search

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260, Άγιος Ιωάννης Ρέντης 182 33, Ελλάδα

Πυλάδης & Ιοκάστη

Πυλάδης & Ιοκάστη

07 Ιουλ 2015 21:00

Πειραιώς 260

Πυλάδης & Ιοκάστη

ΚΑΜΕΡΑΤΑ - ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πυλάδης & Ιοκάστη
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Τραγικού του Γιώργου Κουρουπού

Η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό μουσικό θέατρο παρουσιάζοντας δύο δραματικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού.

Οι όπερες δωματίου Πυλάδης και Ιοκάστη παρουσιάζονται την Τρίτη 7 και την Δευτέρα 8 Ιουλίου στον χώρο της Πειραιώς 260 (Η).

Ο Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στο ελληνικό θέατρο. Η αρχαία τραγωδία γίνεται ο καμβάς μίας μουσικής κατάθεσης σαν ζωγραφιά, που αναζητά νέες προσεγγίσεις του Τραγικού και αναγνώσεις των σπουδαίων μύθων.
Με αφετηρία τις περιπέτειες δύο αρχετυπικών ηρωίδων, της Ηλέκτρας και της Ιοκάστης  και οδηγό τη γλώσσα της μουσικής, ο Κουρουπός συναντιέται με το Τραγικό μέσα από τη λυρική απαγγελία της αρχαίας τραγωδίας. Οι αιώνιες, πανανθρώπινες αγωνίες περί οικογένειας, πίστης και τιμής, περί σεβασμού των Θεών και σεβασμού του Νόμου των ανθρώπων, αναδεικνύονται μέσα από την παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και μπλέκονται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα των μύθων που τα γέννησαν.
Μετά την πολύ επιτυχημένη συνάντησή της με το αμερικανικό μιούζικαλ στην παράσταση Kiss Me Kate, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζοντας τις δύο όπερες του Γιώργου Κουρουπού.

Ο Πυλάδης και η Ιοκάστη προτείνονται από την Καμεράτα σε κοινή παράσταση και στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού από σημαντικούς λογοτέχνες –Γ. Χειμωνάς, Ι. Ηλιοπούλου–, εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτελούν ύμνο στην πολύμορφη εκφραστικότητα της γυναικείας φωνής και πρότυπα της μοναδικής ισορροπίας διανόησης, λυρισμού και αμεσότητας που χαρακτηρίζει το συνθετικό ύφος του Γιώργου Κουρουπού.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής Γιώργος Πέτρου, ο μαέστρος που την καθοδηγεί στην εξερεύνηση νέων δρόμων, εκεί όπου η κλασική μουσική συναντά από το αρχαίο δράμα και την παράδοση μέχρι τον Σαίξπηρ και το μιούζικαλ, θα διευθύνει την Καμεράτα και σε αυτό το «ταξίδι» στην όπερα δωματίου. 

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο έμπειρος αμερικανός σκηνοθέτης Jay Scheib ο οποίος έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις τόσο στην όπερα όσο και στο θέατρο, έχοντας μάλιστα επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Σε συνεργασία με το σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την ενδυματολόγο Laine Rettmer δημιουργούν έναν εντυπωσιακό υδάτινο κόσμο. Το υγρό στοιχείο δεν κυριαρχεί απλώς, αλλά περικυκλώνει τους τραγικούς ήρωες που καθρεφτίζονται μέσα του και βλέπουν τα συναισθήματά τους να μεγεθύνονται.
Η Ειρήνη Καράγιαννη, διακεκριμένη mezzo σοπράπο, έκανε το ντεμπούτο της το 1991 με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο επισκέπτεται 24 χρόνια μετά στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της, ως Ηλέκτρα.
Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου κάνει με την εμφάνισή της στην Ιοκάστη ένα φωνητικό και υποκριτικό “tour de force”, σ’ ένα έργο τελέιως διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα Γιώργος Χειμωνάς (Πυλάδης), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Ιοκάστη)
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία Jay Scheib
Σκηνικά Πάρις Μέξης
Κοστούμια Laine Rettmer
Φωτισμοί Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σκηνοθέτη Γιωργίνα Γερμανού

ΠΥΛΑΔΗΣ
Όπερα Δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, σε κείμενο του Γιώργου Χειμωνά, βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Ο «Πυλάδης», έργο του 1992, ήταν παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο την ίδια χρονιά, σε σκηνοθεσία του Διονύση Φωτόπουλου.

Η όπερα αναζητά την αληθινή ταυτότητα του μυστηριώδους και σιωπηλού Πυλάδη, του έμπιστου φίλου που κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τον Ορέστη και την Ηλέκτρα στο φόνο της ίδιας της μητέρας τους  και του εραστή  της.

Ερμηνεύουν Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστος Κεχρής, Μίνα Πολύχρονου, Ελένη Σταμίδου
Φωνητικό σύνολο Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Πιάνο Θανάσης Αποστολόπουλος
Κρουστά Δημήτρης Δεσύλλας
Διδασκαλία φωνητικού συνόλου  Νίκος Λαάρης - Καλλιόπη Γερμανού
 

ΙΟΚΑΣΤΗ
Λυρική τραγωδία του Γιώργου Κουρουπού σε κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Η «Ιοκάστη», έργο του 2002, ήταν παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών παρουσιάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στους Δελφούς και στη Βέροια. Η Ιοκάστη, μητέρα, ερωμένη, βασίλισσα, λίγο πριν αποσυρθεί στο παλάτι για να πεθάνει, μέσα από τρεις παραληρηματικούς μονολόγους, αναλογίζεται τη ζωή της, βιώνοντας την πάλη της με το αναπότρεπτο.

Ερμηνεύουν Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Απόστολου
Φωνητικό σύνολο Βαγγέλης Αγγελάκης, Κώστας Ζαμπούνης, Σταύρος Ζουλιάτης, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Σταύρος Νικολάου, Τίμος Σιρλατζής, Μιχάλης Ψύρρας
Μουσική προετοιμασία - διδασκαλία φωνητικού συνόλου Νίκος Βασιλείου Συμμετέχει η ηθοποιός Κατερίνα Δασκαλάκη

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ (μειωμένο), 10€ (φοιτητικό,65+), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:
•Â Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr
•Â Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00
•Â Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
•Â Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.


×