search

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα 117 45, Ελλάδα

Steel-band

Steel-band

17 Ιουν 2015 20:30

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Συναυλία της Steel-band των Φίλων της Στέγης

Σε συνεργασία με το πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Πανδώρα»
Είσοδος ελεύθερη με προτεραιότητα

Θέλετε να ακούσετε κλασσική, pop, rock, ελληνική από μία διαφορετική μπάντα;
Οι Φίλοι της Στέγης έμαθαν steel-drum και μας καλούν στην πρώτη τους συναυλία!

Για ένα βράδυ οι Φίλοι της Στέγης πρωταγωνιστούν και ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης για να δώσουν την πρώτη τους συναυλία με τη συμμετοχή Βρετανών μουσικών που έρχονται στην Αθήνα αποκλειστικά για αυτήν την εμφάνιση. Μετά από μήνες διασκεδαστικών μαθημάτων steel-drum, οι Φίλοι έχουν γίνει πια εκείνη η μπάντα που θα μας ξεσηκώσει με το ρυθμό της, βάζοντάς μας στο κλίμα του καλοκαιριού.  
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Προβολή ντοκυμανταίρ
Panomundo: The steelpan movie (10’), Παγκόσμια πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου 2014

Συναυλία
Θα ακουστούν μεταξύ άλλων:
Roaring Lion feat. Hell Yard Steel band (Decca 1940)
Lion Oh 
  
Ed Watso (ICE 1978) 
Sugar Boom Boom

Lord Kitchener with the West African Rhythm Brothers (Melodisc)
Dick Tiger Calypso
 
Συμμετέχουν οι Φίλοι:
Σάββας Αυγουστάτος, Μαρία Θεοχάρη, Κώστας Λιναρδάτος, Επανεινώνδας-Ιωάννης Μπικάκης και ο δάσκαλός τους Λουδοβίκος Μορώ από το Σωματείο «Πανδώρα».

Μαζί τους οι καλλιτέχνες της μπάντας Realsteel:
Leroy Marcel Clarke, Joseph Colin Friend, Matthew Ian Gosling, Toussaint Clarke

Τα μαθήματα των Φίλων οργανώθηκαν & καθοδηγήθηκαν από τα μέλη του Σωματείου «ΠΑΝΔΩΡΑ» & ιδιαίτερα από τους:
Λουδοβίκο Μορώ (Ludovic Moreau): μουσικός
Ανδρέα Γεωργιάδη: ζωγράφος
Μαρία Κουτσομάλλη: Ιστορικός Τέχνης

Οργάνωση εκδήλωσης: Αντιγόνη Νικολαΐδη, Δανιήλ Βεργιάδης, Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου & ο «Κύκλος των Φίλων της Στέγης»

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:

Οι Φίλοι της Στέγης μαθαίνουν steel-drum
Οι Φίλοι της Στέγης είναι εγγεγραμμένα μέλη που αποτελούν το πιστό κοινό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τη δεύτερη σεζόν λειτουργίας της, το 2011. Η συμμετοχή τους στα δρώμενα της Στέγης είναι συχνή και πυκνή. Τον Ιούνιο του 2014, η Στέγη οργάνωσε την πρώτη συνέλευση Φίλων στην Κεντρική της Σκηνή (1η Φιλοσυνέλευση), απ’ όπου προέκυψαν ιδέες δράσεων σχεδιασμένων βάσει των προτιμήσεων των ίδιων των Φίλων. Έτσι γεννήθηκε ο «Κύκλος των Φίλων της Στέγης» με τη συμμετοχή των Φίλων & της Στέγης, με κύριο σκοπό του να υλοποιήσει κάποιες από αυτές τις ιδέες ήδη με το ξεκίνημα της σεζόν 2014-15. Μέσα σ’ αυτές και η εκμάθηση μουσικού οργάνου ώστε οι Φίλοι να κάνουν την πρώτη τους συναυλία πάνω στη σκηνή της Στέγης.

Τι είναι το steel-pan ή steel-drum;
Το steeldrum ή steelpan είναι ένα από τα ελάχιστα ακουστικά όργανα που δημιουργήθηκαν τον 20ο αιώνα. Ξεκίνησε ως ένα συνοδευτικό κρουστό όργανο, από τις φτωχογειτονιές του Τρινιντάντ, και πολύ σύντομα κατέκτησε Αμερική και Ευρώπη. Steel-bands βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού στον κόσμο: Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία ακόμη και στην Ιαπωνία.

Στην πορεία δημιουργήθηκε μία ολόκληρη οικογένεια οργάνων κάτω από το ίδιο όνομα, που μπορεί όχι μόνο να αναπαράγει μουσική συνοδεία αλλά κυρίως, τη βασική μελωδία.

Κατασκευασμένο συχνά από χρησιμοποιημένα βαρέλια, το steel-pan παράγει μελωδίες και ρυθμούς από όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, ακόμα και κλασσική. Οι 2 από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες αφιερωμένες στο steel-drum είναι οι: when steel talks http://whensteeltalks.ning.com/  και  pan-jumbie http://www.pan-jumbie.com/

Τι είναι το σωματείο «ΠΑΝΔΩΡΑ»;
To πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο ΠΑΝΔΩΡΑ http://pan-dora.gr./ δημιουργήθηκε στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη του steel-drum στην Ελλάδα, μέσα από τη διδασκαλία αλλά και διοργάνωση συναυλιών. Επικεφαλής της Πανδώρας, είναι ο γάλλος μουσικός Ludovic Moreau, με πολύχρονη εμπειρία στο steel-drum.

Η Πανδώρα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Pan-dora-Steelband/517428631632349 ×