search

Quilombo Centro Cultural

Σερβίων 10, Αθήνα 104 41, Ελλάδα

Stavros Ntantous & Los Tigainos

Stavros Ntantous & Los Tigainos

29 Δεκ 2013 22:30

Quilombo Centro Cultural

Ο Σταύρος Νταντούς παίζει κλασσική κιθάρα από τα 6 του χρόνια υπό την καθοδήγηση της Λίζας Ζώης κι όταν μπήκε στην εφηβεία συμμετείχε σε διάφορα σχολικά μουσικά σχήματα. Το 1999 μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές μουσικολογίας κι απέκτησε Master από το “School of Oriental and African Studies”. Σιγά, σιγά μεγάλη του αδυναμία γίνεται η παραδοσιακή αφρο-κουβανέζικη μουσική και τ α κουβανέζικα κρουστά Bata. Το 2005 ο Σταύρος επέστρεψε στην Αθήνα. Η δίψα για μουσική τον οδηγεί στο να στήσει σιγά, σιγά ένα μικρό home studio στην σοφίτα του σπιτιού του κι αρχίζει να πειραματίζεται. Προϊόν αυτών των πειραματισμών ήταν το τραγούδι «Στο Σείριο Κατοικώ», που έμελλε να δανείσει τον τίτλο του στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του. Ένας δίσκος γεμάτος έρωτες, ζωή, παιχνίδι, πολιτική, διάχυτος από τη ματιά ενός 20something νέου πάνω στην πραγματικότητα του μέσου Έλληνα.

Από το "Στο Σείριο Κατοικώ" ο Σταύρος Νταντούς έχει προχωρήσει αλματωδώς. Την αμέσως επόμενη χρονιά δημιουργεί την μπάντα, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη Τιγκαϊνη* που σύμφωνα με τις θεωρίες του αποτελεί βασικό συστατικό της ζωτικότητας κι ουσίας της ζωής και το καλοκαίρι πραγματοποίησαν εμφανίσεις σε Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, στο Dramatic Festival στην Άρτα κ.α. Μέσα στο 2010 και στο 2011 θα εμφανιστεί δίπλα σε ιερά τέρατα της Reggae, ανοίγοντας τις συναυλίες τους όπως The Wailers, Abyssinians, Congos, Israel Vibration, αλλά και σε άλλους καλλιτέχνες όπως Julian Marley και Terakotta ενώ το καλοκαίρι του `10 πραγματοποίησε περιοδεία με 27(!) εμφανίσεις.

* Τιγκαϊνη (η): Η βασική συστατική ουσία για τη διαβίωση και συντήρηση ζωής (Δεν θα έπρεπε να χρειαζόμαστε καφεΐνη, νικοτίνη, βιταμίνη, παραφίνη, ινσουλίνη, χλωρίνη, τριπταμίνη, κορίτσια με μίνι, παρά μόνο Τιγκαϊνη – γίναμε όλοι εξωγήινοι και κανένας δεν θα μείνει).

Δισκογραφία:

Στο Σείριο Κατοικώ [2008]

Ο Σταύρος Νταντούς μας συστήθηκε δισκογραφικά με το «Στο Σείριο κατοικώ» με τραγούδια για τους έρωτες, την ζωή, το παιχνίδι, την πολιτική, το πώς βλέπει ένας 20something νέος την πραγματικότητα και καταλήγει εκεί που θα κατέληγε ο μέσος Έλληνας γενικώς. Να θέλει να την κάνει ή για κάπου αλλού..., ή για τον κόσμο του. σε πάρει από την Τζαμάικα, να σε πάει μια βόλτα μέχρι το όνειρο ή τον Σείριο, και να τα μπερδέψει όλα αυτά στο «Ελεύθερο πουλί» του Χρηστάκη, που εδώ ακούγεται πιο ρέγγε από ποτέ. Ο δίσκος γενικά ακούγεται στις παραλίες της Αττικής σαν να τον άκουγες στις παραλίες της Λατινικής Αμερικής. Αναπνέει φρεσκάδα, μιλάει ωραία σημερινά ελληνικά, χορεύεται, τραγουδιέται, έχει όσο χιούμορ χρειάζεται, έχει και δική του φιλοσοφία. Την «Τιγκαϊνη»*!

Βιογραφικό DJ Iosif Vagger

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι ανάμεσα σε πολλούς δίσκους και από μικρός είχε πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Απ'ο τότε, στα πρώτα πάρτυ είχε αναλάβει τη μουσική και το κουβάλημα - βινύλια και μηχανήματα. Παράλληλα η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο Ωδείο, όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά , ενορχήστρωση και πιάνο. Άρχισε να κάνει εκπομπές μόλις 18 χρονών στο Α’ και αργότερα στο Β’ πρόγραμμα της ΕΡΑ που αποτέλεσε για όλους μία μεγάλη σχολή ραδιοφώνου. Την ίδια εποχή ξεκίνησε σαν επαγγελματίας DJ. Ήταν τότε που ξόδευε αρκετά σε χρόνο και χρήμα μεγαλώνοντας τη δισκοθήκη του και τις γνώσεις του. Από τα πρώτα χρόνια που άρχισε να κάνει εκπομπές, τον γοήτευε να ανακαλύπτει δυνατές μελωδίες και κρυφούς θησαυρούς σε όλους τους μουσικούς δρόμους , σε όλους τους πολιτισμούς σε όλες τις γλώσσες και σε όλα τα είδη. Το ενδιαφέρον του για νέα ακούσματα, χωρίς περιορισμούς και παρωπίδες, ταυτίστηκε με την ιδέα του kosmos 93,6 όπου συνέχισε τις εκπομπές του. Στη συχνότητα αυτή κατάφερε να έχει μιά ξεχωριστή θέση στο ραδιοφωνικό τοπίο με τη μονοδική reggae μουσική εκπομπή στη μπάντα των FM κάθε Σαββατοκύριακο απόγευμα, όπου φιλοξένησε όλη την εγχώρια regaae μουσική σκηνή και τους εκπροσώπους της αλλά και μεγάλα ονόματα από όλο το κόσμο. Σ’αυτό το δίωρο ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πολλά καινούργια αλλά και παλιά κομμάτια, live παρουσιάσεις και συνεντεύξεις, αφιερώματα- dub, roots, ska, rocksteady, dancehall και αρκετά ακόμα. Έχει κάνει πρόγραμμα DJ ing σε πολλές reggae συναυλίες -και όχι μόνο - με μεγάλα ονόματα και καλλιτέχνες όπως Horace Andy, Julian Marley, Israel Vibration, Capleton, Gentleman ως DUB ing ή Love Grocer.

 

 


×