search

Μέγαρο Χορού

Καλαμάτα, Ελλάδα

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

18 Ιουλ 2014 22:00

Μέγαρο Χορού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέτος, συμπληρώνει τα 20 του χρόνια. 20 συνεχή χρόνια, κατά τα οποία συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και κατέλαβε μια διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς.

Το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το «παιχνίδι» του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό. Διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας.

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ανοίγει με το Nederlands Dans Theater 2 σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μας συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978. Το Nederlands Dans Theater είναι μια δημιουργική καλλιτεχνική ομάδα που αναζητεί πάντα εξαιρετικά ταλέντα και γόνιμες συνεργασίες. Ο χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ που ανέλαβε από το 2011 τα ηνία της ομάδας μετά την επί 36 χρόνια εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γίρζι Κύλιαν, σηματοδοτεί τη συνέχεια του ιστορικού συγκροτήματος, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων. Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το NDT 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει τέσσερις χορογραφίες:

Gods and Dogs (2008). Είναι η εκατοστή χορογραφία, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο» απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή... Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 (Ολλανδία).

GODS AND DOGS 2008

Έργο ημιτελές Χορογραφία, Σκηνικά: Jiri Kylian

Σκηνοθεσία: Gerald Tibbs

Μουσική: Jiri Kylian (ιδέα), Dirk Haubrich, Ludwig van Beethoven: από το Κουαρτέτο εγχόρδων έργο 18, αρ. 1 σε φα μείζονα [1799], τα μέρη: 1: Allegro con brio & 2: Adagio affettuoso ed appassionato Φωτισμοί: Kees Tjebbes Κοστούμια: Joke Visser Βίντεο: Tatsuo Unemi, Daniel Bisig Διάρκεια: 24’

Shutters Shut (2003). Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της.

SHUTTERS SHUT 2003

Χορογραφία: Sol Leon & Paul Lightfoot

Φωτισμοί: Tom Bevoort Ακούγεται η φωνή της Γερτρούδης Στάιν να απαγγέλλει το ποίημά της ?If I Told Him: A Completed Portrait of Picasso? (1923)

Διάρκεια: 4’

Subject to Change (2003). Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003.

SUBJECT TO CHANGE 2003

Χορογραφία, Σκηνικά, Κοστούμια: Sol Leon & Paul Lightfoot

Σκηνοθεσία: Hedda Twiehaus Μουσική: Franz Schubert: από το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, D 810, Ο Θάνατος και η Κόρη (1824), το 2. Andante con moto (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων από τον Gustav Mahler, 1894)

Φωτισμοί: Tom Bevoort

Διάρκεια: 18’

Cacti (2008, πρεμιέρα 2010). Έργο του συνεργαζόμενου με το NDT 2 σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό. CACTI 2008, πρεμιέρα 2010

Χορογραφία, Σκηνικά, Κοστούμια: Alexander Ekman

Σκηνοθεσία: Urtzi Aranburu Μουσική:

• Joseph Haydn: από το έργο Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού στο Σταυρό (Hob. XX, 1B) η Σονάτα αρ. 5 (Sitio)

• Ludwig van Beethoven: από το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 9 σε ντο μείζονα, έργο 59, το μέρος 2: Andante con moto quasi allegretto

• Franz Schubert: από το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, D 810, ?Ο Θάνατος και η Κόρη? (1824), το Presto, σε μεταγραφή για ορχήστρα από τον Andy Stein και για ορχήστρα εγχόρδων από τον Gustav Mahler

• Joseph Haydn: από το Κουαρτέτο εγχόρδων έργο 9, αρ. 6 σε λα μείζονα, το Allegro. Η ηχογράφηση του κουαρτέτου εγχόρδων έγινε από τον Harmen Straatman: Tinta Schmidt von Altenstadt (α’ βιολί), Saskia Viersen (β’ βιολί), David Marks (βιόλα), Artur Trajko (βιολοντσέλο). Φωτισμοί: Tom Visser

Στίχοι: Spenser Theberge

Διάρκεια: 27’

Nederlands Dans Theater 2

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Paul Lightfoot

Χορογραφίες: Alexander Ekman, Jiri Kylian, Sol Leon & Paul Lightfoot

Χορεύουν: Luke Cinque-White, Olivier Coeffard, Spencer Dickhaus, Clement Haenen, Chuck Jones, Gregory Lau, David Ledger, Luna Mertens, Imre van Opstal, Xanthe van Opstal, Devi Selly, Yukino Takaura, Fernando Troya, Casia Vengoechea, Clara Villalba, Richel Wieles, Katarina van den Wouwer

(17-18.07, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα)

Με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά  (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) T: 27210 97610 & 27210 97630 / Φ: 27210 97613 καθημερινά  (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

Τιμές εισιτηρίων

Παράσταση Nederlands Dans Theater 2 στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €20,00 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση l’association fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο) €15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

Παράσταση KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation στο Αμφιθέατρο Κάστρου €20,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση Mette Ingvartsen στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €12,00 & €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

Παράσταση Αερίτες στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €15,00 (α’ ζώνη), €12,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €8,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

Παράσταση Πετρόσουπα στο Αμφιθέατρο Κάστρου €12,00, €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €8,00 (παιδικό)

Ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & τα Εργαστήρια του Φεστιβάλ: -10,00€ για τις παραστάσεις: Nederlands Dans Theater 2, l’association fragile / christian rizzo και KVS, les ballets C de la B & A.M. Qattan Foundation. -8,00€ για τις παραστάσεις: Mette Ingvartsen, Αερίτες και Πετρόσουπα H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας:  Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού /

Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ.

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


×