Νίνα Ποπώφ

Ελληνικό συγκρότημα που ως θεμέλιό του έχει θέσει τον πειραματισμό και μόλις άρχισε να ξανοίγεται στο εξωτερικό με πολύ αισιόδοξες προοπτικές (συμμετοχή στο τελευταίο Wave Gotik Treffen, επικείμενη συμμετοχή σε soundtrack γερμανικής ταινίας κ.α.), οι Mani Deum κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο και αναμένουν από το ακροατήριό τους να σταθεί αντικειμενικός και αυστηρός κριτής απέναντι στο έργο τους. Αυτές και άλλες αποκαλύψεις σχετικά με τη μουσική τους θα βρείτε ανάμεσα σε όσα μας εκμυστηρεύτηκαν ο Π. και ο Μάνος Κ., τα δύο βασικά μέλη του σχήματος...

Πώς περιγράφετε τον όρο «infected folk ‘n’ roll» και πώς προέκυψε αυτός;

Ο όρος «infected folk ‘n’ roll» προέκυψε από την ανάγκη χαρακτηρισμού της μουσικής μας. Οι ήδη υπάρχοντες χαρακτηρισμοί περιόριζαν θεωρητικά τη μουσική που παίζουμε, γι’ αυτό και καταλήξαμε σε έναν δικό μας όρο, ο οποίος περιγράφει λίγο καλύτερα αυτό που κάνουμε. Δεν είναι neofolk, ούτε εναλλακτικό ροκ –είναι ίσως πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί.

Εφόσον ο ήχος της μπάντας έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων, πόσο μακριά βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή από την αρχική ιδέα που είχε συλληφθεί ως Mani Deum;

Η κεντρική ιδέα πίσω από τους Mani Deum ποτέ δεν άλλαξε. Αυτό που κάναμε και κάνουμε παραμένει κατά βάση ίδιο: μας ενδιαφέρει ο πειραματισμός. Αν έχει αλλάξει κάτι, αυτό είναι εμείς και ο τρόπος με τον οποίον δουλεύουμε τις ενορχηστρώσεις και τις συνθέσεις μας. Ίσως τελικά τώρα να βρισκόμαστε πιο κοντά στην κεντρική ιδέα απ’ ό,τι πριν έξι χρόνια. Δεν θέλουμε απλά να αναπαράγουμε τη μουσική μας, θέλουμε αυτή να εξελίσσεται.
 
Manideum_3Μπορείτε να περιγράψετε το τωρινό σας line-up και τους ρόλους που έχει αναλάβει ο καθένας στη σύνθεση μουσικής, στις ηχογραφήσεις κλπ.;

Το τωρινό μας line-up είναι οι εξής: Π. και Μάνος Κ. –φωνητικά, κιθάρα, στίχοι και μουσική σύνθεση, Πάνος Τσεκούρας –θέρεμιν και μουσική παραγωγή, Ιάσονας –μπάσο, Ευγενία –πιάνο, μεταλλόφωνο & μελόντικα και ο Στέλιος στα ντραμς. Συνήθως ένα μουσικό κομμάτι ξεκινάει από μερικούς στίχους που συνδυάζονται με ένα μουσικό θέμα και σιγά-σιγά χτίζονται παράλληλα. Όταν το κομμάτι είναι έτοιμο στο επίπεδο κιθάρων και φωνής, τα υπόλοιπα μέλη γράφουν τα μέρη τους πάνω σε αυτό.

Τι εμπόδια συναντά ένα ελληνικό συγκρότημα του είδους (με την ευρύτερη έννοια του είδους) στην πορεία για την ηχογράφηση και κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου;

Στη δημιουργία του Music For Your Local Church… Or Your Local Brothel δεν αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια, γιατί οι ηχογραφήσεις έγιναν κατά κύριο λόγο στο στούντιο του Πάνου, ο οποίος έκανε την παραγωγή και τη μίξη. Έτσι δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το κύριο πρόβλημα των ελληνικών συγκροτημάτων –το οικονομικό. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε όμως σε επίπεδο live κυρίως, γιατί, ενώ υπάρχουν πάγια έξοδα (πρόβες, μουσικά όργανα κλπ.), οι Έλληνες διοργανωτές συνήθως δεν υπολογίζουν τις εγχώριες μπάντες στο μπάτζετ μίας συναυλιακής παραγωγής. Επίσης τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα λειτουργούν σε επίπεδο γνωριμιών, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση ενός μουσικού σχήματος που δεν αποζητά απλά τα «15 λεπτά διασημότητας».

