search

Μέγαρο Μουσικής

Κόκκαλη 1, Αθήνα 115 21, Ελλάδα

Μαργαρίτα & Αρμάνδος: Sylvie Guillem, Massimo Murru

Μαργαρίτα & Αρμάνδος: Sylvie Guillem, Massimo Murru

30 Δεκ 2013 20:00

Μέγαρο Μουσικής

Μαργαρίτα & Αρμάνδος: Sylvie Guillem, Massimo Murru

Μία πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Συλβί Γκιλιέμ σε κλασικό ρεπερτόριο, με τα διάσημα «Μπαλέτα του Τόκυο».

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Ταμεία Μεγάρου Μουσικής, καταστήματα Public και Ομήρου 8 Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 7282333

Πληροφορίες: 210 7258510

Η μεγαλύτερη εν ζωή χορεύτρια του κόσμου, η Συλβί Γκιλιέμ, παρουσιάζει στην Αθήνα για πρώτη φορά το κλασικό έργο “Μαργαρίτα και Αρμάνδος”. Στην τεράστια και πολύκροτη καριέρα της, έχει στιγματίσει ανεξίτηλα με τον προσωπικό της κινησιολογικό κώδικα, τόσο το κλασικό μπαλέτο, όσο και το σύγχρονο χορό. Το πολυαναμενόμενο comeback της στο κλασικό ρεπερτόριο λαμβάνει χώρα στην Αθήνα τις ημέρες των Χριστουγέννων και προεξοφλείται σαφώς ότι θα προκαλέσει τόσο καλλιτεχνικό, όσο και επικοινωνιακό θρίαμβο.

Με μέσον τις διάσημες, αναμφισβήτητες και πρωτόγνωρες δεξιότητές της που την καθιέρωσαν ταχύτατα ως superstar και εκτόξευσαν τη φήμη της, η Sylvie Guillem προσέδωσε άλλες διαστάσεις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου που ερμήνευσε, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα τετριμμένα μοτίβα του και αλλάζοντας ριζικά και αμετάκλητα τα πρότυπά του, ακόμη και στον καθιερωμένο, διαχρονικό, γυναικείο σκηνικό σωματότυπο!

Συνοδοιπόροι της στο “Μαργαρίτα και Αρμάνδος” είναι τα περίφημα Μπαλέτα του Τόκυο μαζί με κορυφαίους συνεργάτες και σολίστες, σαν τον πιανίστα Ντέϊβιντ Καμπάσι, τον χορευτή Ολιβιέ Σανού και βέβαια τον πρώτο χορευτή (Etoile) της Σκάλας του Μιλάνου, τον μεγάλο σούπερ σταρ Μάσιμο Μούρου.

Το υπέροχο έργο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» δημιουργήθηκε το 1963 από τον σπουδαίο χορογράφο Sir Frederick Ashton ειδικά για δύο σούπερ σταρ που αποτελούσαν και το κορυφαίο χορευτικό ζευγάρι της εποχής, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν.

Το μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και από άλλες προσαρμογές της ίδιας ιστορίας, όπως η περίφημη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα».  Η ιστορία ξεκινά με την Παριζιάνα Marguerite Gautier, η οποία είναι στο κρεβάτι της, βαριά άρρωστη από φυματίωση. Σε κάποιο παραλήρημά της, θυμάται την ερωτική σχέση της με έναν νεαρό άνδρα που ονομάζεται Αρμάνδος, η οποία σιγά-σιγά απεικονίζεται στο μπαλέτο, με πολλές ονειρεμένες σκηνές και αναδρομές στο παρελθόν. Δεδομένου ότι το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος χορογραφήθηκε ειδικά για τον Νουρέγιεφ και την Φοντέιν, ήταν δύσκολο για κάποιον να φανταστεί άλλους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καταστεί για πολλά χρόνια, ένα σχεδόν «απαγορευμένο έργο»!  Μετά το θάνατο των δύο σπουδαίων χορευτών, αυτό το ταμπού έμελε να σπάσει από μια εξίσου σπουδαία χορεύτρια, την επίσης σούπερ σταρ Συλβί Γκιλιέμ, που το ερμηνεύει εκπληκτικά, με παρτενέρ της την πρώτη φορά τον Nicolas de Riche και αργότερα τον πρώτο χορευτή της Σκάλας του Μιλάνου, (Etoile) Μάσιμο Μούρου με τον οποίο έρχεται και στην Αθήνα.  Το γεγονός αυτό, χαρακτηρίστηκε απ’ το παγκόσμιο κοινό και την διεθνή κριτική, ως ένα «περίεργο αλλά πανέμορφο παιχνίδι της μοίρας, ως μια «πνευματική κληρονομιά μεταξύ χορευτικών θεοτήτων» αφού η Συλβί στο ξεκίνημά της υπήρξε προστατευόμενη του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος σημάδεψε την καριέρα της ως δάσκαλος και μέντοράς της.

Χορογραφία: Frederick Ashton

Μουσική: Franz Liszt

Χορεύουν: Sylvie Guillem, Massimo Murru, Olivies Chanut, Tokyo Ballet

 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Από τις 19 έως και τις 23 Δεκεμβρίου, η Sylvie Guillem θα παρουσιάζει μαζί με τον Akram Khan την παράσταση «Sacred Monsters».

- Μαζί με το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος», σε ενιαία παράσταση, παρουσιάζεται το «Etudes» από το Tokyo Ballet.

- Από τις 25 έως και τις 30 Δεκεμβρίου τα «Μπαλέτα του Τόκυο» θα δώσουν επίσης μόνα τους μια σειρά απογευματινών παραστάσεων για όλη την οικογένεια με ειδικές τιμές για τα παιδιά, με το έργο «Η Ωραία Κοιμωμένη».


×