμε γκάιντες, λύρες και νταούλια. Πλέον σε συνδυασμό με την κιθάρα, πιστεύουμε να μας άντεχαν :)

Ποιο είναι το συστατικό που κάνει τον κόσμο να γλεντοκοπάει στις συναυλίες σας;

Η αμεσότητα, τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη φίλων που μας παρακολουθούν χρόνια τώρα! Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνουμε τη φάση όσο και το κοινό. Υπάρχει και κάτι άλλο…

009eTharx_4.jpg

Με ποια μουσική παράδοση μεγάλωσε ο καθένας σας για να συναντηθείτε και να ταιριάξετε σε αυτό το συγκρότημα;

Από πολύ μικροί είχαμε άμεση σχέση με παραδοσιακά μουσικά όργανα και ακούσματα. Μεγαλώνοντας παράλληλα με την παράδοση συμβίωναν μέσα μας διαφορετικά είδη σύγχρονης μουσικής και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Τι σκοπεύετε να κάνετε το υπόλοιπο 2017, μετά την εμφάνισή σας στο Six d.o.g.s.;

Υπάρχουν στοιχεία και θεματικές που μελετάμε αυτό τον καιρό και θέλουμε να ενσωματώσουμε στον ήχο μας. Και φυσικά πολλά live!

{youtube}odXNxTmP1pI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured