search

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα 117 45, Ελλάδα

Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας

Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας

11 Μαϊ 2011 20:30

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Μαγικές βραδιές ρεπερτορίου σε χορογραφίες του διάσημου Nacho Duato.

Τρία μοναδικά έργα, ένας κορυφαίος θίασος σε μια παράσταση που θα σας παρασύρει στο ρυθμό της.

Το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας έρχεται να κατακτήσει το ελληνικό κοινό, με μια συναρπαστική παράσταση ρεπερτορίου σε χορογραφίες του μοναδικού Νάτσο Ντουάτο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 11-15 Μαΐου 2011.
Ο καταξιωμένος Ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας από το 1990 έως το 2010, παρουσιάζει τρία έργα ρεπερτορίου, στα οποία φαίνεται η σταθερή πρόθεσή του τα τελευταία είκοσι χρόνια να δώσει στην ομάδα ένα σύγχρονο χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να προδίδεται το κλασικό λεξιλόγιο και ύφος που τη χαρακτηρίζει από την ίδρυσή της το 1979.
Με το έργο Gnawa μεταφερόμαστε στο κομμάτι εκείνο της Μεσογείου όπου η Ισπανία συναντά το Μαρόκο. Ο τίτλος παραπέμπει σε λαούς της βορειοδυτικής Αφρικής, ενώ ολόκληρο το έργο είναι χτισμένο πάνω σε ρυθμικούς βηματισμούς, έντονες κινήσεις της λεκάνης και ελευθερία στον κορμό. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τελετουργική, ή και μεταφυσική, η εναλλαγή σόλο, ντουέτων και ομαδικών κομματιών μεταδίδει τελικά την αίσθηση της συλλογικότητας μιας αρχέγονης φυλής.

Το O Domina Nostra, βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Χένρυκ Γκουρέτσκι, ξεδιπλώνεται γύρω από την πρωταγωνιστική φιγούρα της Παρθένου Μαρίας, την οποία περιβάλλει χορός δέκα ανδρών. Εμπνευσμένος από τη σκούρα εικόνα της Παναγίας στο ναό του λόφου Γιάσνα Γκούρα, ο Ντουάτο παρουσιάζει εδώ τη γυναικεία φιγούρα ως τον κρίκο μεταξύ θεϊκού και γήινου, ή αθανασίας και θνητότητας, ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και, συγχρόνως, πίστης, ευλάβειας και αιωνιότητας.

Τέλος, το έργο White Darkness, σε μουσική Καρλ Τζένκινς, το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται από το 2006 και στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, αποτελεί έναν ανοιχτό συλλογισμό του Ντουάτο γύρω από το σύγχρονο και επίμαχο θέμα των ναρκωτικών. Εάν η έντονη σπασμωδική ποιότητα των κινούμενων σωμάτων μεταδίδει μια αίσθηση αδιέξοδου και εγκλωβισμού, ο λυρισμός που συχνά τη διαδέχεται παραπέμπει σε μια κατάσταση αδυναμίας, εξάρτησης ή και παραίτησης.

Διακρίνει κανείς αδιαμφισβήτητα και στα τρία έργα τη μοναδική ευαισθησία του Ντουάτο απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως επίσης την πίστη και το θαυμασμό του για τις ανεξάντλητες δυνατότητες έκφρασης του ασκημένου σώματος του χορευτή.

Χορηγός της παράστασης είναι η UBS. Η παράσταση εντάσσεται στον «κύκλο UBS», ο οποίος περιλαμβάνει συνολικά τρεις παραγωγές της Στέγης. Οι επόμενες δύο παραγωγές του κύκλου περιλαμβάνονται στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012 και θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας ιδρύθηκε το 1979, με πρώτο διευθυντή τον Βίκτορ Ουλάτε. Έπειτα τα ηνία ανέλαβε ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Ρέυ Μπάρρα, ενώ το 1987 τη θέση του καλλιτεχνικού σιευθυντή κατέλαβε η Μάγια Πλισέτσκαγια. Η θητεία του καταξιωμένου χορευτή και χορογράφου Νάτσο Ντουάτο στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θιάσου ήταν συνώνυμη της καινοτομίας, καθώς στο ρεπερτόριο εντάχθηκαν σύγχρονες χορογραφίες. Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Μπαλέτου σήμερα βρίσκεται ο Ερβέ Παλίτο.


Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30

Συντελεστές:
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Herve Palito

Gnawa
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: H. Hakmoun / A. Rudolph; J.A. Arteche / J. Paxarino; R. Abou-Khalil, Velez, Kusur and Sarkissian

O Domina Nostra
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: Henryk Gorecki

White Darkness
Χορογραφία: Nacho Duato
Μουσική: Karl Jenkins

Τιμές εισιτηρίων: 15-20-25-40-60 € | Φοιτ. 10-15-25 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
τα καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
και τα μηχανήματα EASY/PAY  σε επιλεγμένα καταστήματα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

 


×