Ανδρέας Κύρκος

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του σχήματος; Τι ήταν αυτό που το κινητοποίησε;

Μια ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά σε μια εποχή που η μουσική είχε δυνατή φωνή. Ήταν όμως και μια ευκαιρία να παίξουμε μαζί και να δοκιμαστούμε πάνω σ’ ένα δύσκολο υλικό.

Τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε στο Fuzz στις 9 Μαΐου; Κάνε μας μια σύνοψη…

Μια οπτικοακουστική περιήγηση στα 4 πρώτα άλμπουμ των Led Zeppelin. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη μας Γιώργο Κλαδούρη έχουμε υλοποιήσει μια σειρά βίντεο με άξονα την καταστροφή του θρυλικού Hindenburg. Πρόκειται για μια αντίστροφη μέτρηση από το 1971 έως το 1968, η οποία θα μας μεταφέρει στις πρώτες ημέρες της μπάντας και σε μια εποχή που καθιέρωσε τον ροκ ήχο όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Countdownlz_2.jpg

Πώς θα θέλατε να ανταποκριθεί ο κόσμος στην αναπαράσταση του ήχου των Led Zeppelin;

Θέλουμε ο κόσμος που θα έρθει να το ευχαριστηθεί, να τραγουδήσει και να χορέψει. Δεν ξέρω κάτι άλλο που να δίνει αξία στον live χαρακτήρα μιας μπάντας.

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων –ανάμεσά τους κι εγώ– η έννοια της tribute band είναι αρκετά παρεξηγημένη. Τι θα απαντούσες γι’ αυτό στους πιο επιφυλακτικούς;

Κατ' αρχάς, εδώ μιλάμε για ένα project που αφορά στα 4 πρώτα άλμπουμ των Zeppelin και όχι για ένα tribute σχήμα. Δεν είναι δηλαδή κάτι που θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, καθώς όλοι μας τρέχουμε παράλληλα τα δικά μας συγκροτήματα, τα δικά μας live και τις δικές μας ηχογραφήσεις. Σε σχέση πάντως με τις tribute μπάντες, έχω μάθει να μην παρεξηγώ κανενός την προσπάθεια και τον τρόπο που αυτός επιλεγεί να εκφραστεί.

Πόσο fan των αυθεντικών νιώθετε όταν παίζετε αυτά τα κομμάτια και πόσο performers;

Αυτή η ερώτηση αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ανά τον κόσμο που αποφάσισαν να πιάσουν ένα μουσικό όργανο στα χέρια τους ή ένα μικρόφωνο στο στόμα τους. Όλοι μας έχουμε σημεία αναφοράς σε κάποια μουσική ιστορία ή σε μια παρτιτούρα στην οποία –νωρίτερα ή πολύ αργότερα– θέλουμε να δοκιμαστούμε, τεστάροντας τα δικά μας όρια σε αυτή.

Countdownlz_3.jpg

Δεν χρειάζεται ανάλυση ή εξήγηση στο γιατί ο Plant, ο Page, ο Bonham και ο Jones είναι κορυφαίοι και αξεπέραστοι. Εκεί έχετε να αποδείξετε πολλά. Όσο για τη σκηνική τους παρουσία, όμως; Θα την πλησιάσετε;

Όπως το λες: «ο Plant, ο Page, ο Bonham και ο Jones είναι κορυφαίοι και αξεπέραστοι». Δεν θέλουμε λοιπόν ν' αποδείξουμε κάτι. Θέλουμε να παίξουμε κομμάτια που αγαπάμε. Τόσο απλά. Όσο για τη σκηνική παρουσία, αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθεις το υλικό.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική των Zeppelin; Πώς λειτούργησε το θρυλικό συγκρότημα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ σας;

Σαφέστατα είναι κοινή και μεγάλη η αγάπη την οποία μοιραζόμαστε απέναντι στους Zeppelin. Αλλιώς δεν υπήρχε και λόγος να στήσουμε το συγκεκριμένο project.

Countdownlz_4.jpg

Ποιο άλμπουμ των Zep είναι το δικό σου αγαπημένο και γιατί;

Το II. Γιατί εμπεριέχει όλα όσα αγαπώ στους Led Zeppelin –τη φωνή, τα τραγούδια, το feeling, τον ήχο. Και φυσικά γιατί έχει το "Ramble On".

Πότε θα θεωρούσες πετυχημένο το σχήμα σας; Εάν πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αυθεντικό ήχο ή όταν προσθέσει το προσωπικό του αποτύπωμα;

Νομίζω η μεγαλύτερη «επιτυχία» ή ανταμοιβή είναι να κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις χωρίς πολλά λόγια κι επεξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίον αποφασίζεις να το κάνεις.

* Η μπάντα αποτελείται από τους Στέφανο Διαμαντόπουλο (φωνητικά), Κώστα Μαδεμλή (κιθάρα), Φοίβο Ζήτη (πλήκτρα/κιθάρα), Βασίλη Νησόπουλο (μπάσο/μαντολίνο) & Ηλία Αρωνίδη (τύμπανα). Οι μουσικοί αυτοί έχουν προϋπηρεσία στα συγκροτήματα The Bet, Travel Mind Syndrome, Sigmatropic, Phil Diamond, Whereswilder, Bangies και Brothers

{youtube}IUto1i3aYGs{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured