search

Tesla Bar (Bios)

Πειραιώς 84, Αθήνα 104 35, Ελλάδα

JR, Ellis > Free Urban Screenings

JR, Ellis > Free Urban Screenings

22 Νοε 2015 20:30

Tesla Bar (Bios)

JR, Ellis > Free Urban Screenings

Μιλώντας για το παρελθόν, είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το παρόν και να προσεγγίσεις το μέλλον.  JR

Ώρες προβολής σε συνεχόμενη ροή: 20.30-22.30

Είσοδος ελεύθερη

Η νέα ταινία μικρού μήκους του Γάλλου καλλιτέχνη JR με πρωταγωνιστή-αφηγητή τον Robert De Niro σε σενάριο Eric Roth, πρωτότυπη μουσική Woodkid και εκτέλεση Nils Frahm παρουσιάζεται στις 22 Νοεμβρίου δωρεάν για δεύτερη και τελευταία φορά σε δημόσιους χώρους σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη. Στο BIOS.Tesla θα προβάλλεται από τις 20.30 μέχρι τις 22.30 στο main.

Ellis
Η ταινία, διάρκειας 14 λεπτών, είναι τοποθετημένη στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο μεταναστών της νήσου Ellis στη Νέα Υόρκη, χώρος που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1902 ως πύλη εισόδου και πέρασμα για περίπου 1,2 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Κατά την άφιξη τους, σε κάποιους από αυτούς απαγορευόταν η είσοδος. Ο Robert De Niro υποδύεται έναν από αυτούς, διασχίζοντας το εγκαταλειμμένο συγκρότημα του νοσοκομείου συνοδευόμενος από τα φαντάσματα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί. Τα φαντάσματα απεικονίζονται από ασπρόμαυρες μορφές στους τοίχους, χαρακτηριστικές του έργου του JR και εμπνευσμένες από πραγματικές φωτογραφίες.

JR
Γαλλικής καταγωγής, 32 ετών. Ένας από τους πλέον καταξιωμένους καλλιτέχνες του οποίου το πραγματικό όνομα δεν έχει διαρρεύσει. Εκθέτει στους δρόμους, τους τοίχους, τις μάντρες και τις ταράτσες όλου του κόσμου. Πρώτο χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς του είναι το Portrait of a Generation, το 2005, όταν το Παρίσι φλεγόταν, τα υποβαθμισμένα προάστια εξεγέρθηκαν και η τηλεόραση άρχισε ξαφνικά να ασχολείται με τη ζωή των κατοίκων σε αυτά. Ο κλισέ τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα μίντια τους κατοίκους των προαστίων τον ενέπνευσε και τον ώθησε στο να φωτογραφίσει αυτούς τους περιθωριακούς ανθρώπους ζητώντας τους να κάνουν αστείες γκριμάτσες. Στη συνέχεια κόλλησε τα πορτρέτα τους σε συνοικίες του Παρισιού, φέρνοντας έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο των banlieues στο κέντρο της πόλης. Αυτό χαρακτηρίστηκε, αρχικά, ως ένα παράνομο project, αλλά στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε, όταν το δημαρχείο της πόλης αποφάσισε να ντυθεί με αυτές τις φωτογραφίες.

http://www.jr-art.net/jr
                                           
O JR για το Ellis:
Όταν ξεκίνησα να δουλεύω το Ellis δεν είχε φουντώσει ακόμη η προσφυγική κρίση στον βαθμό που τη βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι. Περπατώντας στους άδειους διαδρόμους και τα δωμάτια του εγκαταλειμμένου, πλέον, νοσοκομείου μπορούσα να αισθανθώ τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν από εκεί στον δρόμο τους προς το αμερικανικό όνειρο και τους εκατοντάδες, επίσης, που δεν τα κατάφεραν και γύρισαν πίσω. Έψαξα να βρω αυτό που συνήθως λείπει όταν συζητάμε το θέμα ή παρουσιάζεται από τα μέσα μαζική ενημέρωσης. Έψαξα να βρω τις ιστορίες πίσω από κάθε μοναδικό άνθρωπο που εγκατέλειψε την πατρίδα του. Θέλησα να ανακαλύψω τί σπρώχνει τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τα πάντα, χωρίς να ξέρουν ποτέ αν θα επιστρέψουν. Υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια και θα υπάρχουν και στα επόμενα 100. Αυτό το θέμα είναι ανθρώπινο και μας αφορά όλους.
πηγή: newyorker /  flix.gr

Οι εταιρείες http://www.ellis-themovie.com και http://www.picturemotion.com
παραχώρησαν, μετά από ανοιχτό κάλεσμα, την ταινία δωρεάν για παγκόσμια προβολή το διάστημα 9 έως 22 Νοεμβρίου 2015.

Η οργάνωση και παραγωγή της δράσης αυτής στην Ελλάδα γίνεται αφιλοκερδώς και χωρίς εμπορικό σκοπό από την Γιώτα Σκουβαρά σε συνεργασία με την  www.delargeprojects.com

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε σε τοίχους και προσόψεις της Αθήνας και του Πειραιά στις 11 Νοεμβρίου.

Trailer από την πρώτη προβολή: https://vimeo.com/145909656                                                                         
https://vimeo.com/140332198

Η σιωπή γίνεται έκφραση και η μνήμη επίκαιρο μάθημα ευαισθησίας...
http://www.kathimerini.gr/838261/article/politismos/kinhmatografos/elis-to-nhsaki-twn-3erizwmenwn

Μια μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, με θέμα το εγκαταλειμμένο νοσοκομείο μεταναστών της νήσου Έλις στη Νέα Υόρκη, έρχεται να ζωντανέψει… τοίχους και εξωτερικές επιφάνειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας ανοιχτά, εκεί έξω, το συναίσθημα του ξεριζωμού.
http://freecinema.gr/ellis-outdoor-screenings-in-greece/#sthash.oaoELEBb.dpuf

Πρόγραμμα προβολών

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
17:00 - 20:00 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Κέντρο Επισκεπτών (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
18:00 – 20:00 Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3, Ομόνοια (ταράτσα) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
18:30 – 21:30 Θεσσαλονίκη – Προβλήτα Α –  Μουσεία: Κινηματογράφου – Φωτογραφίας – Σύγχρονης Τέχνης (τοίχος) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
19:00 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (πρόσοψη)
20:30 – 22:30 – Bios - Πειραιώς 84, Αθήνα (υπόγειο) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
21:00 Πειραιώς 20 (parking)
23:00 Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου  - Πλατεία Καρύτση (τοίχος)
00:00 – Πραξιτέλους 37, Key Bar (τοίχος)

Το πρόγραμμα σε infographic:
https://magic.piktochart.com/output/9165886-ellis-screenings-in-greece


*H ταινία διαρκεί 14 λεπτά και είναι υποτιτλισμένη στα ελληνικά.


×