search

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Καρύτση 8, Αθήνα 105 61, Ελλάδα

Σίμος Παπάνας, Νίκος Αθηναίος

Σίμος Παπάνας, Νίκος Αθηναίος

20 Μαρ 2013 20:30

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Μία ιδιαίτερη και σπάνια σύμπραξη θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό, τη Τετάρτη 20 Μαρτίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Μία μέρα πριν την επίσημη έλευση της άνοιξης, ο πολυβραβευμένος και καταξιωμένος διεθνώς βιολονίστας, μόνιμος εξάρχον της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συνθέτης, Σίμος Παπάνας, συμπράττει με τον εξίσου διακεκριμένο διεθνώς μαέστρο, συνθέτη και πιανίστα Νίκο Αθηναίο, και ερμηνεύουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο που έχει συνθέσει ο ίδιος ο Σίμος Παπάνας αλλά και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε φα μείζονα, έργο 24 ("Της ανοίξεως") του Ludwig van Beethoven.   Ο Σίμος Παπάνας σπούδασε βιολί με τους P. Arnaoudov, Σ. Καφαντάρη, T. Gabora (Oberlin Conservatory, USA), E. Friedman (Yale University, USA), μπαρόκ βιολί με την M. McDonald (Oberlin Conservatory) και σύνθεση με τον Χ. Σαμαρά. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, συγκαταλέγονται το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό μπαρόκ βιολιού των American Bach Soloists (2000), τα βραβεία "Kaufmann" στο βιολί και  "Orr" στα μαθηματικά από το Oberlin, καθώς και η πρώτη θέση για Benefactors Scholarship από το πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία). Οι συνθέσεις του για σόλο βιολί και σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και η μουσική του για θεατρικές παραστάσεις έχουν παρουσιαστεί από σημαντικούς καλλιτέχνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Ο Σίμος Παπάνας έχει εμφανιστεί ως σολίστ συμπράττοντας με σημαντικές ορχήστρες κι έχει εμφανιστεί σε Η.Π.Α, Καναδά, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Αίγυπτο, Βραζιλία, Κίνα και Ιαπωνία. Έχει διδάξει στην Thuringische Sommerakademie, καθώς και σε σεμινάρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Louisiana και του πανεπιστημίου Soochow της Ταϊπέι.   H πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του  κοντσέρτου για δύο βιολιά του Νίκου Σκαλκώτα, που ηχογραφήθηκε από τον Σίμο Παπάνα, τον Γιώργο Δεμερτζή και την Κ.Ο.Θ. κυκλοφορεί από τη Σουηδική δισκογραφική εταιρεία BIS, ενώ η ηχογράφηση του 1ου κοντσέρτου για βιολί του Ντ. Κωσταντινίδη απο τον Σίμο Παπάνα κυκλοφορεί στην εταιρεία Centaur. Κατέχει από το 2002 τη θέση του μόνιμου εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.   Ο Νίκος Αθηναίος σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση στο Ωδείο Αθηνών, στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή της Ρηνανίας (Κολωνία και Ντύσσελντορφ), ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με αντίστοιχα διπλώματα και στις τρείς κατευθύνσεις. Έχει διατελέσει Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ, όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδήγησε την Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης αυτής, από μέτριο επαρχιακό συγκρότημα σε πρώτο συμφωνικό σύνολο του κρατιδίου του Βραδεμβούργου. Με αυτή την ορχήστρα, επεξεργάστηκε και αφομοίωσε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής (στο οποίο περιλαμβάνεται και το συνολικό συμφωνικό έργο του Gustav Mahler) και πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών, τόσο στην Γερμανία, όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως Ισπανία, Ρωσία, Λιθουανία, Ισραήλ, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και με εμφανίσεις σε μεγάλα μουσικά κέντρα, όπως Μόσχα, Μαδρίτη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Χάγη, Βρυξέλλες ή Τελ-Αβίβ.

Με την ίδια επίσης ορχήστρα  ηχογράφησε μια σημαντική σειρά CD, αποσπώντας διεθνή βραβεία, εγκωμιαστικά σχόλια και αναγνώριση. Σαν προσκεκλημένος αρχιμουσικός έχει διευθύνει ο Ν. Αθηναίος μέχρι σήμερα διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες, κι έχει επανειλημμένα συνεργασθεί με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, όπως με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα της ΕΛΣ, την Καμεράτα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα Πατρών.   Από τον Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου διηύθηνε τις περισσότερες από τις παραγωγές και παραστάσεις όπερας, αλλά και συναυλίες με σπάνια παιζόμενα στην Ελλάδα έργα συμφωνικής-χορωδιακής μουσικής. Σήμερα ζει στην Αθήνα, αφιερωμένος κυρίως στην σύνθεση, εξακολουθώντας παράλληλα να εμφανίζεται ως προσκεκλημένος μαέστρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και συμμετέχοντας ως πιανίστας σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου. Ταυτόχρονα είναι Καθηγητής Πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.


×