search

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη 171 21, Ελλάδα

Στέλιος Πετράκης

Στέλιος Πετράκης

16 Μαρ 2014 22:00

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία  με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο φετινό Womex στο Cardiff της Ουαλίας, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο παρουσιάζει το «Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής» του Στέλιου Πετράκη την Κυριακή 16 Μάρτη. Επιλεγμένα παλιά και καινούρια Κρητικά κομμάτια, μουσικοί και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί, νέος ήχος με έμφαση στην ποικιλομορφία τη δύναμη και το βάθος της Κρητικής μουσικής.

Η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα εκδοθεί σε cd.

Ο Στέλιος Πετράκης περιγράφει το Κουαρτέτο ως εξής :

«Η αγάπη και ο θαυμασμός μου για την Κρητική μουσική, με οδήγησαν στο να δημιουργήσω ένα νέο σχήμα, το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής ούτως ώστε να συμπτύξω και να παρουσιάσω ζωντανά και καλαίσθητα εντός και εκτός των συνόρων, τις δικιές μου «Κρητικές» συνθέσεις αλλά και τα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής  που με συγκινούν και  που θαυμάζω.  Το πρόγραμμα αυτό έχει έντονη τη σφραγίδα του προσωπικού μου γούστου και φίλτρου, αξιοποιώντας την πολυετή τριβή μου με τη μουσική του νησιού αλλά και με την παρουσίαση αυστηρά οριοθετημένων αισθητικά και  χρονικά “θεαμάτων” στα διεθνή Festivals. Έχει μορφή συναυλίας και σε ορισμένες  και ιδιαίτερες στιγμές περιλαμβάνει χορευτικά μέρη με τη συνοδεία (ή όχι) μουσικής.

Οι μουσικοί του κουαρτέτου, όλοι της νέας γενιάς και εξαιρετικού ταλέντου και ικανότητας, εμπιστεύονται το κριτήριό μου (που σχεδόν πάντα συμπίπτει και με το δικό τους) και κυρίως διαθέτουν χρόνο και όρεξη για δουλειά.  Τους παρουσιάζω με μια σύντομη αναφορά, όχι τόσο υπό μορφή βιογραφικού, όσο μεσα από ένα προσωπικό πρίσμα.

Θανάσης Μαυρόκωστας (Χορός - Μαντούρα- Cretan Cello) Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα προγράμματα που στήνουμε και εμείς οι ίδιοι αλλά και γενικώς όσοι ασχολούνται με τη μουσική του νησιού, είναι στατικά προγράμματα, με μουσικούς παραδοσιακά καθισμένους στη σειρά που παίζουν με μεγάλη δεξιοτεχνία τα οργανα και τη μουσική τους. Αυτό είναι υπεραρκετό φυσικά για μια συναυλία τέτοιου τύπου, ιδίως δε, όταν η μουσική που ακούγεται και οι μουσικοί που την παίζουν είναι υψηλού επιπέδου. Όταν όμως παίζουμε παραδοσιακά χορευτικά κομμάτια όπως είναι τα περισσότερα Κρητικά,  μερικές φορές νιώθει κανείς ότι κάτι λείπει… λείπει η κίνηση, η έκφραση στο χώρο, που συναντά κανείς σε κάθε γλέντι σε κάθε παρέα ακόμη και στο τελευταίο Κρητικό χωριό.

Ο Θανάσης είναι κορυφαίος χορευτής με δικό του στυλ που συνδυάζει την άριστη τεχνική με την δύναμη, τη σβελτάδα και  τον αυτοσχεδιασμό.  Ως εκ γενετής μαθητής των γονιών του, του Δημήτρη και της Ελένης Μαυρόκωστα, έχει διαφορετικές καταβολές (Ανώγεια – Αγιά Γαλήνη) και τεράστια εμπειρία και τριβή, παρά το νεαρό της ηλικίας.

Είναι και εξαιρετικός μουσικός (λύρα – μαντολίνο – μαντούρα), χοροδιδάσκαλος, τραγουδιστής και προπαντός μερακλής. Είναι ο δάσκαλός μου εδώ και δύο χρόνια στο χορό…

Αντώνης Σταυρακάκης  (Μαντολίνο – Λαούτο – Τραγούδι)

Ο Αντώνης είναι μουσικός και τραγουδιστής εξαιρετικού επιπέδου, δυνατοτήτων και προσδοκιών. Όταν έχεις ικανότητα, ταλέντο, και δασκάλους σου εντός της οικογένειας τους κορυφαίους στο είδος τους (Βασίλη και Μιχάλη Σταυρακάκη) το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα επίσης κορυφαίο… Ενσωματώνει το στυλ και την τεχνική των μουσικών της οικογένειάς του διατηρώντας προσωπική του τραγουδιστική και οργανοπαικτική χροιά.  Συνεργαζόμαστε στενά εδώ και αρκετά χρόνια, στο συγκρότημα του θείου του Βασίλη Σταυρακάκη, και η πολύχρονη επαφή σε καλλιτεχνικό και προσωπικό επίπεδο είναι θεμέλιος λίθος της καλλιτεχνικής υπόστασης του κουαρτέτου.

Γιώργος Σταυρακάκης  (Λαούτο – Τραγούδι) Το νεώτερο και τα μάλα υποσχόμενο μέλος του Κουαρτέτου. Κυριολεκτικά γεννημένος μέσα στη μουσική, ως γιος του κορυφαίου τραγουδιστή Βασίλη Σταυρακάκη. Με φανερές τις επιρροές της οικογένειας και του χωριού καταγωγής του, ο Γιώργος έχει αξιοσημείωτη πορεία και ικανότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας. Ως σολίστ στο λαούτο αλλά και ως τραγουδιστής, δίπλα στον ξάδελφό του Αντώνη, ο Γιώργος αναμφισβήτητα είναι η νέα πνοή στο σχήμα.

Τιμές: 10€ με ποτό στο bar, 12€ με ποτό στο τραπέζι, 100€ η φιάλη, από 50€ το κρασί


×