search

Θέατρο Άλσους 'Μελίνα Μερκούρη'

Βέροια 591 00, Ελλάδα

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας & Γιάννης Κότσιρας

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας & Γιάννης Κότσιρας

04 Σεπ 2012 21:00

Θέατρο Άλσους 'Μελίνα Μερκούρη'

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας & Γιάννης Κότσιρας

“ Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ”

Η ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΞΥΠΝΟΥΝ 90 ΧΡΟΝΙΑ  ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΘΑΝΑΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Θοδωρής Μέρμηγκας και Ειρήνη Τουμπάκη

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και ο Γιάννης  Κότσιρας , με αφορμή τα 90 χρόνια μνήμης στη Σμύρνη και την πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ τους  «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ», παρουσιάζουν την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους Βέροιας “Μελίνα Μερκούρη” μία παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση και την έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης.

Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από τραγούδια που έχουν σημαδέψει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Όμορφη Σμυρνιά,  Ο Αντώνης ο Βαρκάρης, Μισιρλού, Το Γελεκάκι, Η Μικροπαντρεμένη κ.α.  Στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τραγούδια που απετέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης [ρεμπέτικης] σχολής, σπουδαίων συνθετών, όπως είναι οι Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Νίκος Ρουμπάνης, Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης, Γιάννης Νταλγκάς, Κώστας Κοφινιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος και αρκετά παραδοσιακά αγνώστων δημιουργών. Τα τραγούδια αυτά δεν γράφτηκαν μόνο στη Σμύρνη. Είναι τραγούδια που έχουν κάθε είδους σχέση με τη Σμύρνη. Είτε γράφτηκαν εκεί, είτε προέρχονται από Σμυρνιούς δημιουργούς στον ελλαδικό χώρο.

Η καταστροφή του 1922 άλλωστε, έμελε να αλλάξει κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έμελε να φέρει από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους έλληνες μουσικούς. Η μουσική που ερμηνεύουν οι Εστουδιαντίνες, οι ορχήστρες που απετέλεσαν το μεγαλύτερο «σπουδαστήριο» όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί, έφτασε στην Ελλάδα γύρω στα 1870, στην αρχή στις παρυφές της Αθήνας και πολύ σύντομα κατέκτησε και το κέντρο της πόλης των Αθηνών. Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη και αυθεντικότερη μουσική γέφυρα, συνδυάζοντας αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων.

Η προτεινόμενη παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση, με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, τον Γιάννη Κότσιρα και με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, μία εξαιρετική ορχήστρα που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των  μεγάλων ορχηστρών που άνθησαν στη Μικρά Ασία.

Με μεσογειακό ταμπεραμέντο, εξαιρετικές ερμηνείες και με την ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά της ορχήστρας, προβάλλεται ο βαθύς ερωτισμός που κρύβουν τα τραγούδια αυτά, με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή.

Συμμετέχουν στην ερμηνεία ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ειρήνη Τουμπάκη.

Οργάνωση Παραγωγής: PROSPERO , www.prospero.com.gr

Πληροφορίες στο τηλ: 2331 0 78100

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων), 12€ προπώληση, 15€ είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, Δισκοπωλείο "Ήχος", Βιβλιοπωλείο "Επίκαιρο", Πολυχώρος "Ελιά"(KORI)


×