search

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Καρύτση 8, Αθήνα 105 61, Ελλάδα

Barbara Hendricks, Christian Lindberg

Barbara Hendricks, Christian Lindberg

31 Μαρ 2011 20:30

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Δύο μεγάλους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, την σοπράνο Barbara Hendricks και τον Μαέστρο, συνθέτη και σολίστ τρομπονιού, Christian Lindberg, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011, στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στις 20:30.

Τους δυο μουσικούς συνδέει μια βαθειά φιλία, το πάθος τους για τη μουσική και η αγάπη τους για την Ελλάδα, γι αυτό και δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση του Μουσικού Τμήματος του Φ.Σ.Π. να συμπράξουν σε μία μοναδική συναυλία.

Η συναυλία ξεκινά με το Concerto grosso op 6 αρ.11 του Georg Friedrich Handel, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής του μπαρόκ και σημαντικού εκπροσώπου του Concerto grosso, όπως καθιερώθηκε να λέγεται το είδος κοντσέρτου κατά το οποίο μια μικρή ομάδα οργάνων διαφοροποιείται από την υπόλοιπη ορχήστρα έχοντας έναν ξεχωριστό ρόλο. Στη συνέχεια η ορχήστρα ερμηνεύει τη Σουίτα αρ.3 για βιολί, βιόλα και έγχορδα, οp. 19,1 του Σουηδού συνθέτη Kurt Atterberg που κατάφερε να ενσωματώσει στο έργο του τις επιρροές που δέχτηκε από τους Brahms, Reger και Ρώσους συνθέτες με παραδοσιακές σουηδικές μελωδίες. Ακολουθεί η Σερενάτα για έγχορδα του Pyotr Ilych Tchaikovsky και το ευφάνταστο έργο Kundraan για τρομπόνι και σύνολο εγχόρδων του Christian Lindberg, που αποτελεί μέρος τριλογίας και περιγράφει την κατάβαση του φανταστικού ήρωα Kundraan στη χώρα του Κακού και της συμπόνιας... 

Άριες μιας από τις πιο διάσημες όπερες όλων των εποχών, τους Γάμους του Φίγκαρο, επιλέγει να ερμηνεύσει η Barbara Hendricks και όχι τυχαία. Η περίφημη όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart, σε λιμπρέτο Lorenzo da Ponte βασισμένο στη κωμωδία του Pierre Beaumarchais  Ο γάμος του Φίγκαρο ή η τρελή μέρα, λογοκρίθηκε έντονα καθώς ασκεί καυστική κριτική στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής και εκφράζει τη γενική λαϊκή δυσαρέσκεια διά στόματος Φίγκαρο, ενός προσώπου που παρά τη χαμηλή κοινωνική του θέση έχει το θάρρος να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και να ζει ελεύθερα ορίζοντας ο ίδιος τη ζωή του...

 Η σοπράνο Barbara Hendricks που έχει διακριθεί τόσο στο κλασικό ρεπερτόριο όσο και στη τζαζ, με σπουδαίες εμφανίσεις στις μεγάλες όπερες του κόσμου και μεγάλη δισκογραφία, κινείται με μοναδική φυσική άνεση ανάμεσα σε άριες, σπιρίτσουαλς και τζαζ συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Πρόκειται για μια πραγματική ντίβα που κατάφερε να βρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε καριέρα, προσωπική ζωή και κοινωνικό έργο, και να μετατρέπει τη τέχνη της σε μέσο αντιμετώπισης των ανθρωπίνων προβλημάτων χρησιμοποιώντας το ταλέντο και τη φήμη της. Της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της  Πρέσβειρας Τιμής εφ’ όρου ζωής, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το 1998 ίδρυσε το Ίδρυμα Barbara Hendricks για την «Ειρήνη και τη Συμφιλίωση» με στόχο την ενίσχυση  των προσπαθειών  για την  πρόληψη των συγκρούσεων στον κόσμο και την επιδίωξη διαρκούς ειρήνης. 

Ο Σουηδός τρομπονίστας, συνθέτης και μαέστρος Christian Lindberg  έχει παρουσιάσει τα τελευταία 15 χρόνια ως σολίστ τρομπονιού 65 νέα κοντσέρτα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και περισσότερα από 130 κομμάτια για τρομπόνι. Ο Christian Lindberg ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι στα 17 του χρόνια, ενώ στα 19 του πήρε την θέση του πρώτου τρομπονιού στην Royal Opera Orchestra της Στοκχόλμης. Νεαρός ακόμα κι έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη, το Λονδίνο και το Λος Αντζελες, κέρδισε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.  Λίγο μετά αποφάσισε να αφοσιωθεί σε σόλο καριέρα, επιτυχγάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδειχθεί στον πρώτο σολίστ τρομπονιού στην ιστορία της μουσικής.  Σαν μουσικός, σαν συνθέτης, αλλά και σαν διευθυντής συμφωνικών ορχηστρών από το 2000 και μετά, έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις όπου έχει εμφανιστεί.

Τους δύο μεγάλους σολίστ πλαισιώνει η ορχήστρα Μusica Vitae, μία εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων της οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβανει έργα κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών. Η ορχήστρα έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και δίνοντας συναυλίες σε διάσημες αίθουσες συναυλιών όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη συγκεντρώνοντας σπουδαίες κριτικές και βραβεία. Η δισκογραφία της ορχήστρας περιλαμβάνει είκοσι τίτλους.

Τιμές εισιτηρίων : 50, 40, 30 & 20 €, φοιτητικό 15 €

Πληροφορίες: Υπηρεσία εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα

τηλ. 210 7234567 /  www.ticketservices.gr


×