search

Μονή Λαζαριστών

Κολοκοτρώνη 17, Θεσσαλονίκη 546 41, Ελλάδα

Kronos Quartet

Kronos Quartet

12 Σεπ 2014 21:00

Μονή Λαζαριστών

Kronos Quartet

Η Θεσσαλονίκη φέτος υποδέχεται ένα σπουδαίο και σπάνιο  καλλιτεχνικό γεγονός. Οι εξαιρετικοί KRONOS QUARTET,  ένα παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο, μοναδικό στο είδος του, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου κάνουν στάση στη Μονή Λαζαριστών,  κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το φετινό φεστιβάλ και επαναφέροντας στο προσκήνιο καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου!

Οι Kronos Quartet ήδη έχουν κλείσει 40 χρόνια πλούσιας καριέρας, η οποία συμπεριλαμβάνει χιλιάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, πάνω από 50 ηχογραφήσεις, σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής και συνεργασίες  με τους πιο εκλεκτούς  συνθέτες και ερμηνευτές του κόσμου όπως o Philip Glass και οι Sigur Ros. Έχουν αναλάβει  και διαμορφώσει πάνω από 800 έργα  για κουαρτέτο εγχόρδων, έχουν κερδίσει βραβείο  Grammy και είναι μοναδικοί που έχουν κερδίσει το Polar Music Prize και το Avery Fisher Prize.

Η μοναδικότητά τους καθιερώθηκε με πολλούς τρόπους: σύγχρονοι συνθέτες έγραψαν νέα έργα αποκλειστικά για αυτούς, συνεργάστηκαν με μουσικούς από άλλες πολιτιστικές παραδόσεις αλλά και μεταμόρφωσαν την pop μουσική, ορχηστρώνοντάς την για κουαρτέτο εγχόρδων.

• Σπουδαία είναι η συμβολή τους  όχι μόνο στην ανανέωση του ρεπερτορίου από τις συνεργασίες με σύγχρονους συνθέτες αλλά και η ανάδειξη νέων ταλέντων.

• Το όνομα τους προέρχεται από το ελληνικό “Χρόνος”.

• Ένα από τα διαμάντια του ρεπερτορίου τους είναι το “Σμυρναίκο Μινόρε” , τραγούδι που λάτρεψαν από τη φωνή της Μαρικάς Παπαγκίκα και που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους.

• Οι Kronos Quarter, σχηματίστηκαν το 1973 στο Σιατλ από τον  Ντέιβιντ Χάρινγκτον και από το 1978 η έδρα τους είναι στο Σαν Φρανσίσκο.

• Έχουν συστήσει τον  μη κερδοσκοπικό οργανισμό Kronos Performing Arts Association (KPAA), που διαχειρίζεται όλες τις πτυχές του έργου των Kronos Quartet, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης νέων έργων, συναυλίες και παραστάσεις  καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης. 

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στη Μονή Λαζαριστών, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, ένα μουσικό γεγονός υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που αφορά όχι μόνο τους μουσικόφιλους αλλά και όλους όσους αγαπούν την τέχνη ευρύτερα. Όπως είπε ο Ντέιβιντ Χάμινγκτον σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, πρόκειται για “ μια μουσική εμπειρία, την οποία το κοινό μας θα θυμάται για πολύ καιρό. Κι όταν την αναπολεί θα στοχάζεται το μέλλον. Διότι κάποιους ήχους θέλεις να τους έχεις στη ζωή σου με έναν πολύ οικείο τρόπο.”

Πρόγραμμα*

Bryce Dessner/ Aheym (Homeward)

Geeshie Wiley (arr. Jacob Garchik)/ Last Kind Words

Traditional (arr. Jacob Garchik)/ Smyrneiko Minore

Ramallah Underground (arr. Jacob Garchik)/ Tashweesh

Terry Riley/ Sunrise of the Planetary Dream Collector

Sigur Ros (arr. Stephen Prutsman)/ Flugufrelsarinn (The Fly Freer)

Amon Tobin (arr. Stephen Prutsman and Michael Winger)/ Bloodstone

Laurie Anderson (arr. Jacob Garchik)/ Flow

Aleksandra Vrebalov/ …hold me, neighbor, in this storm…

*PROGRAM SUBJECT TO CHANGE

Οι Kronos Quartet είναι David Harrington (βιολί) – ιδρυτής και ηγετικό μέλος, John Sherba (βιολί), Hank Dutt (βιόλα), Sunny Yang (τσέλο)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 8μ.μ.

Γενική είσοδος 15€

10€ (ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ)

12€ (μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστές ωδείων)

25€ VIP (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ)

Τηλ. Πληροφοριών : 2310 589.200

http://www.kronosquartet.org/

https://www.youtube.com/watch?v=yJdb-bNZokA

https://www.youtube.com/watchv=UK2cvkoUk1U

http://www.nytimes.com/2014/03/23/arts/music/kronos-quartets-40-year-adventure.html?_r=0


×