search

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα 117 45, Ελλάδα

Καμεράτα

Καμεράτα

05 Απρ 2011 20:30

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Η Καμεράτα με όργανα εποχής αναβιώνει την μουσική παράδοση του Μότσαρτ.

Ο Γιώργος Πέτρου σε ρόλο μαέστρου και σολίστ σε μια μοναδική συναυλία.

Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου αναβιώνει την ιστορική συναυλία του Μότσαρτ στο Μπουργκτεάτερ της Βιέννης, στις 5 Απριλίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Στις 23 Μαρτίου 1783, ο Μότσαρτ έδωσε στο Μπουργκτεάτερ της Βιέννης μια σημαντική συναυλία, την οποία οργάνωσε ο ίδιος ως παραγωγός και εισέπραξε τα έσοδα από τα εισιτήρια. Τη συναυλία αυτή, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρακολούθησε ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β΄. Το πρόγραμμα εκείνης της βραδιάς, το οποίο γνωρίζουμε από προσωπική επιστολή του Βόλφγκανγκ προς τον πατέρα του Λεοπόλδο, ήταν πολύ παράξενο για τα σημερινά δεδομένα. Περιλάμβανε πολλά ετερόκλητα έργα, κοντσέρτα, άριες, έργα για σόλο πιάνο και τη γνωστή συμφωνία Χάφφνερ, σε δύο σκέλη: τα δύο πρώτα μέρη στην αρχή του προγράμματος και τα δύο τελευταία στο τέλος.

Η Καμεράτα μάς φέρνει το άρωμα της θρυλικής εκείνης συναυλίας με μια υπέροχη βραδιά γεμάτη από τη μαγεία της μουσικής του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ – μια κατ’ αναλογία δομή εκείνου του ρεπερτορίου, αλλά όχι το ίδιο πρόγραμμα.
Η αριστουργηματική συμφωνία αρ. 29 αγκαλιάζει: το αγαπημένο 4ο κοντσέρτο για βιολί, με σολίστ τον εξάρχοντα της ορχήστρας Sergiu Nastasa, την περίφημη Νυχτερινή Σονάτα για δύο ορχήστρες και τύμπανα, τη δραματική άρια "Ah! Lo previdi" με τη φωνή της σπουδαίας Ελληνίδας σοπράνο Έλενας Κελεσίδη, καθώς και το γοητευτικό κοντσέρτο για πιάνο αρ. 11.

Ο Γιώργος Πέτρου αναλαμβάνει σε αυτή τη συναυλία διπλό ρόλο, μαέστρου και σολίστ, και παίζει σε ένα φορτεπιάνο Walter (1790), αντίγραφο αυτού που είχε ο ίδιος ο Μότσαρτ και πάνω στο οποίο έγραψε τα μεγάλα του αριστουργήματα.
Η Καμεράτα, με τους μαγευτικούς ήχους των οργάνων εποχής, συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και υπόσχεται μια αξέχαστη μουσική εμπειρία καθώς και μερικές... εκπλήξεις!

H συναυλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της Καμεράτα με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μέγας Χορηγός της ορχήστρας για το 2011 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.
Ο κύκλος αυτός των μουσικών εκδηλώσεων βασίζεται στη δουλειά της Καμεράτα με όργανα εποχής. Το πρόγραμμα «Η Καμεράτα στη Στέγη» εστιάζει σε έργα της μπαρόκ και πρώιμης κλασικής περιόδου, αναδεικνύοντας τους Έλληνες σολίστ αλλά και επιλέγοντας συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς και λυρικούς τραγουδιστές από το εξωτερικό. Η Καμεράτα, με το έργο της με όργανα εποχής εισήλθε πρόσφατα στην διεθνή δισκογραφία (πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση των έργων Alessandro Severo του Χαίντελ και Don Crepuscolo, τη μονόπρακτη κωμική όπερα του Νικόλαου Μάντζαρου, που κυκλοφορεί από την MDG).


Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

- Συμφωνία αρ. 29, σε λα μείζονα, ΚV 201
I. Allegro moderato
II. Andante

- Serenata notturna σε ρε μείζονα, για δύο ορχήστρες εγχόρδων και τύμπανα, KV 239
I. Marcia  (maestoso)
II. Menuetto-Trio
III. Rondeau (Allegretto)

- Κοντσέρτο για φορτεπιάνο και ορχήστρα αρ. 11, σε φα μείζονα, KV 413
I. Allegro
II. Larghetto
III. Tempo di Menuetto
Φορτεπιάνο: Γιώργος Πέτρου (αντίγραφο Walter)

- Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 4, σε ρε μείζονα, KV 218
I. Allegro
II. Andante

cantabile
III. Rondeau-Andante grazioso 
Βιολί: Sergiu Nastasa

- “Αh! Lo previdi” Ρετσιτατίβο, άρια και καβατίνα για σοπράνο και ορχήστρα, KV 272
Κείμενο: Vittorio Amadeo Cigna-Santi, από το λιμπρέτο για την όπερα Ανδρομέδα
Σοπράνο: Έλενα Κελεσίδη

- Συμφωνία αρ. 29, σε λα μείζονα, ΚV 201
III. Menuetto
IV. Allegro con spirito

Εισιτήρια: 15 - 20 - 30 - 40 € | Φοιτ. 10 - 15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ - Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   


×