Πόσο έχετε ξανοιχτεί μέχρι στιγμής στο εξωτερικό; Σίγουρα βοήθησε κατά πολύ η εμφάνισή σας στο φετινό Wave Gotik Treffen…

Το Wave Gotik Treffen μάς βοήθησε σε πολλά επίπεδα και προπάντων σαν εμπειρία. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για να μας ακούσει αρκετός κόσμος, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον τόσο για τη μουσική όσο και για τις κυκλοφορίες μας. Αυτήν την περίοδο συζητάμε με διοργανωτές του εξωτερικού για εμφανίσεις που θα ανακοινώσουμε επίσημα σύντομα.

Τι διαφορές παρατηρήσατε ανάμεσα στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό στα live;

Το μόνο πρόβλημα με το ελληνικό κοινό είναι πως αντιμετωπίζεσαι ως εγχώρια μπάντα (πράγμα λογικό ως έναν βαθμό) και συγχωρείσαι κατά κάποιον τρόπο για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα. Αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει και δεν μας άρεσε στην Ελλάδα είναι να ακούσουμε τον χαρακτηρισμό «για Έλληνες καλοί είναι». Το κοινό στο εξωτερικό είναι πολύ πιο αυστηρό, σε αντιμετωπίζει καθολικά ως καλλιτέχνη. Αν τους αρέσει θα το στηρίξουν, αν όχι θα αδιαφορήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία…

Manideum_20

Πώς και αποφασίσατε να συμπεριλάβετε μπουζούκι σε τραγούδι σας; Ομολογώ πως ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο (“I Feel The Vibrations Of Earth”)…

Δεν έχουμε κάποιο κώλυμα στο να χρησιμοποιήσουμε ένα μουσικό όργανο το οποίο θεωρούμε ότι ταιριάζει σε μία ενορχήστρωση. Είναι η ίδια λογική με το να χρησιμοποιούσαμε ένα μπάντζο ή ένα μαντολίνο. Το δοκιμάσαμε στο στούντιο με τον Μπάμπη Νίκου, μας άρεσε και το κρατήσαμε.
 
Ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία για σας από την ως τώρα πορεία των Mani Deum;

Από συναυλίες, δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες μας ήταν το live με τους And Also The Trees και το Wave Gotik Treffen. Και τα δύο υπήρξαν μεγάλα βήματα για εμάς. Επίσης, είναι πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα του να πιάνεις στα χέρια σου μία κυκλοφορία την οποία δουλεύεις πολύ καιρό, πόσο μάλλον όταν γι’ αυτήν έχεις συνεργαστεί με μουσικούς που θαυμάζεις –όπως ο Matt Howden.

Διάβασα πως πρόκειται να συμμετάσχετε στο soundtrack μιας ταινίας θρίλερ! Μιλήστε μας λίγο σχετικά με αυτό. Θα συνθέσετε κάποιο νέο κομμάτι ειδικά για την ταινία;

Είναι αλήθεια πως θα συμμετάσχουμε στο soundtrack μιας γερμανικής θρίλερ ταινίας, με τίτλο The Last Tape. Εκτός από εμάς, το soundtrack θα συμπεριλαμβάνει τους Sonne Hagal και τους Αμερικάνους Propagan. Μας ζητήθηκε ένα κομμάτι από το πρώτο μας ΕΡ, το “Unconditional Condition”, το οποίο αυτήν την περίοδο επανηχογραφούμε ειδικά για το συγκεκριμένο soundtrack.

Κάποιο σχέδιο στον ορίζοντα (κυκλοφορία, συνεργασία κλπ.) για το οποίο ανυπομονείτε;

Έχουμε αρχίσει ήδη ηχογραφήσεις για τον επόμενό μας δίσκο. Παράλληλα έχουμε κλείσει κάποια live στην Αθήνα, με πιο κοντινό αυτό με τους Ordo Rosarius Equilibrio και τον Simone Hellvis (Spiritual Front) την Κυριακή 20 του Νοέμβρη, στο Second Skin Club.
 
Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε όσους υποστηρίζουν τους Mani Deum;

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι είμαστε ουσιαστικά στην αρχή και ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σίγουρα δεν θα είχαμε φτάσει ούτε καν ως εδώ χωρίς τη στήριξή τους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured