search

DeathDisco

Ωγύγου 16, Αθήνα 105 54, Ελλάδα

El Ten Eleven w/ Echo Canyon

El Ten Eleven w/ Echo Canyon

29 Οκτ 2013 21:00

DeathDisco

El Ten Eleven w/ Echo Canyon

Τελικά, είναι απορίας άξιον αν κανείς έχει καταλάβει τι στο καλό εννοεί κανείς με τον όρο “post-rock”. Από τότε που εμφανίστηκε στο μουσικό λεξιλόγιο, έχει χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει ότι δεν χωράει άνετα σε άλλες ιδεατές μουσικές φόρμες: μην είναι ο αέναος και επαναλαμβανόμενος θόρυβος των Godspeed You! Black Emperor; Η ορχηστρική μουσική των Tortoise; Τα κρεσέντο των Mogwai; Οι επαναστατικές άριες των Stereolab; Και αν είναι όλα αυτά, είναι να αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς έπαιζαν συγκροτήματα όπως οι Velvet Underground, οι Public Image Ltd ή οι Talk Talk πριν ευδοκιμήσει ο όρος. Pre-post-rock? Ουφ!

Τέλος πάντων, το συγκρότημα που έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα υποτίθεται πως ανήκει στην κατηγορία post rock: πρόκειται για τους Καλιφορνέζους (καλά, εκεί μένουν, ο ένας είναι από το Pittsburgh) El Ten Eleven, το σχήμα που αποτελείται από τους κυρίους Kristian Dunn (μπάσο, εφέ, και άλλα εφέ, πετάλια, περισσότερα πετάλια) και Tim Fogarty (τύμπανα, οργανικά αλλά και ηλεκτρονικά).

Οι El Ten Eleven, λοιπόν, πήραν το όνομα τους από ένα μοντέλο αεροπλάνου της δεκαετίας του 1970, συγκεκριμένα το L-1011 TriStar της Lockheed. Σχηματίστηκαν προ δεκαετίας και κάτι το 2002, έχοντας φάει με το κουτάλι την ανεξάρτητη αμερικάνικη μουσική σκηνή προηγουμένως, καθώς ανήκαν σε διάφορα άλλα σχήματα. Το 2004 κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, El Ten Eleven (Bar/None Records), το οποίο και τυγχάνει πολύ καλής υποδοχής, παρουσιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εκλεκτικές αναφορές της μουσικής του. ‘Έκτοτε, κυκλοφορούν άλλα τέσσερα LP: το Every Direction Here Is North (2007, Fake), το These Promises Are Being Videotaped (2008, Fake), το It’s Still Like A Secret (2010, Fake) και το περσινό Transitiions (2012, Fake). Επίσης, το συγκρότημα χαίρει περισσότερης προσοχής χάρη στην συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και φωτογράφο Gus Hustwit, ντύνοντας μουσικά την τριλογία ντοκιμαντέρ του τελευταίου (Helvetica - 2007, Objectified – 2009 και Urbanized – 2011, συλλογικά γνωστά ως The Design Trilogy), σε μια ιδανική συνεύρεση ορχηστρικής μουσικής και παρουσίασης της ιστορίας του μοντέρνου design.

Είναι λοιπόν αυτό που παίζουν οι El Ten Eleven post-rock; Είναι και δεν είναι. Σίγουρα παρουσιάζουν στοιχεία που έχουμε ταυτίσει με τον όρο: η απουσία στίχων , τα μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια, η έμφαση στα ρυθμικά περάσματα της μουσικής. Αλλά επίσης, ξεφεύγουν από τα στενά όρια της φόρμας. Η μίξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής που χρησιμοποιούν καταλήγει σε βαθιά συναισθηματικά και ατμοσφαιρικά μονοπάτια, η διάθεση για χορό είναι πάντα εμφανής σε κομμάτια που θα τα χαρακτήριζε κανείς dance rock, η αίσθηση του χιούμορ δεν λείπει στους τίτλους των συνθέσεων (Ι Like Van Halen Because My Sister Says They Are Cool για παράδειγμα), ενώ τα πιο εσωστρεφή τους κομμάτια πλησιάζουν την μελαγχολία της folk και της Americana. Tortoise αν είχαν δυο μέλη; Godspeed χωρίς το άγχος; Sigur Ros αν είχαν μεγαλώσει με ήλιο; Εσείς θα αποφασίσετε. Το σίγουρο είναι ότι οι El Ten Eleven καταφέρνουν να παίζουν κάτι μοναδικά δικό τους, και για αυτό τον λόγο ανυπομονούμε να λικνιστούμε στους ρυθμούς τους.

Την συναυλία θα ανοίξει ο Echo Canyon, κατά κόσμον, Δημήτρης Πατσάρος, τον οποίον γνωρίζουμε ως ιδρυτικό μέλος των Misuse και μέλος των Masturbation Goes Cloud. Χρησιμοποιώντας πλήθος εφέ, samplers και synths, ο Εcho Canyon καταφέρνει να πλάσει ένα άκρως ενδιαφέρον ηλεκτρονικό μουσικό ιδίωμα που χαρακτηρίζεται – παραδόξως – από κιθαριστική λογική και το οποίο εναλλάσσεται ανάμεσα στα σκοτεινά ηχοτόπια και την noise αισθητική. Κοινώς, ένας ακόμα καλλιτέχνης που το έργο του αποδεικνύεται μεγαλύτερο από τις επιρροές του. Κάπως σαν τους El Ten Eleven δηλαδή…

https://www.facebook.com/groups/DeathDiscoSociety

 

EL TEN ELEVEN Links

http://www.elteneleven.com

www.facebook.com/elteneleven

www.twitter.com/elteneleven

www.soundcloud.com/elteneleven

 

ECHO CANYON Links

https://www.facebook.com/echocanyon00

http://soundcloud.com/echocanyon

 

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/543759289031281/


×