search

Radio City Theater

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας και Παρασκευοπούλου, Θεσσαλονίκη 546 40, Ελλάδα

Sema Ceremony & Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί

Sema Ceremony & Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί

27 Σεπ 2014 00:00

Radio City Theater

Sema Ceremony & Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί

«Εϊ Ανθρωπε! Οτιδήποτε κι αν ψάχνεις, ψάξε μέσα στον εαυτό σου, είσαι τα πάντα» Τζαλάλ αρ Ρουμί (1207-1273)

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου δεκαπέντε μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος των Μεβλεβί, δέκα χορευτές και πέντε μουσικοί με παραδοσιακά όργανα, θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν την απόλυτη χορική ιεροτελεστία, το “Σεμά”!  Πρόκειται για μια ύψιστη κατάσταση συνειδητοποίησης του ανθρώπου, όπου η πρώτη του σκέψη είναι πως υπάρχει κάτι άλλο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν, το οποίο και αναζητά.

Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση, η οποία βασίζεται στην αγάπη και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του «εγώ». Με τον κυκλικό χορό Σεμά -που σημαίνει «ακοή, ακρόαση»- οι πιστοί μπαίνουν στη μεταρσιωτική διαδικασία. Η ακοή θεωρείται, εξάλλου, από τους ασκητές ανώτερη αίσθηση, που πραγματοποιείται με συνοδεία μουσικών οργάνων. Το τελετουργικό με τους κυκλικούς βηματισμούς και την περιστροφή κάθε δερβίση γύρω από τον εαυτό του έχει πολλαπλές αναφορές στον θνητό, αλλά και στον αιώνιο κόσμο.

Οι δερβίσηδες, μέσα από μια ιεροτελεστία αιώνων επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή με το δεξί χέρι στραμμένο προς τον ουρανό -για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και το αριστερό προς τη γη -για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία. Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση Σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.).

Στο συγκεκριμένο τάγμα   ο μεγαλος Δασκαλος και  ιδρυτης  του, Hasan Cikar  εφάρμοσε κατά λέξη την διδασκαλία του Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί, ξεπερνώντας τα όρια των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του φύλου ή της  καταγωγής. Το τάγμα συμπεριλαμβάνει και γυναίκες Δερβίσηδες και δέχεται στην “αγκαλιά” του κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις και χωρίς κανέναν περιορισμό παρά μόνο την υπέρτατη επιθυμία για τη ένωσή του με τον Αγαπημένο. Έλα έλα όποιος κι αν είσαι, περιπλανώμενος, ειδωλολάτρης, πυρολάτρης, Έλα ακόμη κι αν έσπασες χιλιάδες φορές τους όρκους σου, Έλα και πάλι έλα, τo δικό μας καραβάνι δεν είναι καραβάνι της απόγνωσης”.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο Ράδιο Σίτυ θα απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα, αυθεντικά και αρχαιότερα τάγματα των Δερβίσηδων υπό την μουσική υπόκρουση  Sufi με τη χρήση  παραδοσιακών οργάνων: νέι, ούτι, κεμεντζές, κουντούμ και kanoun.

Ένα μικρό απόσπασμα από την sold-out παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xVyG4EFTM7k

 

Τιμές  εισιτήριων   (όλες οι θέσεις είναι αριθμημένες)

Πλατεία  Α  24€

Πλατεία  Β  18€

Εξώστης    15€

Φοιτητών & Ανέργων  12€ (με την επίδειξη της ταυτότητας)

VIP   (μπροστά στην σκηνή και  τα θεωρία ) 28€

Σημεία Προπώλησης  viva.gr, Ianos, Public , Παπασωτηρίου, Seven Spot, Radio City

Τηλεφωνικά   11867


×