search

Floral

Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα 106 81, Ελλάδα

Παρουσίαση Βιβλίου > Η Τέχνη Των Σκουπιδιών της Στέβης Λύτρα

Παρουσίαση Βιβλίου > Η Τέχνη Των Σκουπιδιών της Στέβης Λύτρα

02 Δεκ 2015 20:00

Floral

Μπορούν τα σκουπίδια να παράγουν τέχνη; Πώς μπορούν αντικείμενα παρμένα από τη φύση να μετατραπούν μέσα από μια δημιουργική διαδικασία σε χειροτεχνήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας; Στην παρουσίαση του βιβλίου της Στέβης Λύτρα, Η τέχνη των σκουπιδιών, θα συζητήσουμε τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων, τη σχέση τους με τον άνθρωπο και τη σημασία της ανακύκλωσης. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Βάσω Ζουλούμη, εικαστικός και συμμετέχουσα στο Natural Material Project.

Για το βιβλίο:
Tο βιβλίο αποτελεί μια μελέτη πέντε ετών συλλογής αντικειμένων. Όλα τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν από φυσικά υλικά ή μεταποιήθηκαν και απέκτησαν νέα χρήση προτείνοντας έτσι στο κοινό να τα δεχτεί και να χρησιμοποιήσει τα ζωντανά έργα τέχνης, σαν αντικείμενα χρηστικά, σαν χειροτεχνήματα που μιλούν και μαρτυρούν την ιστορία τους. Συνδυάζοντας τις σύγχρονες γνώσεις πάνω στη διακόσμηση και τη μοναδικότητα της φύσης και της παράδοσης, η Στέβη παραδίδει αυτό το πόνημα στο κοινό με την ελπίδα να εναρμονιστεί το πνεύμα με την ύλη.

Κριτική βιβλίου:
«Στο πρώτο βιβλίο της η interior designer Στέβη Λύτρα, με φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, πολλή φαντασία και δημιουργικότητα, καταφέρνει να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό της κόσμο διαμορφώνοντας εσωτερικούς αστικούς χώρους. Η νεαρή καλλιτέχνης μετατρέπει την χρήση αντικειμένων και επαναπροσδιορίζει την σχέση τους με τον άνθρωπο. Δημιουργική διαδικασία με σκοπό την οικονομική διακόσμηση που δεν φείδεται αισθητικής.
Η Στέβη χρησιμοποιεί υλικά από την φύση, την τόσο αποξενωμένη επί χρόνια από τον άνθρωπο. Λειτουργικά αντικείμενα που συνδυάζουν την απλότητα και την καλαισθησία εκτίθενται στον εκθεσιακό της χώρο, περιβάλλον ιδανικό για να αντιληφθεί ο επισκέπτης την χρήση τους. Επίσης, απογυμνώνει την προηγούμενη χρήση αντικειμένων τεχνητών, και τα επαναχρησιμοποιεί σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον.
Οι συνθέσεις εκφράζουν, από την μία, την πολυσημία του εσωτερικού της πνευματικού κόσμου, με την πατίνα των ιταλικών σπουδών της, και από την άλλη πλευρά, την επιρροή της φύσης και της εξοχής μέσα στην οποία ζει και εργάζεται.
Μια εξαιρετική προσπάθεια που είναι παράλληλα κατάθεση ζωής και είμαι σίγουρη πως το κοινό θα την αγκαλιάσει.» Μαρία Ματάλα, Διδάκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας - Εικαστικός

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Γεννημένη στο Αμαρούσιο Αττικής και μεγαλωμένη στην κωμόπολη Ιτέα Φωκίδας το 1986  η Λύτρα Στέβη σπούδασε γλώσσα και κουλτούρα στο Ιταλικό και Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Istittuto italiano di Atene) και έπειτα από υποτροφία εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης στο UNITI CITY COLLEGE (Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Seattle), συνέχισε με διαφορετικό τρόπο τις σπουδές της. Με κύρια ενασχόληση την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμες ύλες, το 2011 ανοίγει το πρώτο επιδοτούμενο από τη Ε.Ε. εργαστήριο μεταποίησης διακοσμητικών αντικειμένων στην Ιτέα Φωκίδας ενώ παράλληλα διατηρεί atelier σχεδιασμού στην Αθηνά όπου ζει και εργάζεται. Τα έργα της φιλοξενούνται τόσο σε ιδιωτικούς χώρους όσο και σε δημοσίους ενώ  απαριθμεί εκθέσεις και δράσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Μερικές από αυτές είναι: Ιτέα, Άμφισσα, Δελφοί, Αθήνα, Χρισσό, Κίρρα και Γαλαξίδι.
Στο παρελθόν έλαβε ενεργά μέρος ως επικεφαλής θεραπείας τέχνης σε ομάδα ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες διδάσκοντας την κατασκευή αντικειμένων από φυσικά υλικά. Η δράση έλαβε χώρο στην Άμφισσα στα πλαίσια προγράμματος στήριξης για ψυχωτικούς.
Η Στέβη συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία MONUMENTA οπού αντικείμενο αυτής είναι η προστασία μνημείων, η ανάδειξη και καταγραφή κτιρίων του 19ου αιώνα καθώς και η προστασία τους ενώ το 2013 συντήρησε με προσωπικά της έξοδα και ευθύνη ένα από τα αυθεντικά πλακιώτικα κτίρια στην «χαμένη» οδό Βρυσακίου. To 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, μια μελέτη για την αισθητική αντίληψη των άχρηστων αντικειμένων στην τέχνη και τη διακόσμηση  με τίτλο «un libro con l’ arte dei rifiuti» , σε ελεύθερη μετάφραση, «Το βιβλίο της τέχνης των σκουπιδιών»Â  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s Publisher & co .
Από τα τέλη του 2014  οργάνωσε τις γνώσεις της και παραδίδει σεμινάρια εναλλακτικής διακόσμησης.

 Είσοδος  ελεύθερη


×