search

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα 117 45, Ελλάδα

Mercan Dede

Mercan Dede

27 Απρ 2012 20:30

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Mercan Dede

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης που κινείται δυναμικά στην παγκόσμια world σκηνή, παντρεύοντας την παράδοση με τη χορευτική techno/electronica O εμβληματικός μουσικός Μερτσάν Ντεντέ μας παρασύρει στο ιδιότυπο μουσικό του σύμπαν, σε μια μοναδική συναυλία, στις 27 Απριλίου 2012 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στον Mercan Dede συγκεντρώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, κάνοντάς τον μια από τις πιο δημιουργικές προσωπικότητες που γεφυρώνουν τις μουσικές τάσεις. Κινείται στην παγκόσμια world σκηνή, στην παραδοσιακή τουρκική, αλλά και στην πολυμορφική χορευτική techno/electronica. Είναι συνθέτης, παραγωγός και ντισκ-τζόκεϋ, αλλά και δεξιοτέχνης οργάνων όπως το νέυ και το μπεντίρ. Δηλώνει κάτοικος Καναδά, γεννημένος στην ιστορική Προύσα, ενώ ταξιδεύει κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Ηγείται τριών σχημάτων, του Mercan Dede Trio, της Secret Tribe και του Mercan Dede Ensemble. Συνδιαλέγεται με ομοτέχνους του από ολότελα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, όπως η ποπ και η κλασική, η τζαζ και η αναγεννησιακή, η φολκ και η ραπ! Αυτοπροσδιορίζεται ως αταξινόμητη περσόνα, μυστικιστής Σούφι, κοσμοπολίτης μουσικός. Τέλος, γεννήθηκε με το όνομα Arkin Ilicali, αργότερα ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία ως DJ Arkin Allen, ενώ σήμερα είναι ευρύτερα γνωστός ως Mercan Dede, με εννέα προσωπικούς δίσκους και πολλές διακρίσεις (BBC 3 Awards, Womex 2008, World Music Charts).

Η ιστορία του: Ερωτεύτηκε τον ήχο του νέυ ακούγοντας ραδιόφωνο όταν ήταν έξι ετών. Σπούδασε και ασχολήθηκε με ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως φωτογραφία, ποίηση, δημοσιογραφία, μουσική. Ποικίλα και τα επαγγέλματα: Βιβλιοθηκάριος, μπάρμαν, καθηγητής καλλιτεχνικών. Την περίοδο 1995-98 άλλαξε το όνομά του και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sufi Dreams, για να ακολουθήσει η παρουσία του σε ένα γερμανικό ντοκυμανταίρ. Αυτό άνοιξε τις πύλες μιας ευρύτερης αναγνώρισης στην πατρίδα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του εμφάνιση το κοινό περίμενε κάποιον ηλικιωμένο, καθώς Dede σημαίνει «παππούς» στα τουρκικά. Κορωνίδα στη διαδρομή του αποτελεί η συνεργασία με την εμβληματική χορογράφο Pina Bausch και τη βοκαλίστα Susheela Raman. Τον έχουν κατηγορήσει ότι «εισάγει καινά δαιμόνια» στις μουσικές και φιλοσοφικές παραδόσεις. Απαντάει: «Η ουσία του σουφισμού είναι αντιστικτική. Το καθετί συνυπάρχει με το αντίθετό του. Προτιμώ αυτόν που ακολουθεί την καρδιά του, όπου κι αν εκείνη τον πάει».

Mercan Dede: ηλεκτρονικά, νέυ, μπεντίρ
Μουσικοί
Oray Yay: perküsyon (κρουστά)
Cafer Nazlibas: kemane (τουρκικό βιολί), cümbüs
Tanju Yıldız: bağlama (τουρκική κιθάρα)
Burak Malçok: νέυ
Ergun Senlendirici: κλαρίνο
Χορευτής
Ceyhun Varışlı: περιστρεφόμενος δερβίσης

Εισιτήρια: 18 - 25 - 32 € | Φοιτ. 10 - 15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
 
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.


×