search

Σύγχρονο Θέατρο / Εταιρεία Θεάτρου

Ευμολπιδών 45, Αθήνα 118 54, Ελλάδα

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ > Ριχάρδος ο Γ'

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ > Ριχάρδος ο Γ'

13 Απρ 2016 19:00

Σύγχρονο Θέατρο / Εταιρεία Θεάτρου

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ > Ριχάρδος ο Γ'

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Ριχάρδος ο Γ’

στο Σύγχρονο Θέατρο

Στο ρόλο του Ριχάρδου η Καίτη Κωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Τελευταίες Παραστάσεις
έως Κυριακή 24 Απριλίου

Ποιον φοβούμαι;
Τον εαυτό μου;
Άλλος κανείς δεν είναι εδώ.
Κι αγαπάει ο Ριχάρδος τον Ριχάρδο.

Έως τις 24 Απριλίου θα παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο το θεατρικό έργο «Ριχάρδος ο Γ» σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά με την Καίτη Κωνσταντίνου, ως performer Ριχάρδος, να διεισδύει ως ερπετό στα μονοπάτια της εξουσίας.
Η παράσταση, μια νεο goth απόδοση του δύσκολου αυτού έργου, ισορροπεί ανάμεσα στην ποίηση και το πνεύμα του Σαίξπηρ και τη σημερινή πραγματικότητα.

Έγραψαν για την παράσταση:

“Ο εξαιρετικός σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς προκαλεί τον ήρωα να αποκτήσει αντρική υπόσταση μέσα από το σώμα μιας γυναίκας. Το τέλειο έγκλημά του, το ανέβασμα της παράστασης “Ριχάρδος ο Γ” στο Σύγχρονο Θέατρο το αναθέτει στην ηθοποιό Καίτη Κωνσταντίνου να το φέρει εις πέρας. Με τη σειρά της, υπακούοντας στις σκοτεινές διαθέσεις του σκηνοθέτη, η Κωνσταντίνου μετατρέπεται σε έναν υβριδικό, ροκ υπονομευτή του Βασιλείου της Αγγλίας απογειώνοντας ρόλο, έργο και θεατές.”
Η Εφημερίδα των Συντακτών
 
"Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά από την έναρξη της παράστασης για να καταλάβεις ότι το στοίχημα, που τόλμησαν ο Τάκης και η Καίτη τους πέτυχε. Εκείνη αποδεικνύεται ιδανικός Ριχάρδος. Με σαρδόνιο χιούμορ, ζηλευτή αμεσότητα και την ίδια στιγμή μια αλλόκοτη μελαγχολία που πλημμυρίζει αυτό το δυστυχισμένο, σακατεμένο μέσα του πλάσμα."
Πρώτο Θέμα

“Σε ένα υποβλητικά σκοτεινό σκηνικό η φιγούρα της Καίτης Κωνσταντίνου μέσα ένα μαύρο, γοτθικής αισθητικής κοστούμι αναμετράται με έναν από τους σημαντικότερους ήρωες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον Ριχάρδο τον Γ’.”
Popaganda.gr

“η Καίτη Κωνσταντίνου γίνεται ο ιδανικός Ριχάρδος ώστε να εκφράσει θριαμβευτικά την κενότητα της εποχής μας. […] ο ρόλος μοιάζει κομμένος και ραμμένος για την ίδια […] Η ατμόσφαιρα του έργου γίνεται ένα μακάβριο νεο-γκοθ πάρτι, με τα σκηνικά, τη μουσική, τα κοστούμια και τη γενικότερη αισθητική να μοιάζει περισσότερο με γκοθ κλαμπ μετά τα μεσάνυχτα παρά με Σαίξπηρ. […] Και σε αυτό το πλαίσιο, η γοτθική ντεκαντάνς στην οποία μετατρέπεται η σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου λειτουργεί ως ταιριαστή απόληξη του «Ριχάρδου του Γ’» στο σήμερα.”
Clickatlife.gr

"Η Καίτη Κωνσταντίνου δίνει σάρκα και οστά στον προδομένο από τη φύση, ιντριγκαδόρο και σκληρό Πρίγκιπα της Αγγλίας, τον Ριχάρδο τον Γ',”
Ναυτεμπορική

“Η παράσταση αναδεικνύει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.”
Mr Green.gr

“η Καίτη απλά έκανε τον ρόλο δικό της και με την ερμηνεία της, ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει καθόλου Σαίξπηρ στη ζωή σου και παρά τον λυρικό λόγο του Βάρδου του Έιβον, γίνεσαι μέτοχος της παράστασης ακόμα και παρά τη θέλησή σου.”
Antivirus Magazine

Ένα σπουδαίο θεατρικό έργο.
Ένας ήρωας μοναδικός και σαγηνευτικός.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση,ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και  σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.
 
Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.                    
Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.
 
Σημείωμα Σκηνοθέτη

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.
Η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτικο προσωπο και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ’, συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για  να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας. Απόλυτα συνειδητά διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμάτωσης, για να την εκχυδαϊσει ανελέητα στα μάτια μας. 
Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο  της Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.
Γύρω από τον Ριχάρδο σε ομόκεντρους κύκλους 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο. Την βασίλισσα Ελισάβετ και την Λαίδη Άννα υποδύονται αντίστοιχα η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θωμάς Γκαγκάς, Κων/νος Γαβαλάς, και ο Μιχάλης Μουλακάκης.
Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική  steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.  Τάκης Τζαμαργιάς

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Δραματουργική Προσαρμογή: Σάββας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογράφος: Αλίκη Καζούρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (σε αλφαβητική σειρά):  Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,  Κωνσταντίνος  Γαβαλάς,  Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου,  Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

Στο ρόλο της Μαργαρίτας, η φωνή της Μπέτυς Αρβανίτη.

Παραστάσεις:
Τετάρτη & Κυριακή στις 7μμ
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9μμ

Διάρκεια παράστασης:
2 ώρες και 10 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 18ευρώ
Γενική Είσοδος Τετάρτη & Πέμπτη: 15ευρώ
Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 12ευρώ για όλες τις ημέρες.

Προπώληση Εισιτηρίων:
Ταμεία Σύγχρονου Θεάτρου | www.viva.gr | www.artinfo.gr
211 800 26 84 | 11876
Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Media Markt


×