search

Μονή Λαζαριστών

Κολοκοτρώνη 17, Θεσσαλονίκη 546 41, Ελλάδα

Nass Makan

Nass Makan

15 Νοε 2011 20:30

Μονή Λαζαριστών

Nass Makan

NASS MAKAN
Μουσική της Αιγύπτου από το Δέλτα του Νείλου
(Συμμετέχει το Μουσικό Σύνολο φοιτητών «ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας)


Από το κέντρο του Καϊρου, από την πολιτική και κοινωνική αφύπνιση των ημερών της πλατείας Ταχίρ μας έρχεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αιγυπτιακού πολιτισμού, των επιρροών και των αναζητήσεων του: η παράσταση Nass Makan μέσω της οποίας η μουσική παράδοση διασώζεται γνήσια και δοκιμάζονται νέοι δρόμοι που συναντάνε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Το Nass Makan είναι το πρόσφατο πρότζεκτ του Αιγυπτιακού Κέντρου για τον Πολιτισμό και την Τέχνη στο Κάιρο το οποίο ενώνει στη σκηνή τους σπουδαιότερους μουσικούς της Αιγύπτου και του Σουδάν σε ένα νέο ήχο. Διάσημοι τραγουδιστές που διαφύλαξαν την μουσική παράδοση της μουσικής Zar (τραγούδια που αποδίδονται από γυναίκες που χορεύουν και τραγουδούν σε έκσταση ώστε να απαλλαγούν από τα «κακά κόκκινα πνεύματα» τα λεγόμενα Zar) ενώνονται με Σουδανέζους μουσικούς και μοναδικούς Αιγυπτίους εκτελεστές μουσικών οργάνων.

 Η μουσική των νομάδων που ζουν στο Δέλτα του Νείλου ενώνεται με τα ιδιαίτερα τραγούδια της μουσικής Zar και με το Σουδανέζικο μουσικό στυλ, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ενώνονται με τα σύγχρονα. Στις στοχαστικές γεμάτες ευφορία διασκευές κάθε τραγουδιστής και κάθε μουσικό στυλ παρουσιάζεται σε μια πλατφόρμα που σέβεται την διαφορετική μουσική παράδοση και την αποδίδει με ένα νέο τρόπο

 Ο μουσικός διευθυντής Ahmed el Maghraby περιγράφει την διαδικασία:
«Από την αρχή της ενασχόλησής μου στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής πάντα ρωτούσα τον εαυτό μου το εξής: Τι γίνεται μετά; Τι γίνεται όταν θα έχουμε εντοπίσει τους τελευταίους ζωντανούς πόρους από κάποιες μουσικές παραδόσεις; Τι θα συμβεί αφού θα έχουμε ηχογραφήσει και διαφυλάξει αυτή τη μουσική με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας; Τι θα συμβεί όταν θα έχουμε παρουσιάσει την ίδια μουσική πολλές φορές; Η απάντηση που βρήκα βασίζεται στα λόγια του Sheikh Amin Elkhouly: «Το πρώτο βήμα στην ανανέωση είναι να περιέχει και να μιμείται πλήρως το παλιό»
Με το πρότζεκτ "Nass Makan" προσπάθησα να βρω αυτό τον δρόμο στην ανανέωση, αναλύοντας την μουσική μας, κτίζοντας τεχνικές, σχήματα και ήχους της παραδοσιακής μουσικής με ένα τρόπο που παράγει μια νέα δημιουργική εμπειρία».

 Το πρότζεκτ έκανε πρεμιέρα με τεράστια επιτυχία τον Οκτώβριο του 2007 στο Κάιρο και έχει παρουσιασθεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης.
 Στο πλαίσιο της συναυλίας θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο ένα ανοιχτό μουσικό εργαστήρι με διάλογο και κοινούς αυτοσχεδιασμούς σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 Την συναυλία θα ανοίξει προς τιμήν του Αιγυπτιακού σχήματος το Μουσικό Σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας «ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ» με ένα ημίωρο πρόγραμμα σε μουσικά δρομολόγια από το Κάιρο ως την Ανδαλουσία και από την Κωνσταντινούπολη ως τις ανατολικές παρυφές του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Μαζί τους ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), ο Θύμιος Ατζακάς (ούτι) και ο Πάνος Λαμπρόπουλος (νέυ). Καλλιτεχνικήεπιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Σωκράτης Σινόπουλος, Θύμιος Ατζακάς, Λευτέρης Τσικουρίδης

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Κέντρο για τον Πολιτισμό και την Τέχνη στο Κάιρο και την Πολιτιστική Εταιρεία «Ελληνικός Πολιτισμός στον 21ο Αιώνα» και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Θεσσαλονίκη. Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
 

Θέατρο Μονής Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Ανοιχτό μουσικό εργαστήρι: 18.00-20.00. (Παρακολούθηση-συμμετοχή ελεύθερη)
Πληροφορίες: 2310 589200

Είσοδος Ελεύθερη


×