Χάρης Συμβουλίδης

Είναι πολύ ωραίο αυτό το «Concrete Shoehaze» με το οποίο περιγράφετε τον ήχο σας. Δεν είναι περίεργη αυτή η ανάγκη των καιρών μας για ζουμερές περιγραφές του τι παίζει κανείς, τη στιγμή που ανακατεύονται τόσα πράγματα σε πολλά απ' όσα ακούμε;
 
Είναι σίγουρα περίεργη, όσο και φυσιολογική θα λέγαμε. Από τη στιγμή όμως που βάζεις τις διάφορες επιρροές σου σ’ ένα κομμάτι μουσικής, πρέπει και κάπως να ονοματίσεις αυτό που παίζεις.

Είστε μια τριάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ποιο είναι το ιστορικό της μπάντας; Και πόσο σας δυσκόλεψε ο παράγοντας Θεσσαλονίκη, για τη μουσική την οποία θέλατε να φτιάξετε;

Ήμασταν φίλοι μεταξύ μας πολλά χρόνια πριν αποφασίσουμε να κάνουμε μουσική μαζί. Η μπάντα ξεκίνησε το 2012 και πιο πολύ μας δυσκόλεψε η έλλειψη χρόνου λόγω εργασίας και προσωπικής ζωής και όχι η πόλη στην οποία ζούμε.

Το όνομά σας, είναι καταπληκτικό –από εκείνα που δεν τα ξεχνάς. Πώς το διαλέξατε; Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο;

Ευχαριστούμε πολύ! Είμαστε fans των ταινιών του John Caprenter, οπότε το Τhe Fog είναι από εκεί. Και το Εnsemble συνήθως συνοδεύει διαφορετικά είδη μουσικής από το δικό μας, οπότε μας άρεσε η αντίθεση.

079Fog_3.jpg

Τι προσοχή έλαβε το περσινό σας ντεμπούτο στη δισκογραφία; Νιώθετε να σας άνοιξε ορισμένους νέους δρόμους;

Οι κριτικές ήταν από αρκετά έως πολύ καλές –και εδώ, αλλά και στο εξωτερικό. Tηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, έχουμε μείνει ευχαριστημένοι από την πορεία μας μέχρι τώρα.

Έχετε μεγάλη άνεση με τις μελωδίες. Πόσο σημαντικές τις θεωρείτε, ειδικά για ένα σχήμα το οποίο εκφράζεται χωρίς λόγια;

Αν και είναι καθαρά υποκειμενικό, μια ωραία μελωδία μπορεί να κρατήσει τον ακροατή ακόμα και αν ο στίχος δεν είναι και τόσο καλός ή δεν έχει κάτι καινούργιο να πει. Για εμάς είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτό που κάνουμε, λόγω και του είδους της μουσικής φυσικά.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο; Τι να περιμένουν όσοι έρθουν να σας δουν στο επερχόμενο set σας στο Plisskën Festival;

Είμαστε ήδη στη διαδικασία δημιουργίας του 2ου μας άλμπουμ και δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό. Στο Plisskën Festival θα παίξουμε σίγουρα κομμάτια από το ομώνυμό μας δίσκο και για πρώτη φορά κάποια από τα καινούργια που ετοιμάζουμε.

079Fog_2.jpg

Το άλμπουμ αφήνει την εντύπωση ότι γαλουχηθήκατε καλλιτεχνικά στη μεγάλη των 1990s σχολή. Είναι σωστή εντύπωση; Ποιους δίσκους θεωρείτε καθοριστικούς για το ότι ασχολείστε κι εσείς σήμερα με τη μουσική;

Πολύ σωστά, αν και έχουμε αγαπημένα συγκροτήματα και σε προηγούμενες δεκαετίες. Γενικά έχουμε μια κοινή αγάπη στη λεγόμενη σκηνή του Madchester, στο shoegaze και στο trip hop. Αν και ο καθένας μας έχει πολλούς και διαφορετικούς δίσκους που θεωρεί καθοριστικούς για τον εαυτό του, θα αναφέρουμε ενδεικτικά το Going Blank Again των Ride, το Maxinquaye του Tricky και το It’s Great When You’re Straight..Yeah! των Black Grape.

Τέλος, καθώς πλησιάζει το φινάλε της χρονιάς και στα μουσικά περιοδικά πάντα ασχολούμαστε με λίστες, εσείς έχετε κάποια λίστα ή έστω σκόρπιες προτάσεις από πράγματα που ακούσατε μέσα στο 2016 και θα τα συστήνατε και σ' εμάς;

Αυτή την περίοδο έχουμε συγκεντρωθεί στη δική μας μουσική και δεν μένει χρόνος δυστυχώς για να ακούσουμε και να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα. Οπότε δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι, εκτός ίσως από τους Sleaford Mods, οι οποίοι μας αρέσουν πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Οι Fog Ensemble εμφανίζονται στο Republic Stage (Μεταλλουργείον, Πειραιώς 127), την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 22.00

{youtube}aCAd0WWFLVY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured